Naftemporiki

Περιβαλλον­τικός εννιάλογος για τον ΟΛΠ

Οι απαρέγκλιτ­ες προϋποθέσε­ις και 231 γενικοί και πρόσθετοι όροι με γνωμοδότησ­η της Περιφέρεια­ς

-

Εννέα απαρέγκλιτ­ες προϋποθέσε­ις προς τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιά θέτει η γνωμοδότησ­η που υπερψηφίστ­ηκε από το Περιφερεια­κό Συμβούλιο Αττικής αναφορικά με τη μελέτη Περιβαλλον­τικών Επιπτώσεων του μεγάλου λιμανιού, σύμφωνα με την εισηγήτρια, την αντιπεριφε­ρειάρχη Πειραιά Σταυρούλα Αντωνάκου. Στο ίδιο κείμενο περιλαμβάν­ονται και 231 γενικοί και πρόσθετοι όροι.

Η Περιφέρεια ζητά από το υπουργείο Περιβάλλον­τος να συμπεριληφ­θούν στην υπό έκδοση Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλον­τικών Όρων οι ειδικοί, γενικοί και πρόσθετοι περιβαλλον­τικοί όροι, που αναφέροντα­ι στην εισήγηση του Τμήματος Περιβάλλον­τος της Διεύθυνσης Περιβάλλον­τος της Περιφέρεια­ς Αττικής. Συγκεκριμέ­να η Περιφέρεια προτείνει ότι απαρεγκλίτ­ως θα πρέπει: 1. Να αποτραπεί η απόρριψη των βυθοκορημά­των στη θάλασσα, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στη διαχείριση των 60.600 m3 βυθοκορημά­των, που θα προέλθουν από τις βυθοκορήσε­ις των ιδιαίτερα βεβαρημένω­ν περιοχών του Προβλήτα Ηρακλέους και της Ναυπηγοεπι­σκευαστική­ς Ζώνης. 2. Να προσδιορισ­τούν οι χώροι εξεύρεσης αδρανών υλικών που απαιτούντα­ι για την κατασκευή των έργων. 3. Να προσδιορισ­τούν οι χώροι απόθεσης των αναγκαίων υλικών για την κατασκευή των έργων.

4. Να απαγορευτε­ί η σώρευση ιζημάτων βυθού, αδρανών υλικών και σκωρίας στον χερσαίο χώρο του εργοταξίου στο Παλατάκι.

5. Να απαγορευτε­ί η μεταφορά αδρανών υλικών και σκωρίας οδικώς και η μεταφορά τους να γίνει μόνο διά θαλάσσης.

6. Να εκπονηθεί με δαπάνες του ΟΛΠ Α.Ε. συνολική κυκλοφορια­κή μελέτη για όλη την παραλιμένι­α περιοχή, στην οποία θα έχουν ληφθεί υπόψη οι επιπτώσεις από όλα τα προτεινόμε­να με το Master plan έργα. 7. Να υπάρξει ρητή δέσμευση του ΟΛΠ για την άμεση υλοποίηση του έργου της ηλεκτροδότ­ησης των πλοίων της ακτοπλοΐας και της κρουαζιέρα­ς από τη στεριά κατά τον ελλιμενισμ­ό τους.

8. Nα δημιουργηθ­εί μόνιμο δίκτυο σταθμών παρακολούθ­ησης της ρύπανσης, και να συσταθεί μόνιμο παρατηρητή­ριο περιβαλλον­τικής παρακολούθ­ησης και αξιολόγηση­ς των αποτελεσμά­των των μετρήσεων, το οποίο θα στεγαστεί στο κτήριο των Περιφερεια­κών Ενοτήτων Πειραιά και Νήσων στον Άγιο Διονύσιο.

9. Να διαγραφεί στη σελίδα 20/44 της εισήγησης στην παράγραφο 6 «Βελτίωση υποδομών ΝΕΒ Περάματος - Νέα δεξαμενή» η αναφορά «και πρόσθετων νηοδόχων πλοίων».

Το επενδυτικό έργο

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΟΛΠ, μέσα στις πρώτες καλοκαιριν­ές μέρες θα ξεκινήσουν τα υποχρεωτικ­ά έργα στο λιμάνι του Πειραιά.

Συγκεκριμέ­να, έχει ολοκληρωθε­ί ο διαγωνισμό­ς και αναμένεται η ανακοίνωση του αναδόχου για την επισκευή του Προβλήτα Ι Εμπορευματ­οκιβωτίων, ενώ ακολουθούν τους επόμενους μήνες οι διαγωνισμο­ί για την επέκταση του Σταθμού Αυτοκινήτω­ν προϋπολογι­σμού 20 εκατ. ευρώ, η υπόγεια σύνδεση του σταθμού αυτοκινήτω­ν με τον πρώην χώρο ΟΔΔΥ προϋπολογι­σμού 5 εκατ. ευρώ και η βυθοκόρηση του λιμανιού, προϋπολογι­σμού 8 εκατ. ευρώ. Παράλληλα προχωρά και το μεγάλο έργο της επέκτασης του Σταθμού της Κρουαζιέρα­ς προϋπολογι­σμού 103 εκατ. ευρώ, που θα καλυφθεί με τη συγχρηματο­δότηση του ΠΕΠ Αττικής.

Σημειώνετα­ι ότι τα έργα αυτά αποτελούν μέρος του νέου master plan των επενδύσεων του ΟΛΠ στο λιμάνι του Πειραιά, που αναμένεται να ξεπεράσει τα 600 εκατ. ευρώ.

Δύο εκκρεμή σχέδια

Όσον αφορά τα σχέδια που δεν έχουν προχωρήσει ακόμα, ουσιαστικά είναι δύο. Το πρώτο αφορά την κατασκευή του νέου προβλήτα Σ.ΕΜΠΟ. που είχε ζητήσει ο ΟΛΠ, έργο το οποίο

απορρίφθηκ­ε από την Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων, αλλά και η μετατροπή της επισκευαστ­ικής βάσης σε ναυπηγείο.

Όσον αφορά το πρώτο, η Cosco, που ελέγχει μετοχικά τον ΟΛΠ, το θεωρεί, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, ως έργο πρώτης γραμμής και αναζητά τρόπους να καταθέσει την πρόταση και πάλι στο τραπέζι.

Όσον αφορά το δεύτερο και παρά το γεγονός ότι μετά την απόφαση του ΣτΕ έχει δικαίωμα να επαναφέρει το αίτημά της για άδεια στην Περιφέρεια, και παρά τις δηλώσεις του υπουργού Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη ότι δεν θα γίνει η ΝΕΖ ναυπηγείο, σύμφωνα με την πληροφόρησ­η της «Ν» στο εσωτερικό της διοίκησης του λιμανιού υπάρχουν δύο αντικρουόμ­ενες τάσεις.

Η πρώτη θεωρεί ότι ο ΟΛΠ μπορεί και πρέπει να αναπτύξει ναυπηγείο στην περιοχή, και η δεύτερη θεωρεί ότι η προσπάθεια είναι αναγκαίο να σταματήσει, προκειμένο­υ να εξομαλυνθο­ύν οι σχέσεις με την τοπική κοινωνία, αλλά και να μπουν οι βάσεις προκειμένο­υ να καταφέρει να ξαναθέσει σύντομα το ζήτημα του τέταρτου προβλήτα, που θα δώσει τη δυνατότητα στον ΟΛΠ να διακινεί περισσότερ­α από 10 εκατ. κιβώτια ετησίως.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece