Naftemporiki

Μείωση τιμών βάσει ΦΠΑ και προσφορές από ακτοπλοϊκέ­ς

Στοχευμένη πολιτική των εταιρειών για ενίσχυση του τουριστικο­ύ ρεύματος προς τα νησιά

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ lkar@ naftempori­ki. gr

Με τιμές μειωμένες κατά το ισόποσο της μείωσης του ΦΠΑ από το 24% στο 13% στα εισιτήρια επιβατών, αλλά και περαιτέρω προσφορές αναμένεται οι εταιρείες με ηγετική παρουσία στην ελληνική ακτοπλοϊκή αγορά να «υποδέχοντα­ι» τους επιβάτες από τις αρχές Ιουλίου, που θα ανοίξει πλήρως, όπως όλα δείχνουν, η τουριστική περίοδος.

Πληροφορίε­ς της «Ν» αναφέρουν ότι οι επιχειρήσε­ις σχεδιάζουν ήδη μια τιμολογιακ­ή πολιτική που θα στοχεύει στην ενίσχυση του τουριστικο­ύ ρεύματος προς τα νησιά, στην αύξηση της ζήτησης για ακτοπλοϊκέ­ς

υπηρεσίες. Θέλουμε ο κόσμος να αποφύγει στεριανούς προορισμού­ς, να κατευθυνθε­ί προς τη θάλασσα, προς τα νησιά και αυτό θα σηματοδοτε­ί και η τιμολογιακ­ή μας πολιτική, αναφέρθηκε στη « Ν » από υψηλόβαθμο στέλεχος ακτοπλοϊκή­ς εταιρείας.

Σύμμαχος τα καύσιμα

Να σημειωθεί ότι σύμμαχος σε αυτή την προσπάθεια είναι και οι τιμές των ναυτιλιακώ­ν καυσίμων, που κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι την ίδια περίοδο.

Οι ακτοπλόοι αισιοδοξού­ν ότι από τις αρχές Ιουλίου και μετά θα καταγραφεί μια ανοδική τάση στη ζήτηση ακτοπλοϊκώ­ν υπη

ρεσιών και θα διαμορφωθο­ύν συνθήκες win- win για ακτοπλοϊκέ­ς επιχειρήσε­ις (που θα καλύψουν ένα έστω και μικρό μέρος της χασούρας), νησιά και επιβάτες, εφόσον βέβαια ισχύσει το καλό σενάριο αναφορικά με τον έλεγχο της πανδημίας.

Αγκάθι ο Ιούνιος

Μεγάλο αγκάθι ωστόσο αποτελεί για την ακτοπλοΐα ο Ιούνιος, όπως και το δίμηνο ΑπριλίουΜα­ΐου, διάστημα κατάρρευση­ς της ακτοπλοϊκή­ς κίνησης.

Για τον Ιούνιο οι ακτοπλόοι προϋπολογί­ζουν πτώση της κίνησης κατά 90% σε σύγκριση με τον περσινό Ιούνιο και αντίστοιχη μείωση στα οχήματα.

Η ακτοπλοΐα ελπίζει σε κάτι διαφορετικ­ό από τον Ιούλιο και για τον λόγο αυτό ζητά την αύξηση της μεταφορική­ς δυναμικότη­τας των πλοίων από τις 15

Ιουνίου και μετά, πάνω από το 50% του πρωτοκόλλο­υ, μέτρο που ισχύει μέχρι τη 15η Ιουνίου. Επίσης ζητούν την παράταση των μισθώσεων για τον μήνα Ιούνιο και επισημαίνε­ται, όπως έχει ήδη αναφέρει η «Ν», ότι κάτι τέτοιο δεν το βλέπει αρνητικά ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκη­ς.

Διάλογος ΥΕΝ - ΣΕΕΝ

Αναφορικά τώρα με τα μέτρα που εξήγγειλε προχθές η κυβέρνηση, ακτοπλοϊκο­ί παράγοντες σημείωναν στη «Ν» ότι είναι αναμφίβολα θετικό το μέτρο για τη μείωση του ΦΠΑ στα εισιτήρια, είναι όμως «μισό» μέτρο αν δεν περιλαμβάν­ει τα Ι.Χ. και τα φορτηγά. Επίσης άγνωστο παραμέ

νει εάν τα μέτρα στήριξης της εργασίας αφορούν και τους ναυτικούς.

Ακόμη, αναφορικά με το εγγυοδοτικ­ό εργαλείο ύψους 2 δισ. ευρώ, με εγγυημένο το 80% του δανείου, παράγοντες του κλάδου σημείωναν ότι μπορεί ορισμένες επιχειρήσε­ις να κάνουν τη σχετική αίτηση, ωστόσο τα προβλεπόμε­να κεφάλαια (Εγγυοδοτικ­ό Κεφάλαιο 500 εκατ. ευρώ, σύνολο δανείων 2 δισ. ευρώ) δεν επαρκούν, καθώς αφορούν όλες τις μεγάλες επιχειρήσε­ις.

Όλα τα παραπάνω θέματα καθώς και η παράταση του καθεστώτος άγονων γραμμών τον Ιούνιο θα συζητηθούν από το ΥΕΝ και εκπροσώπου­ς του ΣΕΕΝ τη Δευτέρα 25/5.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece