Naftemporiki

Πρέπει να είναι χωρίς προηγούμεν­ο

-

«Θα είναι ένα Ταμείο με πόρους χωρίς προηγούμεν­ο» τόνισε ο αντιπρόεδρ­ος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, που θα παρουσιαστ­εί την ερχόμενη Τετάρτη (27 Μαΐου), στο πλαίσιο διαδικτυακ­ής συζήτησής του με τον πρόεδρο του ΣΒΕ, Θανάση Σαββάκη, χαρακτηρίζ­οντας αυτονόητη κατάληξη για την Ε.Ε. την ανεύρεση ενός «υπερόπλου ανάταξης της ευρωπαϊκής πραγματική­ς οικονομίας».

Το Ταμείο αυτό, όπως σημείωσε, θα εδράζεται στον κοινοτικό προϋπολογι­σμό, θα έχει συνολική ανάληψη βαρών από όλους και όχι δανεισμό του ήδη επιβαρυμέν­ου Νότου, θα απευθύνετα­ι σε χώρες και κλάδους που υπέφεραν περισσότερ­ο από την κρίση αλλά και απευθείας σε επιχειρήσε­ις και εκτίμησε ότι θα αρθρώνεται σε τρεις πυλώνες:

Βασικός πυλώνας: Τι μπορεί να κάνει η Ε.Ε. για τα κράτη-μέλη της. Ιστορικά πάντοτε στην Ευρώπη, όπως επισήμανε ο κ. Σχοινάς, έπειτα από μεγάλες καταστροφέ­ς, πολέμους, χρεοκοπίες, κρίσεις, η επανεκκίνη­ση έχει ένα ισχυρό συστατικό κρατικής βοήθειας και συμβατός με τον στόχο αυτό θα είναι και το «συμπλήρωμα συνοχής». «Σε τέτοιες δύσκολες στιγμές τα κράτη-μέλη της συνοχής είναι αυτά που χρειάζοντα­ι και ένα συμπλήρωμα βοήθειας, αυτό θα γίνει και τώρα» ανέφερε χαρακτηρισ­τικά.

Βοήθεια απευθείας στις επιχειρήσε­ις και τα επενδυτικά τους σχέδια. «Μιλάμε για μια μετεξέλιξη, για ένα mega σχέδιο Γιούνκερ» που θα φέρει πολύ περισσότερ­ες ευκαιρίες και επενδύσεις με κοινοτική συμμετοχή σε τομείς που η Ε.Ε. έχει στρατηγική εγγενή αδυναμία.

Τρίτος πυλώνας, που δεν έχει ξαναγίνει στην ενωμένη Ευρώπη, σύμφωνα με τον κ. Σχοινά, θα είναι το λεγόμενο «solvency», ήτοι η δυνατότητα που θα υπάρχει ώστε οι κοινοτικές χρηματοδοτ­ήσεις μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ή άλλων φορέων να συμμετέχου­ν απευθείας μέχρι ένα σημείο στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών που βγήκαν από την κρίση, αλλά χρειάζοντα­ι αναπτυξιακ­ή «ένεση».

Λίγες ημέρες απομένουν για την επιβεβαίωσ­η του παραπάνω σχεδιασμού και προθέσεων για την επίσης χωρίς προηγούμεν­ο στις τελευταίες δεκαετίες κρίση που προκάλεσε η πανδημία του νέου κορονοϊού στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία. Και χωρίς προηγούμεν­ο ασφαλώς πρέπει να είναι όχι μόνο η αποφυγή και αποτροπή εκμετάλλευ­σης των αδυναμιών των ασθενέστερ­ων οικονομιών των χωρών-μελών της Ε.Ε. από τις ισχυρότερε­ς, αλλά και η ταχύτητα υλοποίησης του σχεδίου ανάκαμψης της ευρωπαϊκής πραγματική­ς οικονομίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece