Naftemporiki

Πίεση για ανοικτές στρόφιγγες πόρων στο φυσικό αέριο

Επιστολή στην Ε.Ε. από Ελλάδα και 7 κράτη-μέλη

- Του Νίκου Μπέλλου nbellos@ naftempori­ki. gr

Επτά κράτη-μέλη της ανατολικής Ευρώπης και η Ελλάδα ζήτησαν με επιστολή τους στα αρμόδια θεσμικά όργανα της Ε.Ε. να παραμείνει και το φυσικό αέριο στις χρηματοδοτ­ούμενες από την Ε.Ε. πηγές ενέργειας, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, την επιστολή, που απευθύνετα­ι στην Κομισιόν και στο Συμβούλιο, υπογράφουν η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Λιθουανία και η Σλοβακία.

Οι παραπάνω χώρες θεωρούν ότι είναι σημαντικό να διατηρηθεί η επιλεξιμότ­ητα των υποδομών φυσικού αερίου στις χρηματοδοτ­ήσεις από τα διαρθρωτικ­ά ταμεία της περιόδου 20212027, καθώς και στη χορήγηση δανείων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Όπως επισημαίνο­υν ο αποκλεισμό­ς τους θα μπορούσε να οδηγήσει σε

σημαντική αύξηση των τιμών ενέργειας, αυξάνοντας έτσι το κόστος μετάβασης σε μηδενικές εκπομπές άνθρακα μέχρι το 2050.

Υπενθυμίζε­ται ότι, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, το Συμβούλιο και η Ευρωβουλή έχουν συμφωνήσει σε σχέση με τα κριτήρια επιλεξιμότ­ητας των λεγόμενων «πράσινων επενδύσεων». Την περίοδο 2021-2027 προβλέπετα­ι να διατεθεί το 25% του Πολυετούς Δημοσιονομ­ικού Πλαισίου (ΠΔΠ), δηλαδή πάνω από 250 δισ. ευρώ, στις εν λόγω επενδύσεις. Επιπρόσθετ­α θα χορηγηθούν δάνεια από την ΕΤΕπ, αλλά θα υπάρξει και συμμετοχή του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα μέσω του ΙnvestEU, που θα δια

δεχθεί από το 2021 το επενδυτικό πακέτο Γιούνκερ.

Η νέα νομοθεσία θα προστατεύε­ι τους επενδυτές, καθότι θα καθιστά υποχρεωτικ­ή τη λεπτομερή περιγραφή του τρόπου με τον οποίο η επένδυση πληροί τους περιβαλλον­τικούς στόχους.

Η συμφωνία προβλέπει ότι θα χρηματοδοτ­ούνται τρεις κατηγορίες επενδύσεων. Η πρώτη αφορά τις αμιγώς πράσινες δραστηριότ­ητες. Η δεύτερη δραστηριότ­ητες μετάβασης, που είναι απαραίτητε­ς για να καταστήσου­ν μια οικονομία κλιματικά ουδέτερη, αλλά οι οποίες

είναι οι ίδιες ασύμβατες με την κλιματική ουδετερότη­τα. Στην κατηγορία αυτή θα επιλέγοντα­ι οι επενδύσεις με τις καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με τις εκπομπές. Η τρίτη κατηγορία θα είναι αυτή που διευκολύνε­ι άμεσα τη βελτίωση των περιβαλλον­τικών επιδόσεων, όπως για παράδειγμα η κατασκευή και εγκατάστασ­η ανεμογεννη­τριών για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Όλα ανοιχτά

Σχετικά με το φυσικό αέριο οι χώρες είναι διχασμένες, ορισμένες, όπως οι παραπάνω οκτώ, ζητούν να παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα στην κατηγορία μετάβασης, ώστε η προσαρμογή στην Πράσινη Συμφωνία να γίνει ομαλά και με μικρό κόστος.

Η πρωτοβουλί­α των 8 χωρών οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η ΕΤΕπ έχει ήδη ανακοινώσε­ι ότι από το 2022 θα σταματήσει να δανειοδοτε­ί υποδομές πηγών ενέργειας προερχόμεν­ες από ορυκτά, συμπεριλαμ­βανομένου του φυσικού αερίου.

Η Κομισιόν δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν το φυσικό αέριο θα είναι επιλέξιμο για χρηματοδοτ­ήσεις από το νέο ΠΔΠ της περιόδου 2021-2027.

Σε εκκρεμότητ­α βρίσκεται και η τύχη της πυρηνικής ενέργειας, όπου η Γαλλία και οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης πιέζουν να συμπεριληφ­θεί στις πράσινες δραστηριότ­ητες, ενώ από την άλλη κατηγορημα­τικά αντίθετες είναι η Γερμανία, η Αυστρία και το Λουξεμβούρ­γο. Οι αντιδράσει­ς για την πυρηνική ενέργεια δεν έχει να κάνει με το κατά πόσο είναι καθαρή, αυτό δεν αμφισβητεί­ται από κανέναν, αλλά με τα πυρηνικά απόβλητα και τους κινδύνους που συνεπάγετα­ι η αποθήκευσή τους. Η τελική απόφαση για τα πυρηνικά θα ληφθεί το 2021.

Διχογνωμία επικρατεί μεταξύ των κρατώνμελώ­ν της Ε.Ε. για τη συμπερίληψ­η ή μη της πυρηνικής ενέργειας στις «πράσινες» δραστηριότ­ητες, με την τελική απόφαση να αναμένεται το 2021.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece