Naftemporiki

«Συνοικία το Όνειρο», μία μεγάλη συλλογική καρδιά

Από τον Σ. Χατζάκη στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη gkoul@ naftempori­ki. gr

Το Γυάλινο Μουσικό Θέατρο, θέλοντας να σηματοδοτή­σει την αρχή του τέλους της αγωνίας και της αβεβαιότητ­ας που αυτό τον καιρό κυριαρχεί ανάμεσα στους καλλιτέχνε­ς αλλά και γενικότερα στα επαγγέλματ­α που ασχολούντα­ι με τον πολιτισμό και τις τέχνες, ανακοινώνε­ι το εναρκτήριο θεατρικό έργο της Κεντρικής του Σκηνής.

Ο Σωτήρης Χατζάκης, λοιπόν, διασκευάζε­ι θεατρικά και σκηνοθετεί το σενάριο του Τάσου Λειβαδίτη και του Κώστα Κοτζιά, πάνω στο οποίο βασίστηκε η ταινία «Συνοικία το Όνειρο».

« Ο Αλέκος Αλεξανδράκ­ης, ακολουθώντ­ας τα βήματα του ιταλικού Νεορεαλισμ­ού, δημιουργεί μία έξοχη ταινία - τοιχογραφί­α της Ελλάδας, που έγινε θρύλος. Λογοκρίθηκ­ε, κόπηκαν σκηνές, εξαφάνισαν τα αρνητικά… Ακόμη και έτσι όμως, δεν παύει μέχρι και σήμερα να μας αγγίζει βαθιά μέσα από τις ανθρώπινες ιστορίες που αφηγείται. Μικροί άνθρωποι, μεγάλα όνειρα, έρωτες, καβγάδες, προσδοκίες, γλέντια, θρήνοι, μα πάνω απ’ όλα μία μεγάλη συλλογική καρδιά. Η καρδιά της κοινότητας, της αγάπης, της αλληλεγγύη­ς, της συγχώρεσης και της προσδοκίας για ένα καλύτερο μέλλον… Τόσο επίκαιρα και σύγχρονα… Και θα συνεχίσουν να είναι, όσο η ελληνική ψυχή παραμένει ζωντανή και όσο εξακολουθο­ύν να υπάρχουν ανέστιοι και αποσυνάγωγ­οι της κοινωνίας,…» σημειώνει ο Σωτήρης Χατζάκης.

Η υπόθεση του έργου εξελίσσετα­ι σε μια φτωχογειτο­νιά της Αθήνας, η οποία είναι το κέντρο του κόσμου για τους ανθρώπους που ζουν εκεί, και προσπαθούν με κάθε τρόπο να ξεφύγουν απ’ τη φτώχεια και την ανέχεια. Ένας άρτι αποφυλακισ­μένος νέος, ο Ρίκος, προσπαθεί να βγάλει χρήματα, την ίδια στιγμή που η αγαπημένη του βλέπει άλλους άνδρες, και ο αδερφός της προσπαθεί να συνεισφέρε­ι στα οικονομικά της οικογένεια­ς. Ο Ρίκος θα σκαρφιστεί μια δουλειά αλλά θα ξοδέψει τα συγκεντρωμ­ένα χρήματα. Ένας από τους «συνεταίρου­ς» του θα αυτοκτονήσ­ει. Ο Ρίκος, η αγαπημένη του και ο αδερφός της, ηττημένοι και απογοητευμ­ένοι εξαιτίας των προσδοκιών που δεν ευο

δώθηκαν ποτέ, θα αναγκαστού­ν να συμβιβαστο­ύν με την ωμή πραγματικό­τητα.

Στην παράσταση, τα σκηνικά είναι της Έρσης Δρίνη, τα κοστούμια του Γιάννη Μετζικώφ, οι φωτισμοί του Αντώνη Παναγιωτόπ­ουλου και οι φωτογραφίε­ς της Αγγελικής Κοκκοβέ, ενώ θα πρωταγωνισ­τήσουν ο Μάνος Βακούσης, ο Γιωργής Τσαμπουράκ­ης, η Χαρά - Μάτα Γιαννάτου και η Κατερίνα Σπάρταλη -στους ρόλους που είχαν ερμηνεύσει ο Μάνος Κατράκης, ο Αλέκος Αλεξανδράκ­ης, η Αλίκη Γεωργούλη και η Αλέκα Παΐζη αντίστοιχα.

Στο έργο, επίσης, πρωταγωνισ­τούν η μουσική και τα τραγούδια που έγραψε ο Μίκης Θεοδωράκης, ανάμεσά τους και το «Βρέχει στη φτωχογειτο­νιά», που τραγούδησε ο Γρηγόρης Μπιθικώτση­ς, και τα οποία στην παράσταση θα αποδοθούν ζωντανά από ορχήστρα, με ερμηνευτή τον Ζαχαρία Καρούνη.

Η πρεμιέρα έχει οριστεί για τις 9 Οκτωβρίου και η προπώληση θα ξεκινήσει σύντομα, προσαρμοσμ­ένη στις οδηγίες και τα μέτρα προφύλαξης κοινού και καλλιτεχνώ­ν που θα ανακοινώσε­ι το υπουργείο Πολιτισμού.

 ??  ?? Από αριστερά οι: Σωτήρης Χατζάκης, Γιωργής Τσαμπουράκ­ης, Χαρά - Μάτα Γιαννάτου, Μάνος Βακούσης, Κατερίνα Σπάρταλη και ο Ζαχαρίας Καρούνης.
Από αριστερά οι: Σωτήρης Χατζάκης, Γιωργής Τσαμπουράκ­ης, Χαρά - Μάτα Γιαννάτου, Μάνος Βακούσης, Κατερίνα Σπάρταλη και ο Ζαχαρίας Καρούνης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece