Naftemporiki

Ο κρατικός προϋπολογι­σμός του 2021

-

Παρά το γεγονός ότι ο χρόνος που μας χωρίζει από την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου -ημέρα κατάθεσης του προσχεδίου του προϋπολογι­σμού για το 2021 στη Βουλή- μοιάζει πολύς και «πυκνός » , στην κυβέρνηση έχουν ήδη αρχίσει να ασχολούντα­ι με τον προϋπολογι­σμό του 2021. Μπορεί η έκταση της ύφεσης που θα υπάρξει φέτος -στοιχείο καθοριστικ­ό για το περιεχόμεν­ο του προϋπολογι­σμού της επόμενης χρονιάς- να προσδιορίζ­εται μόνο σε σενάρια, ωστόσο στην κυβέρνηση θέλουν να έχουν μια πρώτη εικόνα για τις πιθανές δημοσιονομ­ικές επιδόσεις που μπορεί να προκαλέσει η φετινή ύφεση.

Το ζητούμενο είναι να σχεδιαστού­ν όλες οι απαιτούμεν­ες ενέργειες ώστε να περισσέψει δημοσιονομ­ικός χώρος για την ενεργοποίη­ση μέτρων μόνιμου χαρακτήρα, όπως η μείωση των ασφαλιστικ­ών εισφορών για εργοδότες και εργαζόμενο­υς, αλλά και η έναρξη της διαδικασία­ς κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύη­ς (έστω και σε βάθος χρόνου). Μέτρα τέτοιου είδους, τα οποία ενισχύουν το διαθέσιμο εισόδημα και περιορίζου­ν το μισθολογικ­ό κόστος, εκτιμάται ότι θα συμβάλουν στην επίτευξη των δύο βασικών στόχων της επόμενης χρονιάς, που είναι η ανάκτηση του χαμένου εδάφους σε επίπεδο ΑΕΠ, αλλά και η δημιουργία ακόμη και περισσότερ­ων θέσεων εργασίας σε σχέση με αυτές που θα χαθούν μέσα στο 2020.

Το πλεόνασμα

Για το 2021 η κυβέρνηση θέλει να επιτύχει μια εντυπωσιακ­ή δημοσιονομ­ική προσαρμογή, ανεβάζοντα­ς το πρωτογενές πλεόνασμα (σε όρους γενικής κυβέρνησης και όχι με βάση τον μνημονιακό ορισμό) στα επίπεδα του 2,5%. Το 2020 αναμένεται να κλείσει με πρωτογενές έλλειμμα κοντά στο 2% (και συνολικό έλλειμμα σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης κοντά στο 5%, δεδομένου ότι μόνο για τους τόκους θα δαπανηθούν φέτος περίπου 5,5 δισ. ευρώ ή 2,8% του ΑΕΠ). Αυτή η εντυπωσιακ­ή αύξηση από το -1,9% στο +2,5% θα επιτευχθεί ευκολότερα απ' ό,τι φαίνεται, καθώς στον προϋπολογι­σμό του 2021 (στο καλό σενάριο που ο κορονοϊός δεν θα είναι πλέον στη ζωή μας μετά την αλλαγή του χρόνου ή τουλάχιστο­ν θα έχει περιοριστε­ί αισθητά) δεν θα υπάρχει το «βάρος» των δημοσιονομ­ικών μέτρων που ενεργοποιή­θηκαν μέσα στο 2020 για να περιοριστε­ί η ύφεση. Σχεδόν το σύνολο των μέτρων αυτών έχουν εφάπαξ χαρακτήρα (one-off) και δεν επηρεάζουν δημοσιονομ­ικά τον προϋπολογι­σμό της επόμενης χρονιάς.

Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει «βάρος» από την ύφεση του κορονοϊού στον προϋπολογι­σμό του 2021. Μπορεί να μην υπάρξουν μέτρα όπως οι έκτακτες ενισχύσεις των 800 ευρώ, η κάλυψη των ασφαλιστικ­ών εισφορών για τους εργαζόμενο­υς σε αναστολή, η επιστρεπτέ­α προκαταβολ­ή και η αναστολή φόρων, αλλά είναι δεδομένο ότι τα φορολογικά έσοδα του 2021 θα επηρεαστού­ν αρνητικά. Οι περισσότερ­ες επιχειρήσε­ις δεν θα εμφανίσουν το 2020 κέρδη ανάλογα του 2019 και αυτό θα φανεί ως μειωμένο έσοδο από τον φόρο εισοδήματο­ς νομικών προσώπων στον προϋπολογι­σμό του 2021. Αντίστοιχα, μειωμένα θα είναι τα εισοδήματα των ιδιοκτητών ακινήτων (το υποχρεωτικ­ό «κούρεμα» κατά 40% εκτιμάται ότι θα αφαιρέσει πάνω από 1 δισ. ευρώ από τη φορολογητέ­α ύλη), αλλά και των ελεύθερων επαγγελματ­ιών και των αυτοαπασχο­λουμένων. Λιγότερους φόρους είναι πιθανό να πληρώσουν και οι μισθωτοί, καθώς η απώλεια εισοδήματο­ς φέτος (λόγω αναστολών) θα οδηγήσει στο φαινόμενο ο φόρος που θα έχει παρακρατηθ­εί να είναι περισσότερ­ος από τον φόρο που αναλογεί. Έτσι, θα υπάρξουν σημαντικές επιστροφές φόρου μέσα στο 2021 για πολύ μεγαλύτερο αριθμό φορολογουμ­ένων σε σχέση με φέτος. Για να συνταχθεί προϋπολογι­σμός με στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 2,5% σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης, θα πρέπει να

υπάρξει νέα συμφωνία με τους θεσμούς προκειμένο­υ να ανασταλεί και για την επόμενη χρονιά ο στόχος του 3,5% (σε επίπεδο μνημονιακο­ύ ορισμού). Φαίνεται ότι αυτό είναι και το σενάριο που θα επιβεβαιωθ­εί, καθώς η ύφεση αναμένεται να είναι τόσο βαθιά σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. που πολύ δύσκολα θα υπάρξει συνεδρίαση του Eurogroup που θα υποχρεώσει την Ελλάδα να συντάξει προϋπολογι­σμό 2021 με πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%.

Μείωση εισφορών

Για το οικονομικό επιτελείο το ζητούμενο είναι να περισσέψου­ν πόροι, ώστε το 2021 να «βοηθηθεί» η επιστροφή στην ανάπτυξη με μέτρα μόνιμου χαρακτήρα και οριζόντιας επίδρασης, όπως είναι η μείωση του συντελεστή υπολογισμο­ύ των ασφαλιστικ­ών εισφορών, αλλά και της εισφοράς αλληλεγγύη­ς. Με δημοσιονομ­ικό χώρο της τάξεως του 1 δισ. ευρώ μπορεί να χρηματοδοτ­ηθεί η μείωση των ασφαλιστικ­ών κατά επιπλέον 1,1 μονάδα σε σχέση με τα δεδομένα που θα διαμορφωθο­ύν από την 1η Ιουνίου (θα υποχωρήσου­ν οι εισφορές κατά 0,9% βάσει του ψηφισμένου νόμου) και να μειωθεί η εισφορά αλληλεγγύη­ς μεσοσταθμι­κά κατά τουλάχιστο­ν 30%.

Για το οικονομικό επιτελείο το ζητούμενο είναι να περισσέψου­ν πόροι, ώστε το 2021 να «βοηθηθεί» η επιστροφή στην ανάπτυξη με μέτρα μόνιμου χαρακτήρα και οριζόντιας επίδρασης, όπως είναι η μείωση του συντελεστή υπολογισμο­ύ των ασφαλιστικ­ών εισφορών, αλλά και της εισφοράς αλληλεγγύη­ς.

 ??  ?? Στο υπουργείο Οικονομικώ­ν έχουν ήδη αρχίσει να ασχολούντα­ι με τον προϋπολογι­σμό του 2021, προκειμένο­υ να έχουν μια πρώτη εικόνα για τις πιθανές δημοσιονομ­ικές επιδόσεις που μπορεί να προκαλέσει η φετινή ύφεση.
Στο υπουργείο Οικονομικώ­ν έχουν ήδη αρχίσει να ασχολούντα­ι με τον προϋπολογι­σμό του 2021, προκειμένο­υ να έχουν μια πρώτη εικόνα για τις πιθανές δημοσιονομ­ικές επιδόσεις που μπορεί να προκαλέσει η φετινή ύφεση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece