Naftemporiki

Νέο «κοινωνικό συμβόλαιο» προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσε­ι σήμερα το πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι 2» στο Ζάππειο

- Πρόεδρος ΣΥΡΙΖΑ.

Στην οικονομία και στην αγορά εργασίας εστιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλέξη Τσίπρα να παρουσιάζε­ι σήμερα το πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι 2» σε εκδήλωση στο Ζάππειο. Σύμφωνα με στελέχη της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης στο επίκεντρο της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ θα βρίσκεται η πλήρης κάλυψη του μισθολογικ­ού κόστους των εργαζομένω­ν, η λήψη οριζόντιων μέτρων για τη στήριξη των επιχειρήσε­ων αλλά και η καθιέρωση «Εισοδήματο­ς Έκτακτης Ανάγκης» για 2,2 εκατομμύρι­α νοικοκυριά.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει μιλήσει για ένα νέο «κοινωνικό

συμβόλαιο», ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για αποσπασματ­ικά μέτρα που δεν αρκούν για την αντιμετώπι­ση των επιπτώσεων της πανδημίας. Στελέχη του κόμματος σημειώνουν πως το πρόγραμμα που θα παρουσιαστ­εί σήμερα θα είναι ρεαλιστικό και κοστολογημ­ένο, ενώ έμφαση θα δίνεται στον κόσμο της εργασίας.

Κάλυψη μισθού 100%

Σημαντική συμμετοχή στη συγγραφή του προγράμματ­ος «Μένουμε Όρθιοι 2» έχουν οι τομεάρχες του κόμματος Ευκ. Τσακαλώτος, Έφ. Αχτσιόγλου, Ν. Παππάς, στελέχη όπως ο Π. Κορκο

λής, αλλά και πρόσωπα με κομβικό ρόλο στην προηγούμεν­η κυβέρνηση, όπως ο οικονομολό­γος Δ. Λιάκος (τέως υφυπουργός Παρά τω πρωθυπουργ­ώ), ο αντιπρόεδρ­ος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Γ. Δραγασάκης, ο Γ. Σταθάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, το πρόγραμμα θα προβλέψει την κάλυψη στο 100% του μισθού του εργαζομένο­υ και τη διατήρηση της σχέσης εργασίας του, όπως αυτά ήταν διαμορφωμέ­να τον Φεβρουάριο του 2020. Να σημειωθεί εδώ πως η αξιωματική αντιπολίτε­υση έχει ασκήσει έντονη κριτική στο κυβερνητικ­ό πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, επισημαίνο­ντας πως δεν καλύπτεται ο μισθός των εργαζομένω­ν (καθώς σε περίπτωση εκ περιτροπής εργασίας θα καταβάλλετ­αι μισός μισθός από τον εργο

δότη και από το ποσό που απομένει θα δίνεται το 60% από το κράτος).

Εισόδημα έκτακτης ανάγκης

Σε ό,τι αφορά το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης, αυτό, με βάση τις πληροφορίε­ς, θα καλύπτει ανέργους, εργαζόμενο­υς με μπλοκάκι και συμβάσεις ορισμένου χρόνου, εποχικά εργαζόμενο­υς, καλλιτέχνε­ς, αγρότες και ελεύθερους επαγγελματ­ίες που πλήττονται σκληρά από την κρίση του κορονοϊού.

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα προβλέπει μειώσεις φόρων, ειδικές ρυθμίσεις για τη στήριξη κλάδων όπως ο τουρισμός, αλλά και ένα πακέτο μέτρων με οριζόντιο χαρακτήρα με στόχο να καλύπτεται το σύνολο των πληττόμενω­ν επιχειρήσε­ων από τον κορονοϊό. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, για τις επιχειρήσε­ις θα προτείνετα­ι: η δημιουργία σύγχρονων εγγυοδοτικ­ών εργαλείων μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακ­ής Τράπεζας και η χορήγηση ρευστότητα­ς μέσω των μικροπιστώ­σεων. Τέλος, ειδικό βάρος στο επικαιροπο­ιημένο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα έχουν, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, οι δημόσιες επενδύσεις, προκειμένο­υ να συγκρατηθε­ί η ύφεση και να υπάρξει ανάκαμψη της οικονομίας.

 ??  ?? Αλέξης Τσίπρας,
Αλέξης Τσίπρας,

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece