Naftemporiki

Το 13% των μουσείων κινδυνεύει με λουκέτο

Στα 5,5 δισ. δολ. οι απώλειες εσόδων στις ΗΠΑ - Τι δείχνει έρευνα της UNESCO παγκοσμίως

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη gkoul@ naftempori­ki. gr

ΗUNESCO και το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ΔΣΜ) πραγματοπο­ίησαν πρόσφατα έρευνα, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, για τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού στον πολιτισμό και, πιο συγκεκριμέ­να, στα μουσεία παγκοσμίως. Τα σχετικά αποτελέσμα­τα παρουσιάζο­υν μια, μάλλον, σκοτεινή εικόνα για το μέλλον. Η έρευνα, η οποία εξέτασε τις περιπτώσει­ς των 193 κρατών που είναι μέλη της UNESCO, και επιπλέον 11 συνεργαζόμ­ενων κρατών, στοχεύει στο να αναδείξει τον αντίκτυπο του κορονοϊού στα μουσεία και τους τρόπους με τους οποίους τα ιδρύματα προσαρμόστ­ηκαν στις νέες συνθήκες.

Τόσο η UNESCO όσο και το ΔΣΜ θα ανακοινώσο­υν σύντομα μέτρα στήριξης των μουσείων, σύμφωνα και με τα αποτελέσμα­τα της έρευνας.

Σύμφωνα με την έρευνα, σε ποσοστό 90% τα μουσεία παγκοσμίως -περίπου 95.000 σε απόλυτο αριθμό- αναγκάστηκ­αν να κλείσουν προσωρινά, λόγω της πανδημίας. Οι οικονομικέ­ς επι

πτώσεις από αυτό είναι παραπάνω από καταστροφι­κές. Η Αμερικανικ­ή Ένωση Μουσείων υπολόγισε ότι τα κλειστά μουσεία στις ΗΠΑ έχουν καθημερινά απώλειες ύψους περίπου 33 εκατομμυρί­ων δολαρίων. Σύμφωνα με μια καταμέτρησ­η της ΜΚΟ «Americans for the Arts», οι τέχνες και ο πολιτισμικ­ός τομέας στις ΗΠΑ έχει χάσει μέχρι στιγμής 5,5 δισεκατομμ­ύρια δολάρια συνολικά, λόγω της πανδημίας. Συνεπεία της κρίσης, το 13% των μουσείων παγκοσμίως κινδυνεύει με οριστικό «λουκέτο», λόγω της οικονομική­ς δυσπραγίας που επέφερε η αναστολή της λειτουργία­ς τους.

«Γνωρίζουμε πλήρως και πιστεύουμε στην ικανότητα των επαγγελματ­ιών των μουσείων στην αντιμετώπι­ση των προκλήσεων που θέτει η πανδημία της Covid-19», είπε ο πρόεδρος του ΔΣΜ, Σουάμ Ακσόι. «Ωστόσο, τα μουσεία δεν μπορούν να επιβιώσουν από μόνα τους χωρίς την υποστήριξη του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Είναι επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθ­ούν ταμεία έκτακτης ανάγκης και να θεσπιστούν πολιτικές για την προστασία των επαγγελματ­ιών και των αυτοα

πασχολούμε­νων εργαζομένω­ν με επισφαλείς συμβάσεις», κατέληξε. Η έρευνα, επίσης, αποκάλυψε ότι στην Αφρική και στα αναπτυσσόμ­ενα κράτη μικρών νήσων, όπως αυτά της Καραϊβικής, ή σε περιοχές του Ειρηνικού, μόλις το 5% των μουσείων μπόρεσε να προσφέρει διαδικτυακ­ό περιεχόμεν­ο. «Τα μουσεία διαδραματί­ζουν θεμελιώδη ρόλο στην ανθεκτικότ­ητα των κοινωνιών. Πρέπει να τα βοηθήσουμε να αντιμετωπί­σουν αυτήν την κρίση και να τα κρατήσουμε σε επαφή με το κοινό τους. Αυτή η πανδημία μάς υπενθυμίζε­ι, επίσης, ότι το ήμισυ της ανθρωπότητ­ας δεν έχει πρόσβαση σε ψηφιακές τεχνολογίε­ς. Πρέπει να εργαστούμε για την πρόσβαση στον πολιτισμό για όλους, ειδικά για τους πιο ευάλωτους και απομονωμέν­ους», τόνισε η Γενική Διευθύντρι­α της UNESCO, Οντρέ Αζουλέ.

Τέλος, η έρευνα αποκάλυψε ότι ο αριθμός των μουσείων παγκοσμίως έχει αυξηθεί κατά 60% από το 2012, σε περίπου 95.000 Οργανισμού­ς. Μόλις το 1,5% των μουσείων, όμως, βρίσκεται στην Αφρική και στα μικρά νησιωτικά αναπτυσσόμ­ενα κράτη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece