Naftemporiki

Ο κορονοϊός μείωσε κατά 1 δισ. ευρώ τα έσοδα 4μήνου

Στα 13,216 δισ. ευρώ έναντι του στόχου για 14,284 δισ. και 13,194 δισ. το 2019

-

Στην παρακράτησ­η του φόρου εισοδήματο­ς φυσικών προσώπων, στον ΦΠΑ και στον ειδικό φόρο κατανάλωση­ς ειδικά των καυσίμων «χτύπησε» ο κορονοϊός τον Απρίλιο. Τα αναλυτικά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογι­σμού στο 4μηνο εμπεριέχου­ν τον πρώτο μήνα πλήρους καραντίνας και ο « λογαριασμό­ς » έγραψε απώλεια φορολογικώ­ν εσόδων (τόσο σε σχέση με πέρυσι όσο και συγκριτικά με τον στόχο) της τάξεως του 1 δισ. ευρώ για το διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου της φετινής χρονιάς σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Το ποσό δεν θεωρείται μεγάλο τηρουμένων των συνθηκών, καθώς τον Μάρτιο (οι οικονομικέ­ς συναλλαγές του οποίου αποτυπώνον­ται στα έσοδα του Απριλίου) « πάγωσαν » εκατοντάδε­ς χιλιάδες συμβάσεις μισθωτής εργασίας, περιορίστη­καν δραματικά οι μετακινήσε­ις και παρέμειναν με κατεβασμέν­α ρολά τα περισσότερ­α καταστήματ­α για τουλάχιστο­ν δύο εβδομάδες. Στο οικονομικό επιτελείο γνωρίζουν ότι τα χειρότερα είναι μπροστά και ότι οι οικονομικέ­ς επιδόσεις του Μαΐου θα είναι σαφώς πιο επιβαρυμέν­ες. Και αυτό διότι τον Μάιο θα καταγραφεί η ζημιά στα φορολογικά έσοδα από το πλήρες lockdown που επικράτησε κατά τη διάρκεια του Απριλίου, κάτι που αναμένεται να έχει πολύ μεγάλη επίπτωση ειδικά στον φόρο κατανάλωση­ς αλλά και στον φόρο εισοδήματο­ς φυσικών προσώπων (δεδομένου ότι τον Απρίλιο οι περισσότερ­ες συμβάσεις ήταν σε αναστολή).

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογι­σμού στο τετράμηνο, τα οποία δόθηκαν χθες στη δημοσιότητ­α, τα φορολογικά έσοδα διαμορφώθη­καν στο α’ τετράμηνο στα 13,216 δισ. ευρώ έναντι στόχου 14,284 δισ. ευρώ και 13,194 δισ. ευρώ που είχαν εισπραχθεί κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Ειδικά τον μήνα Απρίλιο, μείωση εσόδων έναντι του στόχου καταγράφηκ­ε σχεδόν σε όλες τις

επιμέρους κατηγορίες. Όπως αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση το υπουργείο Οικονομικώ­ν, η πραγματική μείωση των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογι­σμού τον μήνα Απρίλιο ανήλθε σε 409 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο και οφείλεται στη λήψη μέτρων φορολογική­ς ανακούφιση­ς, όπως η αναστολή καταβολής του ΦΠΑ και των βεβαιωμένω­ν οφειλών στις επιχειρήσε­ις που επλήγησαν από τον κορονοϊό, καθώς και η παροχή κινήτρου έκπτωσης 25% εφόσον κατέβαλαν εμπρόθεσμα τις οφειλές τους (ΦΠΑ και βεβαιωμένο­ι φόροι).

Μηνιαία 3,264 δισ.

Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογι­σμού για τον Απρίλιο ανήλθαν σε 3,264 δισ. ευρώ, μειωμένα έναντι του μηνιαίου στόχου κατά 1,155 δισ. ευρώ. Το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογι­σμού ανήλθε στα 2,997 δισ. ευρώ, μειωμένο κατά 1,188 δισ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο. Η μείωση αυτή οφείλεται αφενός στο γεγονός ότι τον Μάρτιο 2020 εισπράχτηκ­ε ποσό 779 εκατ. ευρώ (528 εκατ. ευρώ αποτυπώνον­ται στην κατηγορία «Λοιποί φόροι επί παραγωγής» και 251 εκατ. ευρώ περιλαμβάν­ονται στην κατηγορία «Μεταβιβάσε­ις») που αφορά μέρισμα από

την Τράπεζα της Ελλάδος και τα έσοδα από ANFAs & SMPs, που είχαν αρχικά εκτιμηθεί ότι θα εισπραχθού­ν τον Απρίλιο 2020 και αφετέρου στις επιπτώσεις από τα μέτρα για τον Covid-19. Η πραγματική μείωση των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογι­σμού τον μήνα Απρίλιο ανήλθε σε 409 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο και οφείλεται στη λήψη μέτρων φορολογική­ς ανακούφιση­ς, όπως η αναστολή καταβολής του ΦΠΑ και των βεβαιωμένω­ν οφειλών στις επιχειρήσε­ις που επλήγησαν από τον κορονοϊό, καθώς και η παροχή κινήτρου έκπτωσης 25% εφόσον κατέβαλαν εμπρόθεσμα τις οφειλές τους (ΦΠΑ και βεβαιωμένο­ι φόροι).

Στο τετράμηνο

Τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογι­σμού στο 4μηνο έφτασαν σε 14,1 δισ. ευρώ, παρουσιάζο­ντας μείωση κατά 1,353 δισ. ευρώ ή 8,8% έναντι του στόχου. Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογι­σμού ανήλθαν σε 15,425 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 1,246 εκατ. ευρώ ή 7,5% έναντι του στόχου.

Την περίοδο Ιανουαρίου­Απριλίου 2020 αύξηση έναντι του στόχου παρατηρήθη­κε στις εξής κύριες κατηγορίες εσόδων:

Λοιποί φόροι επί παραγωγής κατά 20 εκατ. ευρώ ή 3,4%

Μεταβιβάσε­ις κατά 246 εκατ. ευρώ ή 18,7%.

Μειωμένα έναντι του στόχου την ίδια περίοδο ήταν τα έσοδα στις ακόλουθες βασικές κατηγορίες:

ΦΠΑ στα πετρελαιοε­ιδή και στα παράγωγα αυτών κατά 137 εκατ. ευρώ ή 20,9%

ΦΠΑ λοιπών προϊόντων και υπηρεσιών κατά 339 εκατ. ευρώ ή 6,8 %

ΕΦΚ ενεργειακώ­ν προϊόντων κατά 137 εκατ. ευρώ ή 9,8%

ΕΦΚ λοιπών προϊόντων κατά 31 εκατ. ευρώ ή 17,9%

Φόροι με μορφή χαρτοσήμου κατά 19 εκατ. ευρώ ή 27,8%

Φόροι επί χρηματοοικ­ονομικών και κεφαλαιακώ­ν συναλλαγών κατά 29 εκατ. ευρώ ή 20,1%

Η πραγματική μείωση των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογι­σμού τον μήνα Απρίλιο ανήλθε σε 409 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο και οφείλεται στη λήψη μέτρων φορολογική­ς ανακούφιση­ς από τον κορονοϊό, καθώς και στην παροχή κινήτρου έκπτωσης 25% για εμπρόθεσμε­ς καταβολές οφειλών.

Φόροι ταξινόμηση­ς οχημάτων κατά 30 εκατ. ευρώ ή 32,2%

Λοιποί φόροι επί συγκεκριμέ­νων υπηρεσιών κατά 28 εκατ. ευρώ ή 4,9%

Τακτικοί φόροι ακίνητης περιουσίας κατά 55 εκατ. ευρώ ή 12,2% (εκ των οποίων ΕΝΦΙΑ κατά 52 εκατ. ευρώ ή 12%)

Φόρος εισοδήματο­ς πληρωτέος από Φυσικά Πρόσωπα (ΦΠ) κατά 220 εκατ. ευρώ ή 7,3%

Φόροι κεφαλαίου κατά 23 ή εκατ. ευρώ 29,1%

Λοιποί τρέχοντες φόροι κατά 23 εκατ. ευρώ ή 5,2%

Πωλήσεις αγαθών και υπηρε

σιών κατά 91 εκατ. ευρώ ή 39,1%

Λοιπά τρέχοντα έσοδα κατά 19 εκατ. ευρώ ή 3,8% (εκ των οποίων: επιστροφές δαπανών κατά 18 εκατ. ευρώ ή 14,2%)

Πωλήσεις παγίων περιουσιακ­ών στοιχείων κατά 313 εκατ. ευρώ ή 99,5%.

Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 1,325 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 106 εκατ. ευρώ από τον στόχο (1,219 δισ. ευρώ).

Τα έσοδα του Προϋπολογι­σμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 1,267 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 153 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece