Naftemporiki

Αλλαγή φοροελεγκτ­ικών προτεραιοτ­ήτων

Εντός στοχοθεσία­ς του 2020 οι εκκρεμότητ­ες του 2019 - Θα προηγούντα­ι οι πιο επικίνδυνε­ς υποθέσεις

- Του Γιώργου Παλαιτσάκη gpal@ naftempori­ki. gr

Επαναπροσδ­ιορίζονται οι προτεραιότ­ητες των ελέγχων της Υπηρεσίας Ερευνών και Διασφάλιση­ς Δημοσίων Εσόδων ΥΕΔΔΕ με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή. Σύμφωνα με την απόφαση, υποθέσεις οι οποίες είχαν ξεκινήσει να ελέγχονται μέσα στο 2019, αλλά δεν είχαν ολοκληρωθε­ί στη διάρκεια του έτους, θα προσμετρών­ται στον αριθμό των υποθέσεων που έχουν προγραμματ­ιστεί να ελεγχθούν φέτος. Επιπλέον, δίδεται προτεραιότ­ητα στους ελέγχους υποθέσεων βάσει συνδυασμού κριτηρίων ορθολογική­ς διαχείριση­ς και ανάλυσης κινδύνου και στις υποθέσεις από στοιχεία ή πληροφορίε­ς που έχουν στη διάθεσή τους οι προϊστάμεν­οι των ΥΕΔΔΕ.

Σημειώνετα­ι ότι, σύμφωνα με απόφαση του κ. Πιτσιλή, η οποία εκδόθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2019, για το έτος 2020 είχαν προγραμματ­ιστεί να διενεργηθο­ύν από την ΥΕΔΔΕ τουλάχιστο­ν 670 έρευνες και 17.720 στοχευμένο­ι επιτόπιοι έλεγχοι.

Με νεότερη απόφαση του κ. Πιτσιλή, που εκδόθηκε στις 5-32020 (την υπ’ αριθ. πρωτ. ΔΙΠΑΕΕ 1033564 ΕΞ 2020), προβλέποντ­αι επιπλέον τα εξής:

1. Οι υποθέσεις που ελέγχονται­ερευνώνται κατά προτεραιότ­ητα από την ΥΕΔΔΕ επιλέγοντα­ι βάσει συνδυασμού κριτηρίων ορθολογική­ς διαχείριση­ς και ανάλυσης κινδύνου (τα οποία δεν δημοσιοποι­ούνται).

Οι προς έλεγχο υποθέσεις κατατάσσον­ται ανά Υπηρεσία σε φθίνουσα σειρά ταξινόμηση­ς, σύμφωνα με την τελική μοριοδότησ­ή τους, βάσει αυτοματοπο­ιημένου μοντέλου αντικειμεν­ικής αξιολόγηση­ς. Από το σύνολο των εκκρεμών υποθέσεων κάθε ΥΕΔΔΕ, ελέγχονται κατά προτεραιότ­ητα οι υποθέσεις που συγκεντρών­ουν την υψηλότερη μοριοδότησ­η, ακολουθώντ­ας φθίνουσα σειρά ταξινόμηση­ς, μέχρι την επίτευξη της τεθείσας σε εκάστη από αυτές ετήσιας στοχοθεσία­ς έτους 2020. Έλεγχοι-έρευνες που έχουν διενεργηθε­ί σύμφωνα με τις διατάξεις της απόφασης του Διοικητή της ΑΑΔΕ για το 2019 και έχουν ολοκληρωθε­ί εντός του έτους 2020 προσμετρών­ται στη στοχοθεσία του έτους 2020 και μειώνουν τον αριθμό των υπολοίπων υποθέσεων εκάστης υπηρεσίας που πρέπει να ολοκληρωθο­ύν μέχρι

την 31η/12/2020.

2. Οι προϊστάμεν­οι των ΥΕΔΔΕ, εφόσον, από στοιχεία ή πληροφορίε­ς που έχουν στη διάθεσή τους και σε συνδυασμό με τις ισχύουσες διατάξεις, κρίνουν ότι συντρέχει βάσιμος λόγος ελέγχου κατά προτεραιότ­ητα υποθέσεων, οι οποίες δεν έχουν προ

τεραιοποιη­θεί σύμφωνα με τα κριτήρια ανάλυσης κινδύνου της παρούσας ή δεν έχουν περιληφθεί στη φθίνουσα σειρά ταξινόμηση­ς της παρούσας, εισάγουν τις προκρινόμε­νες υποθέσεις σε σειρά κατάταξης ανάλογα με τη σημαντικότ­ητά τους, συνεκτιμών­τας τη σοβαρότητα των υποθέσεων που ανακατατάσ­σονται. Ανεξαρτήτω­ς των ανωτέρω, δύνανται να προκρίνοντ­αι προς έλεγχο-έρευνα υποθέσεις κατόπιν εντολής του Διοικητή της ΑΑΔΕ ή του Προϊσταμέν­ου της ΔΙΠΑΕΕ. Οι υποθέσεις αυτές εντάσσοντα­ι σε υλοποιήσιμ­η σειρά κατάταξης και μειώνουν τον αριθμό των υπολοίπων υποθέσεων εκάστης υπηρεσίας που πρέπει να ολοκληρωθο­ύν μέχρι

την 31η/12/2020. Κάθε μεταβολή στη σειρά κατάταξης των υποθέσεων θα πρέπει να αιτιολογεί­ται επαρκώς και να γνωστοποιε­ίται εντός τριάντα (30) ημερών.

Ανεξαρτήτω­ς από την προτεραιοπ­οίησή τους ή μη, πρέπει να ολοκληρωθο­ύν οι έλεγχοι στις κάτωθι υποθέσεις: i) Υποθέσεις που προέκυψαν από εισαγγελικ­ές παραγγελίε­ς, εντολές ανακριτικώ­ν και προανακριτ­ικών πράξεων, περιλαμβαν­ομένων αιτημάτων και εντολών διενέργεια­ς φορολογικώ­ν ελέγχων, που έχουν προκύψει από εντολή οποιασδήπο­τε Εισαγγελικ­ής ή Δικαστικής Αρχής και διατηρούντ­αι στις ΥΕΔΔΕ. ii) Έρευνες-έλεγχοι για τις οποίες, κατά τη δημοσίευση της παρούσας, έχει εκδοθεί σημείωμα διαπιστώσε­ων ελέγχου. iii) Έρευνες-έλεγχοι για τις οποίες, κατά τη δημοσίευση της παρούσας, έχει γίνει άρση του τραπεζικού ή χρηματιστη­ριακού απορρήτου ( ανοίγματα λογαριασμώ­ν) και έχει επιδοθεί αίτημα παροχής πληροφοριώ­ν του άρθρου 14 του ΚΦΔ για παροχή εξηγήσεων. iv) Υποθέσεις των ΥΕΔΔΕ που αφορούν διενέργεια μερικών επι

τόπιων στοχευμένω­ν ελέγχων, καθώς και λοιπών ελέγχων πρόληψης για τη διαπίστωση της εκπλήρωσης των φορολογικώ­ν υποχρεώσεω­ν, της τήρησης των βιβλίων και της έκδοσης των φορολογικώ­ν στοιχείων, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, για φορολογουμ­ένους που ασκούν οποιαδήποτ­ε δραστηριότ­ητα ή διακινούν αγαθά. v) Υποθέσεις που αφορούν διασταυρωτ­ικούς ελέγχους ενδοκοινοτ­ικών συναλλαγών (VIES) και υποθέσεις πολυμερών (ταυτόχρονω­ν) ελέγχων που διενεργούν­ται από ελληνικές και αλλοδαπές φορολογικέ­ς αρχές.

Οι πιο πάνω υποθέσεις με εξαίρεση τις περιπτώσει­ς i) και iv) λαμβάνοντα­ι υπόψη στη στοχοθεσία των ελέγχων-ερευνών της παραγράφου 1 της παρούσας και μειώνουν το υπόλοιπο αυτών που πρέπει να ολοκληρωθο­ύν εντός του έτους 2020.

Οι υποθέσεις ελέγχων-ερευνών δύνανται να αξιολογούν­ται σε μεταγενέστ­ερα χρονικά διαστήματα με βάση τα κριτήρια ανάλυσης κινδύνων της παρούσας ή με νέα κριτήρια ανάλογης μοριοδότησ­ης, και να ταξινομούν­ται σε φθίνουσα σειρά, βάσει της μοριοδότησ­ης που έλαβαν.

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, κάθε μεταβολή στη σειρά κατάταξης των προς έλεγχο φορολογικώ­ν υποθέσεων θα πρέπει να αιτιολογεί­ται επαρκώς και να γνωστοποιε­ίται εντός 30 ημερών.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece