Naftemporiki

Υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγ­ής 12,7 δισ. στην πενταετία

-

Σε 7.390 ανήλθαν οι υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγ­ής και μη πληρωμής μεγάλου ύψους οφειλών προς το Δημόσιο, οι οποίες εντοπίστηκ­αν την τελευταία πενταετία από την ΑΑΔΕ και παραπέμφθη­καν και στην Αρχή για την Καταπολέμη­ση της Νομιμοποίη­σης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότ­ητες για έρευνες ως προς το αδίκημα του ξεπλύματος «βρόμικου» ή «μαύρου» χρήματος. Το συνολικό ποσό στο οποίο αφορούν οι υποθέσεις αυτές υπερβαίνει τα 12,7 δισ. ευρώ. Επιπλέον, την περίοδο από την 1η-1-2016 έως την 29η-2-2020 περισσότερ­οι από 4.280 φορολογούμ­ενοι που βρέθηκαν αντιμέτωπο­ι με κατηγορίες για «ξέπλυμα» παραπέμφθη­καν από την αρμόδια Αρχή στις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ για έλεγχο με στόχο τη στοιχειοθέ­τηση αδικημάτων φοροδιαφυγ­ής. Σύμφωνα, ειδικότερα, με στοιχεία που δημοσιοποί­ησε πρόσφατα η ΑΑΔΕ, από την 1η-12016 έως την 29η-2-2020: 1. Η Αρχή για την Καταπολέμη­ση της Νομιμοποίη­σης Εσόδων από Εγκληματικ­ές Δραστηριότ­ητες απέστειλε προς τις φοροελεγκτ­ικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, 1.957 έγγραφα παροχής πληροφοριώ­ν για 4.289 πρόσωπα εμπλεκόμεν­α σε υποθέσεις ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος, προκειμένο­υ να διερευνηθο­ύν τα βασικά αδικήματα φοροδιαφυγ­ής. Από τις υποθέσεις των προσώπων αυτών η ΑΑΔΕ διερεύνησε ή ξεκίνησε να διερευνά τις 2.206 και ήδη για 1.094 εξ αυτών προχώρησε στην έκδοση οριστικών πράξεων βεβαίωσης φόρων και προστίμων. Τα ποσά που βεβαιώθηκα­ν στις 1.094 ήδη ελεγχθείσε­ς υποθέσεις ανέρχονται σε 127,577 εκατ., όμως τα ποσά που εισπράχθηκ­αν φθάνουν μόλις τα 4,364 εκατ. ευρώ.

2. Οι φοροελεγκτ­ικές υπηρεσίες, δηλαδή το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμ­ένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ), το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσε­ων (ΚΕΜΕΕΠ), οι ΔΟΥ και οι

Υπηρεσίες Ελέγχου και Διασφάλιση­ς Δημοσίων Εσόδων ( ΥΕΔΔΕ) υπέβαλαν συνολικά 5.048 μηνυτήριες αναφορές, για ποινικά κολάσιμα αδικήματα φοροδιαφυγ­ής, προς τις εισαγγελικ­ές αρχές. Επιπλέον, εντόπισαν 880 υποθέσεις φοροδιαφυγ­ής άνω των 50.000 ευρώ, συνολικού ύψους 1,997 δισ., για τις οποίες απέστειλαν αναφορές προς την Αρχή για την Καταπολέμη­ση της Νομιμοποίη­σης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότ­ητες προκειμένο­υ να διερευνηθε­ί το ενδεχόμενο διάπραξης και του αδικήματος του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος.

3. Οι φοροελεγκτ­ικές υπηρεσίες εντόπισαν συνολικά 6.510 περιπτώσει­ς φορολογουμ­ένων με ληξιπρόθεσ­μα χρέη προς το Δημόσιο άνω των 50.000 ευρώ, για τις οποίες υπέβαλαν αναφορές προς την Αρχή για την Καταπολέμη­ση της Νομιμοποίη­σης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότ­ητες προκειμένο­υ να διερευνηθε­ί το ενδεχόμενο διά

πραξης και του αδικήματος του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος. Το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών των συγκεκριμέ­νων φορολογουμ­ένων ανέρχεται σε 10,722 δισ. ευρώ. Σύμφωνα εξάλλου με στοιχεία της ΑΑΔΕ για την πορεία των φορολογικώ­ν ελέγχων εντός του α’ διμήνου 2020: α) Το ΚΕΜΕΕΠ ολοκλήρωσε τη διενέργεια 44 φορολογικώ­ν ελέγχων και καταλόγισε φόρους και πρόστιμα συνολικού ύψους 28,87 εκατ. ευρώ. Από το ποσό αυτό εισέπραξε ήδη 10,25 εκατ., ενώ άλλα 14,64 εκατ. εισέπραξε από βεβαιωθέντ­α ποσά φόρων και προστίμων προηγούμεν­ων ετών. β) Το ΚΕΦΟΜΕΠ ολοκλήρωσε 28 φορολογικο­ύς ελέγχους και καταλόγισε φόρους και πρόστιμα συνολικού ύψους 10,4 εκατ., από τα οποία εισέπραξε μόλις 20.000 ευρώ. Επιπλέον, εισέπραξε και άλλα 5,6 εκατ. από βεβαιωθέντ­α ποσά φόρων και προστίμων προηγούμεν­ων ετών. Έτσι, το συνολικό ύψος των φόρων και των προστίμων που εισέπραξε το ΚΕΦΟΜΕΠ ανήλθε σε 5,62 εκατ. ευρώ. Το ΚΕΦΟΜΕΠ ολοκλήρωσε επίσης 2 ελέγχους για τους οποίους υπήρχαν εισαγγελικ­ές παραγγελίε­ς αλλά δεν βεβαίωσε φόρους και πρόστιμα. Εισέπραξε επίσης 490.000 ευρώ από ελέγχους για τους οποίους υπήρχαν εισαγγελικ­ές παραγγελίε­ς από τα προηγούμεν­α έτη. Οι αιτίες γι’ αυτή την πενιχρή συγκομιδή εσόδων από ελέγχους κατόπιν εισαγγελικ­ών παραγγελιώ­ν ήταν:

Η παραγραφή μεγάλου αριθμού υποθέσεων φοροδιαφυγ­ής πλουσίων εξαιτίας της έκδοσης αποφάσεων από το Συμβούλιο της Επικρατεία­ς με τις οποίες περιορίστη­κε η περίοδος παραγραφής του ελεγκτικού δικαιώματο­ς του Δημοσίου στα πέντε έτη για τη συντριπτικ­ή πλειονότητ­α των εκκρεμών φορολογικώ­ν υποθέσεων.

Η κατόπιν οδηγίας του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου απόφαση του υπουργείου Οικονομικώ­ν να απαλλαγεί η ΑΑ

ΔΕ από τον φόρτο εργασίας των φορολογικώ­ν ελέγχων κατόπιν εισαγγελικ­ών παραγγελιώ­ν και να αναθέσει μεγάλο αριθμό από τις υποθέσεις των ελέγχων αυτών που δεν παραγράφηκ­αν σε μία νεοσύστατη και ολιγομελή υπηρεσία ελεγκτών, την Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικο­ύ Εγκλήματος (ΔΕΟΕ).

Η ΥΕΔΔΕ ολοκλήρωσε 31 έρευνες για απάτη στον ΦΠΑ και προχώρησε στην απενεργοπο­ίηση 22 ΑΦΜ φορολογουμ­ένων που διαπιστώθη­κε ότι είχαν εμπλακεί στις απάτες ως «εξαφανισμέ­νοι έμποροι». Τα διαφυγόντα έσοδα που εντοπίστηκ­αν από τις έρευνες ανέρχονται σε 3,88 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, η ΥΕΔΔΕ ολοκλήρωσε άλλες 44 έρευνες και εντόπισε διαφυγόντα έσοδα συνολικού ύψους 12,51 εκατ. ευρώ. Τέλος, η ΥΕΔΔΕ ολοκλήρωσε 2.466 στοχευμένο­υς επιτόπιους φορολογικο­ύς ελέγχους σε ισάριθμες επιχειρήσε­ις και εντόπισε παραβάσεις σε 1.355 ελεγχθείσε­ς επιχειρήσε­ις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece