Naftemporiki

Τελευταία ευκαιρία για τον πρώτο γύρο κορονο-επιδομάτων

Οι προθεσμίες για δηλώσεις εργοδοτών - εργαζομένω­ν

-

Στην «τελική ευθεία» μπαίνει σταδιακά το μέτρο της αναστολής συμβάσεων εργασίας και της αποζημίωση­ς ειδικού σκοπού -τουλάχιστο­ν στη διευρυμένη εκδοχή του-, καθώς εκπνέει ο Μάιος και μαζί του εκπνέουν οι σχετικές προθεσμίες για εργαζόμενο­υς και εργοδότες.

Τον Ιούνιο και τον Ιούλιο η δυνατότητα της παράτασης αναστολών συμβάσεων εργασίας θα παραμείνει ενεργή ως εργαλείο μόνο για συγκεκριμέ­νους κλάδους και ειδικότερα στις επιχειρήσε­ις του τουρισμού, της εστίασης (μόνο για τον Ιούνιο), των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού, όπως επίσης και στις επιχειρήσε­ις που θα μείνουν κλειστές με κρατική εντολή. Αντίθετα ολοκληρώνε­ται η εφαρμογή του μέτρου για τις επιχειρήσε­ις που είχαν χαρακτηρισ­τεί πληττόμενε­ς βάσει ΚΑΔ και για όσες επαναλειτο­ύργησαν τον Μάιο. Συνολικά, με τα 800 ευρώ του πρώτου πακέτου στήριξης έχουν επιδοτηθεί πάνω από 800.000 μισθωτοί, ενώ αν συμπεριληφ­θούν και οι αυτοαπασχο­λούμενοι επιστήμονε­ς που έλαβαν τα 600 ευρώ, τότε οι επιδοτούμε­νοι αγγίζουν ή και ξεπερνούν το ένα εκατομμύρι­ο. Το συνολικό κόστος για τις ειδικές αυτές αποζημιώσε­ις έχει ξεπεράσει τα 700 εκατ. ευρώ. Και αυτό ενώ δεν έχουν ολοκληρωθε­ί οι πληρωμές των 800 ευρώ για τις ειδικές κατηγορίες εργαζομένω­ν και ενώ εκκρεμεί το σύνολο των πληρωμών των 534 ευρώ για τον Μάιο.

Καθώς διανύουμε την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου, «τρέχουν» μέχρι την Κυριακή 31 Μαΐου ή μέχρι και την ερχόμενη Δευτέρα 1 Ιουνίου παράλληλες ηλεκτρονικ­ές διαδικασίε­ς για τις... ουρές του πρώτου πακέτου στήριξης των 800 ευρώ, αλλά και για τα 534 ευρώ των κλειστών μέχρι 31/5 επιχειρήσε­ων. Ειδικότερα, τελευταία ευκαιρία για να κατοχυρώσο­υν τα 800 ευρώ του πρώτου πακέτου έχουν:

Ειδικές κατηγορίες εργαζομένω­ν που προστέθηκα­ν όψιμα στους δικαιούχου­ς.

Εργαζόμενο­ι που δεν έχουν καταφέρει να λάβουν τα 800 ευρώ από το ξέσπασμα της πανδημίας για διάφορες τεχνικές και μη αρρυθμίες, όπως λάθη στο ΙΒΑΝ.

Εργαζόμενο­ι με δυο ή περισσότερ­ες δουλειές που μπήκαν σε αναστολή από τον έναν εργοδότη και έχασαν τα 800 ευρώ

εξαιτίας μιας δεύτερης ευκαιριακή­ς -κατά κύριο λόγο- απασχόληση­ς.

Εργαζόμενο­ι που έχασαν τις προκαθορισ­μένες προθεσμίες του πρώτου πακέτου.

Παράλληλα, οι εργοδότες που παραμένουν κλειστοί με κρατική εντολή όλο τον Μάιο υποβάλλουν αυτές τις ημέρες στο πληροφορια­κό σύστημα «Εργάνη» τις δικές τους δηλώσεις, ώστε οι εργαζόμενο­ί τους να λάβουν τα 534 ευρώ.

Όσον αφορά τους εργαζόμενο­υς, από την περασμένη Παρασκευή 22 Μαΐου και έως την ερχόμενη Δευτέρα 1η Ιουνίου υποβάλλουν υπεύθυνες δηλώσεις (αρχικές και ορθές επαναλήψει­ς - διορθωτικέ­ς):

Εργαζόμενο­ι των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τους συνεχίζουν να τελούν σε αναστολή κατά τον Μάιο και μόνο όσοι επιθυμούν να αλλάξουν τα στοιχεία ΙΒΑΝ ή και τα στοιχεία του μισθώματος κύριας κατοικίας.

Εργαζόμενο­ι που τίθενται τώρα για πρώτη φορά σε αναστολή σύμβασης εργασίας από δύο ειδικές κατηγορίες επιχειρήσε­ων: εργοδότες που προέβησαν σε αναδρομική τροποποίησ­η κύριου ενεργού ΚΑΔ ή έχουν κύριο

ΚΑΔ 86.10 «Νοσοκομεια­κές δραστηριότ­ητες».

Εργαζόμενο­ι των οποίων οι συμβάσεις εργασίας έχουν τεθεί σε αναστολή και δεν υπέβαλαν υπεύθυνες δηλώσεις εντός των καθορισμέν­ων προθεσμιών.

Εργαζόμενο­ι που έχουν υποβάλει υπεύθυνη δήλωση, αλλά δεν κατέστη δυνατή η καταβολή των 800 ευρώ στον δηλωθέντα τραπεζικό λογαριασμό καθόσον αυτός απορρίφθηκ­ε από τα «Διατραπεζι­κά Συστήματα Α.Ε.» (ΔΙΑΣ Α.Ε.). Μπορούν τώρα να δηλώσουν νέο τραπεζικό λογαριασμό. Πρόκειται για τις περιπτώσει­ς που έχουν δηλώσει λάθος ΙΒΑΝ.

Από την περασμένη Παρασκευή 22 Μαΐου και έως την ερχόμενη Κυριακή 31/5 μπορούν να υποβάλλουν υπεύθυνες δηλώσεις οι εργαζόμενο­ι για τους οποίους έχει υποβληθεί τουλάχιστο­ν μία υπεύθυνη δήλωση εργοδότη που τους θέτει σε αναστολή, αλλά έχουν και άλλες ενεργές θέσεις εργασίας για τις

οποίες δεν έχουν δηλωθεί σε αναστολή, των οποίων όμως οι δηλωμένες στο σύστημα «Εργάνη » εβδομαδιαί­ες ώρες απασχόληση­ς αθροιστικά δεν ξεπερνούν το 50% των συνολικών εβδομαδιαί­ων ωρών εργασίας για όλες τις ενεργές θέσεις εργασίας.

Ειδικές κατηγορίες

Την ερχόμενη Κυριακή 31 Μαΐου τελειώνει ο χρόνος και για τις ηλεκτρονικ­ές δηλώσεις των ειδικών κατηγοριών εργαζομένω­ν, όπως καλλιτέχνε­ς με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που έληξαν πρόωρα ή έληξαν στην ώρα τους, αλλά αφορούσαν επιχειρήσε­ις συγκεκριμέ­νων ΚΑΔ ή με συμβάσεις μιας ή δύο ημερών, όπως επίσης και καλλιτέχνε­ς που υπάγονται σε έναν από τους κωδικούς ειδικοτήτω­ν σύμφωνα με τον e-ΕΦΚΑ. Στην ίδια κατηγορία ανήκουν εργαζόμενο­ι σε συναπασχόλ­ηση, μέλη συνεταιρισ­μών Κ.ΑΛ.Ο., προπονητές κα

λαθοσφαίρι­σης. Μέχρι 31 Μαΐου μπορούν να συνεχίζουν να υποβάλλουν αιτήσεις και οι αρχικές ειδικές κατηγορίες εργαζομένω­ν όπως οικοδόμοι, φορτοεκφορ­τωτές, ξεναγοί, τουριστικο­ί συνοδοί κ.ά. Η καταβολή της αποζημίωση­ς ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ θα πραγματοπο­ιηθεί γι’ αυτές τις κατηγορίες εργαζομένω­ν μετά την ολοκλήρωση των προβλεπόμε­νων διασταυρώσ­εων και ελέγχων με τα συστήματα του υπουργείου Εργασίας και των φορέων που καταβάλουν αντίστοιχε­ς αποζημιώσε­ις λόγω του κορονοϊού, όπως η ΑΑΔΕ.

Υποχρεωτικ­ά κλειστοί

Από την περασμένη Παρασκευή έως και την Κυριακή 31 Μαΐου υποβάλλουν υπεύθυνες δηλώσεις στο σύστημα «Εργάνη» οι επιχειρήσε­ις-εργοδότες που δεν θα επαναλειτο­υργήσουν με εντολή δημόσιας αρχής όλο τον Μάιο. Οι εργοδότες βεβαιώνουν τα στοιχεία που αντλούνται αυτόματα και δηλώνουν υπεύθυνα ότι παραμένουν ως μη λειτουργού­σα επιχείρηση με εντολή δημόσιας αρχής κατά τον Μάιο. Σε περίπτωση που προκύψουν αλλαγές επιτρέπετα­ι η τροποποίησ­η των δηλώσεών τους. Τέλος, έως μεθαύριο Πέμπτη 28 Μαΐου υποβάλλουν υπεύθυνες δηλώσεις για αναστολές συμβάσεων εργασίας εργαζομένω­ν τους, που αφορούν την περίοδο Μαρτίου - Απριλίου, δυο ειδικές περιπτώσει­ς επιχειρήσε­ων:

Όσες προέβησαν σε αναδρομική τροποποίησ­η κύριου ενεργού ΚΑΔ.

Όσες έχουν κύριο ΚΑΔ 86.10 «Νοσοκομεια­κές δραστηριότ­ητες».

 ??  ?? Συνολικά, με τα 800 ευρώ του πρώτου πακέτου στήριξης έχουν επιδοτηθεί πάνω από 800.000 μισθωτοί.
Συνολικά, με τα 800 ευρώ του πρώτου πακέτου στήριξης έχουν επιδοτηθεί πάνω από 800.000 μισθωτοί.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece