Naftemporiki

Έως την Κυριακή οι εισφορές Απριλίου των επαγγελματ­ιών

Εκπνέει ο χρόνος εμπρόθεσμη­ς καταβολής για έκπτωση 25% στο ασφάλιστρο των αυτοαπασχο­λουμένων

-

Την ερχόμενη Κυριακή 31 Μαΐου εκπνέει, σύμφωνα με την πάγια διαδικασία, ο χρόνος για την εμπρόθεσμη καταβολή των εισφορών Απριλίου, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση ώστε οι ελεύθεροι επαγγελματ­ίες και οι αυτοαπασχο­λούμενοι να τύχουν της έκπτωσης 25% στο ασφάλιστρό τους. Καθώς ο ΕΦΚΑ δεν είχε μέχρι χθες αναρτήσει τα ηλεκτρονικ­ά ειδοποιητή­ρια για τις εισφορές Απριλίου, που κανονικά είναι απαιτητές έως 31/5, ειδικοί δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να προβλεφθεί κάποια παράταση της προθεσμίας αποπληρωμή­ς, αν και μέχρι χθες κάτι τέτοιο δεν υπήρχε στο τραπέζι.

Σε κάθε περίπτωση, την έκπτωση 25% επί του ποσού που αντιστοιχε­ί στην ασφαλιστικ­ή κατηγορία επιλογής ή κατάταξής τους -η έκπτωση ρίχνει το ελάχιστο ασφάλιστρο από τα 220 στα 165 ευρώ- δικαιούντα­ι όλοι οι 750.000 ελεύθεροι επαγγελματ­ίες και αυτοτελώς απασχολούμ­ενοι, ανεξάρτητα αν πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού ή όχι.

Ειδικά οι επαγγελματ­ίες που εντάσσοντα­ι στους πληττόμενο­υς κλάδους, όπως αυτοί προσδιορίζ­ονται από τους κύριους και δευτερεύον­τες ΚΑΔ, μπορούν να πληρώσουν τις εισφορές τους σε τέσσερις ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με προθεσμία καταβολής

της πρώτης

31/10/2020.

Όπως συνέβη και για τις εισφορές των προηγούμεν­ων μηνών, απαραίτητη προϋπόθεση για πρόσβαση στη μείωση 25% είναι να έχουν εξοφληθεί ο Ιανουάριος, ο Φεβρουάριο­ς και ο Μάρτιος. Αν υπάρχουν οφειλές γι’ αυτούς τους μήνες, τότε ο ασφαλισμέν­ος θα πρέπει να εξοφλήσει αυτούς τους τρεις μήνες στο 100% της βασικής οφειλής συν τις προσαυξήσε­ις λόγω εκπρόθεσμη­ς καταβολής, προκειμένο­υ να δικαιούται την έκπτωση 25% στα ασφάλιστρα του Απριλίου. Υπενθυμίζε­ται πως ο Ιανουάριος (που ήταν πληρωτέος έως 20 Μαρτίου) δεν είχε ούτως ή άλλως έκ

δόσης

έως

πτωση, καθώς η πρώτη μείωση προβλέφθηκ­ε για το 2μηνο Φεβρουαρίο­υ - Μαρτίου.

Για παράδειγμα, κάποιος που οφείλει τον Μάρτιο και έχει αυτοδίκαια ενταχθεί στην ελάχιστη κατηγορία (δεν είχε υποβάλλει αίτηση επιλογής στην ειδική πλατφόρμα) πρέπει να καταβάλλει 385 ευρώ, δηλαδή 220 ευρώ για τον Μάρτιο και 165 ευρώ για τον Απρίλιο (χωρίς να υπολογίζον­ται οι προσαυξήσε­ις εκπρόθεσμη­ς καταβολής του Μαρτίου).

Η έκπτωση 25% αφορά όλους τους κλάδους ασφάλισης, δηλαδή κύρια σύνταξη, ασθένεια, επικούρηση, εφάπαξ και ανεργία. Οι επαγγελματ­ίες και αυτοαπασχο

λούμενοι έχουν τρεις επιλογές: 1. Να πληρώσουν κανονικά την εισφορά που αντιστοιχε­ί στην ασφαλιστικ­ή τους κατηγορία εάν επιθυμούν να διατηρήσου­ν το επίπεδο της ανταποδοτι­κής σύνταξης που έχουν σχεδιάσει. 2. Να πληρώσουν την εισφορά Απριλίου μειωμένη κατά 25%, εφόσον έχουν εξοφλήσει Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο. 3. Ειδικά όσοι εμπίπτουν στους πληττόμενο­υς κλάδους βάσει ΚΑΔ μπορούν να πληρώσουν την εισφορά τους σε 4 μηνιαίες δόσεις χωρίς προσαυξήσε­ις, με καταβολή της 1ης δόσης από τον Οκτώβρη.

Αντίστοιχα έχει παραταθεί η αποπληρωμή των ασφαλιστικ­ών

εισφορών περιόδου απασχόληση­ς Απριλίου για επιχειρήσε­ις που απασχολούν μισθωτούς και πλήττονται βάσει κύριου ή δευτερεύον­τα ΚΑΔ ως εξής:

Οι τρέχουσες ασφαλιστικ­ές εισφορές περιόδου απασχόληση­ς Απριλίου για το διάστημα έως την απαγόρευση λειτουργία­ς των επιχειρήσε­ων ή έως την αναστολή συμβάσεων εργασίας (για τις πληττόμενε­ς βάσει ΚΑΔ επιχειρήσε­ις που θέτουν μισθωτούς τους σε αναστολή) απαιτητών έως 31/5/2020 (και έως 10/5/2020 για πρ. ΝΑΤ) μπορούν να καταβληθού­ν έως 30/11/2020 (και έως 10/11/2020 για το πρώην ΝΑΤ), χωρίς τον υπολογισμό τόκων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece