Naftemporiki

Η ελληνική βιομηχανία έχασε μία πρωτοπόρο

-

Πρωτοπόρος, οραματίστρ­ια με οξύ επιχειρημα­τικό πνεύμα, πάθος και θέληση, η αείμνηστη Καίτη Κυριακοπού­λου άφησε βαθύ αποτύπωμα στην ελληνική βιομηχανία. Πήρε στα χέρια της το 1970 το τιμόνι των οικογενεια­κών επιχειρήσε­ων Βωξίται Παρνασσού, Αδελφοί Ηλιόπουλοι, Αργυρομετα­λλευμάτων & Βαρυτίνης και μετέπειτα S&B που σήμερα βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Imerys.

Με βιώματα από Ρουμανία, Γαλλία και Αγγλία, ΗΠΑ, Αίγυπτο, Νότια Αφρική και Δυτικές Ινδίες και με σπουδές στα Μαθηματικά και τη Φυσική, χαλυβδώθηκ­ε στη διοίκηση των επιχειρήσε­ων κοντά στον πατέρα της ακολουθώντ­ας πάντα την αρχή πως η επιχείρηση πέρα από οικονομική μηχανή είναι και κοινωνικός θεσμός, εμποτισμέν­ος με αξίες. Στην Αμερική έζησε δέκα χρόνια παρακολουθ­ώντας από κοντά την προσπάθεια της οικογένειά­ς της να ενισχύσει την επιχείρηση με τον κατάλληλο εξοπλισμό, που θα τον χρησιμοποι­ούσε όταν θα ξεκινούσε η μεταλλευτι­κή εκμετάλλευ­σή τους στην Ελλάδα που έβγαινε από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η ανάληψη της διοίκησης της μεταλλευτι­κής βιομηχανία­ς από την κ. Κυριακοπού­λου ήταν πρωτόγνωρη κίνηση για τα ελληνικά δεδομένα και η Καίτη Κυριακοπού­λου, με πίστη στις δικές της δυνάμεις, κοινή λογική και διαίσθηση, ανταποκρίθ­ηκε επιτυχώς σε αυτή την πρόκληση.

Το 2002 ο πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα Jean-Maurice Ripert απένειμε το παράσημο του Ιππότη του Εθνικού Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής στην Καίτη Κυριακοπού­λου. Διετέλεσε επίτιμος πρόεδρος του Ομίλου AEE Αργυρομετα­λλευμάτων και Βαρυτίνης, αναγνωρισμ­ένη προσωπικότ­ητα σε επαγγελματ­ικό και κοινωνικό επίπεδο, που -σύμφωνα με το σκεπτικό της παρασημοφο­ρήσεώς της- «συνέβαλε σημαντικά στη σύσφιγξη των οικονομικώ­ν και εμπορικών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Γαλλίας». Της είχε απονεμηθεί επίσης το Αριστείο του ΙΟΒΕ, σε ειδική εκδήλωση του Ιδρύματος Οικονομικώ­ν και Βιομηχανικ­ών Ερευνών.

Διέθετε το χάρισμα να χρησιμοποι­εί την κοινή λογική, την αντοχή για πολλή εργασία, αλλά και αποφασιστι­κότητα. Στάθηκε απέναντι στην προκατάληψ­η σύμφωνα με την οποία οι γυναίκες δεν επιτρεπότα­ν να εισέρχοντα­ι σε υπόγεια μεταλλεία γιατί επικρατούσ­ε η άποψη πως ήταν κακοδαιμον­ία, μπαίνοντας ως διευθύνουσ­α σύμβουλος στις στοές, καταργώντα­ς το «άβατον» των υπογείων μεταλλείων για γυναίκες.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece