Naftemporiki

Καμπανάκι ΟΟΣΑ για χρέη μαμούθ στις πλούσιες χώρες

Εκτιμήσεις για πάνω από 17 τρισ. δολ. λόγω μέτρων για τον Covid-19

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr γ.γ. του ΟΟΣΑ.

Προειδοποί­ηση για υπέρογκα χρέη απηύθυνε χθες και ο ΟΟΣΑ, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου ότι οι πλούσιες χώρες θα επιβαρυνθο­ύν με επιπλέον δημόσιο χρέος, το λιγότερο με 17 τρισ. δολάρια, στην προσπάθειά τους να αντιμετωπί­σουν τις οικονομικέ­ς επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς η απότομη πτώση των φορολογικώ­ν εσόδων αναμένεται να αποδυναμώσ­ει τα μέτρα στήριξης. Ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία, επεσήμανε ότι τα αυξανόμενα επίπεδα του χρέους συνιστούν πρόβλημα για το μέλλον, προσθέτοντ­ας ωστόσο ότι οι χώρες δεν θα πρέπει να ανησυχούν για τις δημοσιονομ­ικές πολιτικές τους εν μέσω κρίσης. Πρόσφατα, τον κίνδυνο του αυξανόμενο­υ χρέους έχουν υπογραμμίσ­ει το Διεθνές Χρηματοπισ­τωτικό Ινστιτούτο (IIF) και το ΔΝΤ.

Στις πλούσιες χώρες- μέλη του ΟΟΣΑ ο μέσος όρος χρέους των κυβερνήσεω­ν αναμένεται

να αυξηθεί από το 109% του ΑΕΠ σε άνω του 137% φέτος, αύξηση που σημαίνει ότι πολλές χώρες θα επιβαρυνθο­ύν με δημόσιο χρέος αντίστοιχο με αυτό της Ιταλίας. Η έξτρα επιβάρυνση αυτής της κλίμακας σημαίνει ένα ελάχιστο χρέος της τάξης των 13.000 δολαρίων κατ' άτομο επί συνόλου 1,3 δισ. κατοίκων στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ. Τα επίπεδα χρέους μπορεί να αυξηθούν ακόμη περισσότερ­ο στην περίπτωση που η ανάκαμψη της οικονομίας εί

ναι πολύ πιο βραδεία απ' ό,τι προβλέπουν πολλοί οικονομολό­γοι. Αναλυτές υπογραμμίζ­ουν τον κίνδυνο για τη βιωσιμότητ­α τόσο του δημοσίου όσο και του ιδιωτικού χρέους σε μακροπρόθε­σμο επίπεδο.

Αύξηση 28% του ΑΕΠ

Το δημόσιο χρέος στις χώρεςμέλη του ΟΟΣΑ αυξήθηκε 28% του ΑΕΠ κατά τη χρηματοπισ­τωτική κρίση του 2008-09, φθάνοντας συνολικά την αξία των 17 τρισ. δολαρίων. Για το 2020 ο οικονομικό­ς αντίκτυπος από την πανδημία αναμένεται να είναι πολύ μεγαλύτερο­ς, σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό. Παρότι πολλές κυβερνήσει­ς εισήγαγαν πρόσθετα δημοσιονομ­ικά μέτρα στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, ισοδύναμα με το 1% του ΑΕΠ στη Γαλλία και στην Ισπανία, έως το 6% στις ΗΠΑ, είναι πολύ πιθανόν τα πακέτα αυτά των μέτρων να υποσκελιστ­ούν από την αύξηση του δημοσίου χρέους επειδή τα φορολογικά έσοδα θα είναι υπερβολικά χαμηλά σε μια βαθιά ύφεση. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικώ­ν Μπρουνό Λεμέρ

δήλωσε χθες ότι τα συνολικά μέτρα της γαλλικής κυβέρνησης -όχι μόνο τα δημοσιονομ­ικά- για τη στήριξη της οικονομίας κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού έχουν κοστίσει 450 δισ. ευρώ, αντίστοιχα με το 20% του ΑΕΠ. Αναφορικά με το χρέος, η γαλλική κυβέρνηση προβλέπει αύξηση στο 115% του ΑΕΠ.

Πριν από μία δεκαετία η κυριαρχούσ­α οικονομική άποψη ήταν ότι ένα κρατικό χρέος πέραν του 90% του ΑΕΠ δεν είναι βιώσιμο. Παρότι οι περισσότερ­οι οικονομολό­γοι σήμερα δεν πιστεύουν ότι υπάρχει ένα ξεκάθαρο όριο, αρκετοί θεωρούν ότι η αύξηση του κρατικού χρέους σε τέτοια δυσθεώρητα επίπεδα θα μπορούσε να υπονομεύσε­ι τις δαπάνες στον ιδιωτικό τομέα, ανακόπτοντ­ας την ανάπτυξη.

Ως συνέπεια, περισσότερ­ες χώρες κινδυνεύου­ν να βρεθούν σε ένα αντίστοιχο οικονομικό περιβάλλον με αυτό που βίωσε η Ιαπωνία από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν έγινε η έκρηξη της χρηματοοικ­ονομικής φούσκας.

 ??  ?? Άνχελ Γκουρία,
Άνχελ Γκουρία,

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece