Naftemporiki

Προς αναζήτηση χρηματοδοτ­ικών εργαλείων στήριξης της ακτοπλοΐας

Επί τάπητος τα προβλήματα του κλάδου λόγω πανδημίας στη συνάντηση ΥΕΝ - ΣΕΕΝ

- Του Λάμπρου Καραγεωργο­υ lkar@ naftempori­ki. gr

Ηανάγκη οικονομική­ς στήριξης της ακτοπλοΐας αναγνωρίστ­ηκε στη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη με αντιπροσωπ­εία του προεδρείου του Συνδέσμου Επιχειρήσε­ων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) που αποτελείτο από τον κ. Μιχάλη Σακέλλη, πρόεδρο, και τους αντιπροέδρ­ους κ.κ. Σπύρο Πρωτοπαπαδ­άκη και Σπύρο Πασχάλη.

Όπως τονίσθηκε η ακτοπλοΐα για να συνεχίσει να παίζει το σημαντικό οικονομικό και εθνικό της ρόλο θα πρέπει να στηριχθεί οικονομικά στη μετά Covid19 εποχή και για τον λόγο αυτό θα γίνει προσπάθεια εξεύρεσης νέων χρηματοδοτ­ικών εργαλείων που θα μπορέσει να τα αξιοποιήσε­ι ο κλάδος.

Κοινοτικά κονδύλια

Από την πλευρά του υπουργού έγινε επίσης αναφορά στο σχέδιο ενίσχυσης των ακτοπλοϊκώ­ν επιχειρήσε­ων με κοινοτικά κονδύλια στη βάση του άρθρου 107 της συνθήκης της Ε.Ε. που αφορά κονδύλια για την αντιμετώπι­ση των φυσικών καταστροφώ­ν.

Στη συνάντηση όπως αναφέρουν οι πληροφορίε­ς έγινε αρχικά μία ενημέρωση από τον ΣΕΕΝ για το πώς διαμορφώνε­ται η

επιβατική κίνηση το τελευταίο διάστημα. Όπως ειπώθηκε χθες πρώτη ημέρα κατάργησης των απαγορεύσε­ων μετακίνηση­ς από και προς τα νησιά η κίνηση ήταν αυξημένη σε σύγκριση με το προηγούμεν­ο διάστημα, όμως δεν μπορεί να γίνει καμία συσχέτιση με πέρυσι την ίδια περίοδο καθώς χθες πραγματοπο­ιήθηκαν όλα και όλα επτά δρομολόγια προς τα νησιά του Αιγαίου εκ των οποίων τα τέσσερα προς την Κρήτη.

Ο κ. Πλακιωτάκη­ς ενημερώθηκ­ε από το προεδρείο του ΣΕΕΝ για την εικόνα της επιβατικής κίνησης που εκτιμά ο κλάδος ότι θα διαμορφωθε­ί όλο τον Ιούνιο. Σύμφωνα με τους εκπρόσωπου­ς του ΣΕΕΝ ο Ιούνιος θα είναι επί

σης ένας πολύ κακός μήνας για την ακτοπλοΐα καθώς η κίνηση αναμένεται να είναι μειωμένη 90% σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2019.

Οι προβλέψεις

Επίσης σημειώθηκε ότι για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο δεν μπορεί να υπάρξει καθαρή εικόνα από τώρα αφού μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν κρατήσεις είτε από το εσωτερικό είτε το εξωτερικό ενώ είναι άγνωστο τι ακριβώς θα συμβεί με τους ξένους τουρίστες οι οποίοι ενισχύουν σημαντικά την επιβατική κίνηση μεταξύ των νησιών. Η μέχρι τώρα εικόνα δεν οδηγεί στη μεταβολή των αρχικών εκτιμήσεων του ΣΕΕΝ που έκαναν λόγο για μείωση του ετήσιου τζίρου του κλάδου κατά 290 εκατ. ευρώ ή για ετησιοποιη­μένες ζημίες άνω των 100 εκατ. ευρώ. Στη συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα της επέκτασης του καθεστώτος των άγονων γραμμών και για τον μήνα Ιούνιο, και συμφωνήθηκ­ε ότι το όλο θέμα θα εξετασθεί και τις επόμενες ημέρες. Από την πλευρά του υπουργείου επισημάνθη­κε επίσης ότι σύντομα πρόκειται να μειωθεί ο ΦΠΑ στα εισιτήρια των επιβατών της ακτοπλοΐας και η μείωση αυτή θα πρέπει να αποτυπωθεί και στις τιμές των εισιτηρίων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece