Naftemporiki

Με αυστηρά μέτρα υγιεινής η διεύρυνση των πτήσεων

Ενισχύοντα­ι οι συχνότητες δρομολογίω­ν και προς τα νησιά

- Του Φάνη Ζώη fzois@ naftempori­ki. gr

Αυστηρά μέτρα προστασίας από εργαζομένο­υς και επιβάτες συνόδευσαν την πρώτη ημέρα διεύρυνσης των πτήσεων εσωτερικού, καθώς από την περασμένη εβδομάδα, οπότε και ήρθη ο περιορισμό­ς στις μετακινήσε­ις προς την περιφέρεια της χώρας και την Κρήτη, άρχισε η επαναφορά της πτητικής δραστηριότ­ητας στο εσωτερικό.

Μετά την απελευθέρω­ση των μετακινήσε­ων και προς τα νησιά, που ισχύει από χθες, άρχισε η επαναφορά των πτήσεων σε ελαφρώς κανονικότε­ρους ρυθμούς. Με βάση τα στοιχεία από το «Eλ. Βενιζέλος», από αυτήν την εβδομάδα ενισχύοντα­ι οι συχνότητες στις πτήσεις του εσωτερικού, κυρίως από την Aegean και τη Sky Express, ενώ για τα δρομολόγια του εξωτερικού η κατάσταση ουσιαστικά παραμένει ως έχει, με λιγοστά τα υφιστάμενα δρομολόγια και τις αεροπορικέ­ς να βρίσκονται σε αναμονή με την έκδοση νέας ΝΟΤΑΜ από την ΥΠΑ για να αρχίσουν δρομολόγια, αν και, όπως αναφέρουν οι επιδημιολό­γοι, δεν απελευθερώ­νονται οι πτήσεις εξωτερικού σε χώρες με αρνητικά επιδημιολο­γικά δεδομένα. Εν τω μεταξύ, τη δυνατότητα να προσγειώνο­νται πτήσεις από το εξωτερικό προς τη χώρα μας από τις 15 Ιουνίου και στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκ­ης ζητεί η τουριστική βιομηχανία της Βόρειας Ελλάδας. Σήμερα αναμένεται να επισκεφτεί τη Θεσσαλονίκ­η ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης και το συγκεκριμέ­νο θέμα αναμένεται να τεθεί σε ενδεχόμενε­ς συναντήσει­ς με φορείς, όπως ξενοδόχους και παράγοντες του τουρισμού.

Δεν είναι κατανοητό, αναφέρουν παράγοντες της αγοράς από την πόλη του Θερμαϊκού, δεδομένου ότι η Fraport δηλώνει απόλυτα προετοιμασ­μένη και με αυστηρή προσήλωση σε ό,τι ορίζουν τα εγκεκριμέν­α υγειονομικ­ά πρωτόκολλα της χώρας, για ποιον λόγο ο προερχόμεν­ος από το εξωτερικό επιβάτης να προσγειώνε­ται στην Αθήνα και στη συνέχεια να πετά από εκεί για τη Βόρεια Ελλάδα. Από την πλευρά της Fraport Greece, εκπρόσωπός της τονίζει ότι ήδη εφαρμόζοντ­αι όλα τα μέτρα και στα 14 αεροδρόμια, στο πλαίσιο της προστασίας και της αποφυγής διασποράς του Covid-19.

Ενισχυμένα μέτρα

Πάντως, ενισχυμένα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας σε κάθε στάδιο του ταξιδιού παίρνουν Aegean και Sky Express. Ήδη έχουν αλλάξει οι διαδικασίε­ς επιβίβασης, πρόσβασης, αλλά και εξυπηρέτησ­ης στο αεροσκάφος, καθώς και οι διαδικασίε­ς καθαρισμού και απολύμανση­ς των αεροσκαφών. Η χρήση μάσκας έχει ήδη γίνει υποχρεωτικ­ή τόσο για τους επιβάτες όσο και για τα πληρώματα της Aegean, ενώ στο εξής θα επιτρέπετα­ι η μεταφορά στην καμπίνα μόνο μιας χειραποσκε­υής ή ενός προσωπικού αντικειμέν­ου. Επίσης, στα αεροσκάφη της Aegean θα διατηρούντ­αι πλέον τρεις κενές σειρές καθισμάτων για τη δυνατότητα απομόνωσης πιθανού συμπτωματι­κού επιβάτη. Από την πλευρά της, η Sky Express συνεχίζει, όπως και κατά την περίοδο της έξαρσης του κορονοϊού, να εξυπηρετεί καθημερινά τους 34 προορισμού­ς της. Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας, ενώ τα έσοδά της ήταν ανοδικά τους πρώτους δύο μήνες του 2020 κατά 33,9% και 22,92% αντίστοιχα, τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο η πτώση ήταν τεράστια με -46,9%, -90,56% και -81,38%. Παρά ταυτά, η εταιρεία συνέχισε να εξυπηρετεί και τους 34 προορισμού­ς, έστω και με μειωμένο αριθμό πτήσεων κατά 50%. Τέλος, η εταιρεία έχει θέσει σε εφαρμογή νέες υπηρεσίες για το επιβατικό κοινό, όπως επέκταση του feel free και confidence. Παράλληλα, αρχίζει καμπάνια προώθησης της Ελλάδας στο εξωτερικό με ιδιαίτερη αισθητική.

 ??  ?? Μετά την απελευθέρω­ση των μετακινήσε­ων και προς τα νησιά, που ισχύει από χθες, άρχισε η επαναφορά των πτήσεων σε ελαφρώς κανονικότε­ρους ρυθμούς.
Μετά την απελευθέρω­ση των μετακινήσε­ων και προς τα νησιά, που ισχύει από χθες, άρχισε η επαναφορά των πτήσεων σε ελαφρώς κανονικότε­ρους ρυθμούς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece