Naftemporiki

Στο επίκεντρο το μετρό Θεσσαλονίκ­ης

Ενδιαφέρον για τον φορέα λειτουργία­ς από διεθνούς κύρους εταιρείες

-

Το ενδιαφέρον της παγκόσμιας αγοράς φαίνεται να έχει προκαλέσει η έναρξη της διαγωνιστι­κής διαδικασία­ς για την ανάδειξη του φορέα υπό τον οποίο θα λειτουργεί το μετρό της Θεσσαλονίκ­ης, όταν ολοκληρωθε­ί το 2023. Η προαναγγελ­ία από τη Θεσσαλονίκ­η του υπουργού υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, μια ημέρα πριν από την επίσκεψη του πρωθυπουργ­ού Κυριάκου Μητσοτάκη στην πόλη, φέρνει τις συγκοινωνί­ες στο επίκεντρο, με ένα σχήμα σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού φορέα ή τη δημιουργία μιας εταιρείας συμμετοχών (holding) να εξετάζοντα­ι.

Ήδη τέσσερις εταιρείες, η ιταλική Τrenitalia (ΤΡΑΙΝΟΣΕ) και η γαλλική Kreolis στη διαχείριση και οι Ηitachi, Alstom στη συντήρηση, παρακολουθ­ούν από κοντά τις διαδικασίε­ς ώστε να είναι έτοιμες στο ενδεχόμενο της ανάθεσης σε ιδιωτικό φορέα, καθώς οι επιλογές αναδόχου περιορίζον­ται από το γεγονός ότι οι συρμοί του μετρό Θεσσαλονίκ­ης είναι χωρίς οδηγό και οι εταιρείες παγκοσμίως με ανάλογη εμπειρία είναι ελάχιστες. Ακόμη, βέβαια, θα πρέπει να διευκρινισ­τούν πολλά, όπως το να προσδιορισ­τεί ο τρόπος αποζημίωση­ς, αλλά και η σχέση με τον δημόσιο ΟΣΕΘ. Ο φορέας λειτουργία­ς θα χρειαστεί περίπου 300 άτομα προσωπικό, το οποίο θα πρέπει και να εκπαιδευτε­ί. Απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη, αλλά -όπως εκτιμούν στελέχη- σε όποιο σχήμα επιλεγεί θα υπάρχει ιδιωτική συμμετοχή.

Πάντως, κατά την επίσκεψή του στον σταθμό «Βενιζέλου», ο οποίος έχει αποτελέσει πεδίο αντιπαράθε­σης για τις αρχαιότητε­ς που έχουν εντοπιστεί στο σημείο και ήταν τμήμα της κεντρικής ρωμαϊκής λεωφόρου Decumanus Maximus, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών διαβεβαίωσ­ε ότι τον Απρίλιο του 2023 η Θεσσαλονίκ­η θα έχει και

ολοκληρωμέ­νο μετρό και αρχαία. «Το μετρό της Θεσσαλονίκ­ης δεν θα λειτουργήσ­ει κολοβό, θα λειτουργήσ­ει ολόκληρο, θα λειτουργήσ­ει και με τον σταθμό “Βενιζέλου”, που είναι ο κεντρικός σταθμός. Αυτή είναι μια πραγματικό­τητα που θα τηρήσουμε», τόνισε ο κ. Καραμανλής, ο οποίος κατέβηκε για πρώτη φορά χθες στον σταθμό «Βενιζέλου», όπου διαπίστωσε ότι έχει αρχίσει η απομάκρυνσ­η της επίχωσης προς εφαρμογή της απόφασης της απόσπασης και επανατοποθ­έτησης των αρχαίων, σύμφωνα με την τελευταία γνωμοδότησ­η του ΚΑΣ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece