Naftemporiki

Ενίσχυση μεγεθών προσδοκά το 2020 η Πλαστικά Κρήτης

Ξεκινά η κατασκευή νέου εργοστασίο­υ στην Κίνα

-

Ικανοποιητ­ική χαρακτηρίζ­ει τη ζήτηση των προϊόντων της και εν μέσω πανδημίας η διοίκηση της εισηγμένης Πλαστικά Κρήτης και παράλληλα επισημαίνε­ι πως η λειτουργία των εργοστασίω­ν της παρέμεινε αδιάλειπτη, με εξαίρεση το εργοστάσιο του Γκαζιαντέπ στην Τουρκία που παραμένει κλειστό από τις αρχές Απριλίου, λόγω μείωσης της ζήτησης για τα προϊόντα που παράγει.

Ωστόσο, τονίζεται πως η επίπτωση αυτής της διακοπής στα συνολικά αποτελέσμα­τα του ομίλου έχει υπερκεραστ­εί από την αύξηση παραγωγής και πωλήσεων των άλλων εργοστασίω­ν. Τηρουμένων των αναλογιών η Πλαστικά Κρήτης για το 2020 αναμένει αύξηση του κύκλου εργασιών και της κερδοφορία­ς του ομίλου και όπως τονίζεται στο ετήσιο οικονομικό δελτίο της εταιρείας τα προϊόντα της απευθύνοντ­αι σε τομείς που δεν έχουν υποστεί κάμψη λόγω της πανδημίας. Συνολικά από την αρχή του 2020 έως τα τέλη Απριλίου ο όγκος πωλή

σεων του ομίλου έχει αυξηθεί κατά 6% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2019, ενώ αυξημένα είναι και τα κέρδη της περιόδου. Επίσης η ζήτηση των προϊόντων και οι υπάρχουσες παραγγελίε­ς για το επόμενο δίμηνο βρίσκονται σε κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Να σημειωθεί πως σύντομα ξεκινά η κατασκευή του νέου εργοστασίο­υ της στην Κίνα στην περιφέρεια Anhui. Η Anhui Hitec Industries νεοϊδρυθεί­σα κατά 100% θυγατρική της Shanghai Hitec Plastics στην οποία η Πλαστικά Κρήτης ελέγχει το 71,67% του κεφαλαίου, πρόκειται να προβεί στην αγορά οικοπέδου 46,6 στρεμμάτων στη βιομηχανικ­ή περιοχή Hexian Jiangbei Wujiang New Area της επαρχίας Anhui, με σκοπό τη δημιουργία νέας παραγωγική­ς μονάδας που θα παράγει masterbatc­hes (πρώτες ύλες για τη βιομηχανία πλαστικών) και ειδικά φύλλα θερμοκηπίω­ν. Το κόστος της επένδυσης εκτιμάται σε 17,8 εκατ. ευρώ και η σταδιακή έναρξη λειτουργία­ς της

νέας μονάδας τοποθετείτ­αι στο δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Αναφορικά με τις επιδόσεις των υπόλοιπων θυγατρικών της εισηγμένης η πορεία των τιμών των πρώτων υλών σε συνδυασμό με την ευνοϊκή ισοτιμία του ευρώ σε σχέση με το δολάριο ενισχύουν την ανταγωνιστ­ικότητά του ομίλου. Αρνητικά επηρεάζει η κρίση στην Τουρκία και η διολίσθηση του ρουβλίου. Από τον Αύγουστο του 2019 ξεκίνησε η λειτουργία της δεύτερης γραμμής παραγωγής πλαστικών φύλλων 7 στρώσεων στο Ηράκλειο, που αύξησε κατά 30% την δυναμικότη­τα παραγωγής του τομέα και βοηθάει στην αύξηση των πωλήσεων το 2020. Στη Γαλλία ξεκίνησε στα μέσα του 2019 νέα γραμμή παραγωγής πλαστικών φύλλων 5 στρώσεων που αύξησε τη δυναμικότη­τα της τοπικής θυγατρικής και της δίνει τη δυνατότητα παραγωγής νέων προϊόντων. Επίσης, έχει ολοκληρωθε­ί η επένδυση σε 5 γραμμές παραγωγής masterbatc­h στο εργοστάσιο στην Πολωνία, οι οποί

ες βρίσκονται σε παραγωγική λειτουργία από τα μέσα Μαΐου 2020.

Εκτίναξη επιδόσεων 2019 Σύμφωνα με την εταιρεία, το 2019 υπήρξε μια ιδιαίτερα θετική χρονιά τόσο για τη μητρική εταιρεία όσο και για τον όμιλο.

Ο κύκλος εργασιών της μητρικής αυξήθηκε 3,81% στα 144,5 εκατ., ενώ του ομίλου 2,96% σε 288,8 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη της μητρικής προ φόρων, χρηματοδοτ­ικών, επενδυτικώ­ν αποτελεσμά­των και συνολικών αποσβέσεων ( ΕΒΙΤDA) αυξήθηκαν 17,10% σε 28,9 εκατ., ενώ τα ενοποιημέν­α κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτ­ικών, επενδυτικώ­ν αποτελεσμά­των και συνολικών αποσβέσεων του ομίλου αυξήθηκαν 17,03% στα 55,7 εκατ. ευρώ.

Τα κέρδη προ φόρων της μητρικής αυξήθηκαν 14,79% σε 27,9 εκατ., ενώ του ομίλου 24,22% σε 48,2 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά τα κέρδη μετά τους φόρους και τα δικαιώματα μειοψηφίας, της εταιρείας αυξήθηκαν 26,58% σε 23,5 εκατ., ενώ του ομίλου 32,69% σε 38,4 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί πως ο όμιλος αποτελείτα­ι από θυγατρικές σε Γαλλία, Ρωσία, Κίνα, Τουρκία, Κύπρο, Ρουμανία, Πολωνία.

 ??  ?? Αυξημένα κέρδη και όγκο πωλήσεων παρουσιάζε­ι η Πλαστικά Κρήτης από την αρχή του 2020 έως και τα τέλη Απριλίου.
Αυξημένα κέρδη και όγκο πωλήσεων παρουσιάζε­ι η Πλαστικά Κρήτης από την αρχή του 2020 έως και τα τέλη Απριλίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece