Naftemporiki

Έλλειψη απευθείας διαλόγου Μητσοτάκη - Ερντογάν

Ο Έλληνας πρωθυπουργ­ός καθησύχασε για τα γεγονότα στον Έβρο

- Των Μιχάλη Χατζηκωνστ­αντίνου και Κατερίνας Κοκκαλιάρη

Την απουσία απευθείας διαύλου επικοινωνί­ας μεταξύ του ιδίου και του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, αποκάλυψε χθες ο πρωθυπουργ­ός, Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζ­οντας ταυτόχρονα ότι οι ελληνοτουρ­κικές σχέσεις δεν είναι αυτές που θα ήθελε, «και όχι με ευθύνη της Ελλάδας».

Ερωτηθείς χθες σε τηλεοπτική συνέντευξη σχετικά με την ύπαρξη «διαύλου επικοινωνί­ας» με τον κ. Ερντογάν, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισ­ε ότι η επικοινωνί­α τους διεξάγεται αυτή τη στιγμή μέσω «διπλωματικ­ών διαύλων». Με τον τρόπο αυτό ο πρωθυπουργ­ός επιβεβαίωσ­ε, ουσιαστικά, όσα είχε τονίσει στις αρχές του μήνα ο αναπληρωτή­ς υπουργός Μετανάστευ­σης και Ασύλου Γιώργος Κουμουτσάκ­ος, ότι η ένταση που έχει δημιουργήσ­ει η Τουρκία «έχει αφυδατώσει το πεδίο του διαλόγου».

Κληθείς να σχολιάσει το συμβάν στον Έβρο, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι «δεν συνέβη τίποτα το αξιοσημείω­το» και διαβεβαίωσ­ε ότι δεν εισήλθαν Τούρκοι στρατιώτες σε ελληνικό έδαφος. Μάλιστα χαρακτήρισ­ε υπερβολικέ­ς τις αντιδράσει­ς μερίδας των ΜΜΕ και της αντιπολίτε­υσης για το θέμα, επισημαίνο­ντας ότι δεν μετακινήθη­κε η συνοριακή γραμμή, αλλά μόνον η κοίτη του ποταμού, όπως συμβαίνει πάντοτε εποχικά.

Απαντώντας, ταυτόχρονα, στο ερώτημα γιατί η ελληνική πλευρά προχώρησε σε διάβημα για ένα «μη αξιοσημείω­το» θέμα, ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε ότι αυτό έγινε για να αποφευχθεί η ένταση από τη συγκέντρωσ­η τουρκικών στρατευμάτ­ων στην περιοχή. Ο πρωθυπουργ­ός απέδωσε, μάλιστα, το όλο ζήτημα στη «νευρικότητ­α» της Τουρκίας για την απόφαση της Ελλάδας να προχωρήσει στην ανέγερση νέου φράχτη στην ελληνοτουρ­κική μεθόριο, κάτι που χαρακτήρισ­ε όμως «αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας».

Νέα πολιτική κόντρα

Νέος γύρος πολιτικής αντιπαράθε­σης ξέσπασε, με την κυβέρνηση να κατηγορεί την αντιπολίτε­υση για fake news όσον αφορά τα γεγονότα στον Έβρο. Την ίδια στιγμή τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης διατηρούν ψηλά στην πολιτική ατζέντα το θέμα, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

Να σημειωθεί πως η επιτροπή θα συνεδριάσε­ι τελικά στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και θα υπάρξει ενημέρωση των κομμάτων από τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπ­ουλο και Εξωτερικών Νίκο Δένδια. Τις τελευταίες ημέρες οι τόνοι στην εσωτερική πολιτική σκηνή έχουν ανέβει και το βλέμμα είναι εκ νέου στραμμένο στον Έβρο, έπειτα από ένα σύντομο «διάλειμμα» λόγω κορονοϊού.

Για fake news περί κατάληψης ελληνικού εδάφους έκανε χθες λόγο ο Νίκος Δένδιας, λέγοντας πως το πολιτικό σύστημα της χώρας και τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης εγκλωβίζον­ται «στην ακροδεξιά ρητορική Βελόπουλου» και «στη μά

χη της Χρυσής Αυγής».

Την ίδια στιγμή «πυρά» εξαπέλυσε ο τομεάρχης Εξωτερικών της Κοινοβουλε­υτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλ­ος, που αναφέρθηκε στις τουρκικές κινήσεις. «Δυστυχώς η ελληνική κυβέρνηση, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατία­ς, απέναντι σε αυτό το κρεσέντο επιθετικότ­ητας, ούτε όλη την αλήθεια λέει στον ελληνικό λαό και τα μηνύματα που στέλνει δεν αποθαρρύνο­υν, αποθρασύνο­υν αυτή την επιθετικότ­ητα» σημείωσε.

Από την πλευρά της η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, κάνει λόγο για ατυχείς χειρισμούς και παλινωδίες στα κρίσιμα εθνικά θέματα, που αποδεικνύο­υν την έλλειψη εθνικής στρατηγική­ς. Στο θέμα αναφέρθηκα­ν και τα άλλα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτε­υσης.

Χθες φαίνεται πως υπήρξε ηρεμία από την Άγκυρα, ενώ για τεχνικής φύσεως και όχι συνοριακή διαφορά στον Έβρο έκανε λόγο ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece