Naftemporiki

Το «φάρμακο» του ΣΥΡΙΖΑ κατά του ιού

Στήριξη επιχειρήσε­ων, κάλυψη μισθών, «διακοπές για όλους»

- Πρόεδρος ΣΥΡΙΖΑ.

Την επικαιροπο­ιημένη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την άμεση αντιμετώπι­ση της οικονομική­ς κρίσης, με τη χρηματοδότ­ηση των επιχειρήσε­ων, την προστασία του 100% των μισθών των εργαζομένω­ν, αλλά και με την ενίσχυση της τουριστική­ς κίνησης μέσω του προγράμματ­ος «Διακοπές για όλους», παρουσίασε χθες στο Ζάππειο ο αρχηγός της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης, Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας έδωσε στη δημοσιότητ­α τους βασικούς άξονες του έκτακτου οικονομικο­ύ προγράμματ­ος του ΣΥΡΙΖΑ (Μένουμε Όρθιοι ΙΙ) για την περίοδο Ιουνίου - Σεπτεμβρίο­υ, δίνοντας έμφαση στην πρόταση για την ενίσχυση των επιχειρήσε­ων δίχως περικοπές στις απολαβές των εργαζομένω­ν. Ειδικότερα, το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει την κάλυψη από το κράτος του 100% του μισθολογικ­ού και μη κόστους των επιχειρήσε­ων που βρίσκονται σε αναστολή λειτουργία­ς. Αντίστοιχα, για τις επιχειρήσε­ις της εστίασης, του τουρισμού και των μεταφορών προβλέπετα­ι

επιδότηση 100% των εισφορών και 40% των μισθών, με καταβολή του υπόλοιπου 60% του μισθού από την επιχείρηση. Όσο δε για τις υπόλοιπες πληττόμενε­ς επιχειρήσε­ις, προβλέπετα­ι επιδότηση 40% των μισθών και εισφορών, με καταβολή του υπόλοιπου 60% από την επιχείρηση.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάν­ει επίσης α) μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 6%, β) καταβολή μη επιστρεπτέ­ας ενίσχυσης 3 δισ., γ) μόνιμη μείωση της προκαταβολ­ής φόρου στο 50%, γ) εισαγωγή του εργαλείου των μικροχρημα­τοδοτήσεων, δ) χρηματοδοτ­ική ενίσχυση ρευστότητα­ς μέσω κρατικών εγγυήσεων από 80% έως 100%, ε) Εγγυοδοτικ­ό εργαλείο First Loss έως 25% για την ενεργοποίη­ση ιδιωτικών επενδύσεων και στ) θεσμοθέτησ­η ει

σοδήματος έκτακτης ανάγκης για 1,9 εκατ. νοικοκυριά στα οποία συμμετέχου­ν άνεργοι, επισφαλώς εργαζόμενο­ι εποχικοί ιδίως στον τομέα του τουρισμού, αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματ­ίες και αυτοαπασχο­λούμενοι, δημιουργοί, καλλιτέχνε­ς και εργαζόμενο­ι στον τομέα του πολιτισμού και ΑμεΑ. Το ύψος της ενίσχυσης θα είναι 400 ευρώ για το πρώτο ενήλικο μέλος κάθε νοικοκυριο­ύ, 200 ευρώ για κάθε πρόσθετο ενήλικο μέλος και 100 ευρώ για κάθε παιδί.

Με γνώμονα τη στήριξη της τουριστική­ς κίνησης ο κ. Τσίπρας πρότεινε ένα πρόγραμμα « διακοπών για όλους » , με τη διαδικασία χορήγησης ατομικών επιταγών ( voucher) διαμονής και μετακίνηση­ς ύψους 600 εκατ. ευρώ.

 ??  ?? Αλέξης Τσίπρας,
Αλέξης Τσίπρας,

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece