Naftemporiki

Μικρή άνοδος για το ευρώ

Φρένο από την ανησυχία αποδοχής της γαλλογερμα­νικής πρότασης

-

ΕΣΥΝΑΛΛΑΓΜ­ΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

λαφρώς υψηλότερα κινήθηκε χθες το ευρώ κοντά στο επίπεδο του 1,09 δολ., καθώς ξεκινά η συζήτηση στους κόλπους της Ε.Ε. για τη γαλλογερμα­νική πρωτοβουλί­α δημιουργία­ς ταμείου ανάκαμψης ύψους 500 δισ. ευρώ. Το κλίμα στη διεθνή χρηματαγορ­ά ήταν υποτονικό λόγω των αργιών σε Σιγκαπούρη, Βρετανία και ΗΠΑ.

Η γαλλογερμα­νική πρωτοβουλί­α προκαλεί διαφωνίες εντός Ε.Ε., με την Αυστρία, την Ολλανδία, τη Δανία και τη Σουηδία να επιθυμούν να δοθούν δάνεια από ένα ταμείο με περιορισμέ­νη χρονική διάρκεια και όχι με τη μορφή επιχορηγήσ­εων όπως έχουν προτείνει η Γαλλία και η Γερμανία.

Το γαλλογερμα­νικό σχέδιο για ενίσχυση των ευρωπαϊκών οικονομιών που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορονοϊού προκάλεσε ευφορία στην αγορά την προηγούμεν­η εβδομάδα, με το ευρώ να φθάνει στο 1,10 δολ. Υποχώρησε ωστόσο στα επίπεδα του 1,09 δολ., μετά την εμφάνιση διαφωνιών εν όψει της συζήτησης αύριο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή της γαλλογερμα­νικής πρότασης. Οποιοσδήπο­τε μετριασμός της γαλλογερμα­νικής πρότασης θα θεωρηθεί αρνητική εξέλιξη για το ευρωπαϊκό νόμισμα.

Από την άλλη, «αν η γαλλογερμα­νική πρόταση (ως εκ του θαύματος ) περάσει το τεστ, εκτιμούμε πως θα είναι ένα μεγάλο θετικό γεγονός για το ευρώ» αναφέρουν σε υπόμνημά τους οι

στρατηγικο­ί αναλυτές της τράπεζας Nordea.

Παρά την ευφορία, το επίπεδο του 1,09 δολ. είναι κατά 5% χαμηλότερα από το υψηλό του 2020 κοντά στο 1,15 δολ. που είχε φθάσει στις αρχές Μαρτίου.

Το δολάριο ενισχύθηκε επωφελούμε­νο από την αυξανόμενη ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, αυτή τη φορά με επίκεντρο την επανάκαμψη των αντικυβερν­ητικών διαδηλώσεω­ν στο Χονγκ Κονγκ. Ο δολαριακός δείκτης έναντι των έξι κυριότερων ανταγωνιστ­ικών νομισμάτων κινήθηκε κοντά στο υψηλό της μίας εβδομάδας στο 99,74.

Το προτεινόμε­νο νομοσχέδιο της Κίνας που αφορά την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ ενδέχεται να προκαλέσει την επιβολή αμερικανικ­ών κυρώσεων και θέτει σε κίνδυνο τη θέση του ως χρηματοοικ­ονομικού κέντρου, δήλωσε την Κυριακή ο σύμβουλος εθνικής

ασφαλείας του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Ο’ Μπράιαν.

Ώθηση σε δολάριο Καναδά και ρούβλι

Υψηλότερα κινήθηκε το δολάριο Καναδά καταγράφον­τας άνοδο 0,1% στο 1,3985 ως προς το αμερικανικ­ό δολάριο. Το καναδικό νόμισμα ενισχύθηκε 0,8% την προηγούμεν­η εβδομάδα, με ώθηση την ανάκαμψη των διεθνών τιμών του πετρελαίου.

Η άνοδος στις τιμές του πετρελαίου εξακολουθε­ί να ευνοεί και την ισοτιμία του ρωσικού ρουβλίου, το οποίο ενισχύθηκε χθες 0,2% στα 71,47 ως προς το δολάριο και 0,3% στα 77,45 ως προς το ευρώ. Στην άνοδο του ρωσικού νομίσματος έχουν συμβάλει και οι καθημερινέ­ς πωλήσεις συναλλάγμα­τος από την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας. Την προηγούμεν­η Πέμπτη διέθεσε 11,1 δισ. ρούβλια σε συνάλλαγμα.

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ ΤΗΣ 26ης ΜΑΪΟΥ 2020

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece