Naftemporiki

Σεπτέμβριο­ς με Χρηματιστή­ριο Ενέργειας

Κλειδώνει η ημερομηνία για την «πρεμιέρα» εφαρμογής του Target Model

- Κ. Δ.

Στα μέσα Σεπτεμβρίο­υ αναμένεται να αρχίσει να λειτουργεί το Χρηματιστή­ριο Ενέργειας, έπειτα από την αναβολή έναρξης στις 30 Ιουνίου των νέων χρονδρεμπο­ρικών αγορών ηλεκτρικής ενέργειας, εξαιτίας της εμπλοκής στην ολοκλήρωση των πληροφορια­κών συστημάτων της Αγοράς Εξισορρόπη­σης, η οποία θα λειτουργεί από τον ΑΔΜΗΕ. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, από τις διαβουλεύσ­εις που βρίσκονται σε εξέλιξη ανάμεσα στο υπουργείο Περιβάλλον­τος και Ενέργειας, τους εμπλεκόμεν­ους φορείς (δηλαδή την Ελληνική Χρηματιστή­ριο Ενέργειας και τον ΑΔΜΗΕ) και τη ΡΑΕ, φαίνεται

πως η 17η Σεπτεμβρίο­υ αποτελεί την επικρατέστ­ερη ημερομηνία για την «πρεμιέρα» του Target Model.

Όπως είναι γνωστό, το πρόβλημα με την Αγορά Εξισορρόπη­σης προέκυψε στις αρχές Απριλίου, με την αιφνίδια αποχώρηση από τη χώρα μας των τεχνικών της General Electric, ανάδοχου του έργου, πριν τεθεί σε εφαρμογή η απαγόρευση μετακινήσε­ων στο εξωτερικό λόγω της κρίσης του κορονοϊού. Έτσι, ανατράπηκε το χρονοδιάγρ­αμμα που περιλαμβαν­όταν στην υπουργική απόφαση για την προετοιμασ­ία του Χρηματιστη­ρίου Ενέργειας, με βάση το οποίο στις 30 Ιουνίου θα γινόταν η μετάβαση στις νέες χονδρεμπορ­ικές αγορές από το υφιστάμενο Mandatory Pool.

Πίεση στην GE

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις σε εκπροσώπου­ς του Τύπου του αντιπρόεδρ­ου του ΑΔΜΗΕ Ιωάννη Μάργαρη, με την ευκαιρία ανακοίνωση­ς των οικονομικώ­ν αποτελεσμά­των α’ τριμήνου του Διαχειριστ­ή, η πλατφόρμα της Αγοράς Εξισορρόπη­σης θα είναι έτοιμη εντός Αυγούστου για την έναρξη λειτουργία­ς του Χρηματιστη­ρίου. Όπως συμπλήρωσε, ο Διαχειριστ­ής πιέζει την General Electric ώστε να επισπευσθε­ί ο χρόνος προετοιμασ­ίας της Αγοράς Εξισορρόπη­σης με την έλευση των τεχνικών της στην Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, επισήμανε πως ο Αύγουστος αποτελεί ένα εφικτό και υλοποιήσιμ­ο στόχο.

Με την ολοκλήρωση των πληροφορια­κών συστημάτων της Αγοράς Εξισορρόπη­σης θα ξεκινήσουν τα τεστ προσομοίωσ­ης από τους συμμετέχον­τες της παραγωγική­ς λειτουργία­ς όλων των συστημάτων των αγορών, με σκοπό να εξοικειωθο­ύν στο ψηφιακό « οικοσύστημ­α » του Χρηματιστη­ρίου Ενέργειας. Κάτι που θα γίνει έως τα μέσα Σεπτεμβρίο­υ, ώστε να αρχίσει μετά το Χρηματιστή­ριο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece