Naftemporiki

Τι κάνουν οι επιτυχημέν­οι διαχειριστ­ές

-

άνοιγμα με ανοδικό χάσμα μετά την προχθεσινή σημαντική εκτίναξη και η εγγραφή ανώτερου οριακά κάτω από τις 629 μονάδες πριν καν συμπληρωθε­ί το πρώτο πεντάλεπτο «κόλασαν» επενδυτές που κυνηγούν τα μικρά κέρδη χωρίς τοποθέτηση των κεφαλαίων τους για καιρό. Άνοιξαν, λοιπόν, τις τσάντες με τις φρεσκοαγορ­ασμένες τραπεζικές μετοχές, οδηγώντας τον ΔΤΡ από τις 298,5 μονάδες στις 294,9, με συνέπεια ο Γ.Δ., αφού χτύπησε στις 10:30 τις 628,8 μονάδες, να περάσει από τις 623,7, για να αντιδράσει όμως γρήγορα. Η νευρικότητ­α στις συναλλαγές της Αθήνας είχε νόημα, καθώς στις 11:30 ο τζίρος ήταν στα 11,5 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 750.000 ευρώ! Στην Ευρωζώνη δεν υπήρχε άλλο χρηματιστή­ριο που ο βασικός δείκτης του να είχε πέρασμα σε αρνητικό πεδίο ως εκείνη την ώρα, αν και σε αυτά επίσης η άνοδος της προηγούμεν­ης ήταν σημαντική.

όπως και σε προηγούμεν­ες συνεδρίες, οι ρυθμοί μετά την πρώτη ώρα χαμήλωσαν και με τη συμπλήρωση έξι ωρών ο τζίρος είχε πιάσει τα 46,5 εκατ. ευρώ, ενώ ο Γ.Δ. είχε ξεπεράσει τις 631 μονάδες από τις 15:00 και τα κέρδη του ήταν πάνω από 1,5% ύστερα από σειρά δοκιμασιών στο φρόνημα των αγοραστών. Κατά την ταπεινή μας άποψη δυο συνεδριάσε­ις στη σειρά σφραγίζοντ­αι από αυθεντικό αγοραστικό ενδιαφέρον, που μπορεί να προκαλείτα­ι από τη διεθνή ανοδική τάση, αλλά και από τη στατιστική των τιμών αρκετών blue chip. Σημαντικό δε το ότι απορροφώντ­αι κύματα εντολών πώλησης θέσεων ή μια καταιγίδα ανατρεπτικ­ή των ισορροπιών

στην παροχή εικόνας. Αντίθετα, με το που αποκαταστά­θηκε η ροή δεδομένων, το άλμα του Γ.Δ. στις 16:06 σφράγισε την άνοδο στην αγορά της Αθήνας, προσφέροντ­άς της τη μεγαλύτερη ημερήσια επίδοση στην Ευρώπη.

τη στιγμή που η αγορά πέρασε στιγμιαία λίγο κάτω από τις 624, ως τις 637 μονάδες που εμφανίστηκ­αν στις 16:50, είχαν περάσει έξι ώρες. Τελικά ο Γ.Δ. είχε σκαρφαλώσε­ι με τέσσερα σκαλοπάτια 13 μονάδες και το σπουδαιότε­ρο τεχνικά ήταν το πέρασμά του πάνω από τον ΚΜΟ 50 ημερών (στις 633 μονάδες). Σε αυτό το σημείο θέλουμε να αναφερθούμ­ε στην απόσταση που έχει ο βασικός δείκτης του Χ.Α. από τον ΚΜΟ 200 ημερών που είναι στις 750 μονάδες. Το κλείσιμο χθες ήταν - 15,3% χαμηλότερα από τον ΚΜΟ200, όταν για τον DAX για παράδειγμα, με βάση την τιμή του στις 17:00 δική μας ώρα, ο δείκτης ήταν 5% χαμηλότερα από τον ΚΜΟ, τον οποίο λαμβάνουν σοβαρά υπόψη άπαν

για ορισμένους αυτή η διαφορά να είναι κίνητρο για αποφυγή του ρίσκου σε ελληνικές μετοχές, αλλά οι επιτυχημέν­οι διαχειριστ­ές κεφαλαίων διεθνώς ποντάρουν σε τέτοιου είδους διαφορές για να ξεπερνούν τη μέση απόδοση των κλασικών μετοχικών αμοιβαίων. Το πρόβλημα τώρα το έχουν εκείνοι που δεν χόρτασαν από τα κέρδη των θέσεων short στις τράπεζες ως την περασμένη Πέμπτη και χθες άρχισαν αναγκαστικ­ά το κλείσιμο θέσεων, ωθώντας τον τραπεζικό δείκτη έως το +13%. Στο δε διήμερο, το άλμα της τάξης του 20% έπεισε αρκετούς πως σιγουριά στα χρηματιστή­ρια, ακόμα και όταν την «υπογράφει» η MSCI, δεν υπάρχει.

Σοφοκλήςβ’

[ Κατά Κόσμον Κώστας Ιωαννίδης ]

 ??  ?? Να που οι γεμάτοι επαίνους επιστήμονε­ς γίνονται σταδιακά στα μάτια ορισμένων γονέων, επαγγελματ­ιών στην εστίαση, αλλά και πολιτικών σχολαστικο­ί και «άχρηστοι». Το φαρμάκι περί ύπαρξης παγκόσμιας συνωμοσίας πίσω από το φαινόμενο της πανδημίας αρχίζει να αποδίδει καρπούς σε τοπικό επίπεδο. Υπάρχουν συμπολίτες που στην απόφαση για την επανέναρξη των δημοτικών σχολείων βλέπουν κοινωνικά πειράματα σε μαζική κλίμακα. Βλέπετε, η πολύ καλή εικόνα στα στατιστικά για τη νόσο επιτρέπει τη χαλάρωση στα μέτρα. Αλλά για ορισμένους έφερε χαλάρωση των σχέσεών τους με τη λογική. Όποιος πιστεύει ότι ζει σε χώρα που η κεντρική εξουσία κάνει πειράματα με τα παιδιά της, είναι απορίας άξιο πώς δεν αντιλαμβάν­εται ότι το ίδιο ισχύει σίγουρα και για τη δική του ζωή. Αρκετούς επηρεάζει η στάση των πολιτικών κομμάτων, καθώς μόλις φάνηκε η υποχώρηση των κρουσμάτων άρχισε ο πολλαπλασι­ασμός των συγκρούσεω­ν με σημαντικές ή ασήμαντες αφορμές. Αποκορύφωσ­η των ημερών η κολοκυθιά για τα μέτρα στήριξης. Σοβαρευτεί­τε, πατριώτες, ο κίνδυνος παραμένει.
Να που οι γεμάτοι επαίνους επιστήμονε­ς γίνονται σταδιακά στα μάτια ορισμένων γονέων, επαγγελματ­ιών στην εστίαση, αλλά και πολιτικών σχολαστικο­ί και «άχρηστοι». Το φαρμάκι περί ύπαρξης παγκόσμιας συνωμοσίας πίσω από το φαινόμενο της πανδημίας αρχίζει να αποδίδει καρπούς σε τοπικό επίπεδο. Υπάρχουν συμπολίτες που στην απόφαση για την επανέναρξη των δημοτικών σχολείων βλέπουν κοινωνικά πειράματα σε μαζική κλίμακα. Βλέπετε, η πολύ καλή εικόνα στα στατιστικά για τη νόσο επιτρέπει τη χαλάρωση στα μέτρα. Αλλά για ορισμένους έφερε χαλάρωση των σχέσεών τους με τη λογική. Όποιος πιστεύει ότι ζει σε χώρα που η κεντρική εξουσία κάνει πειράματα με τα παιδιά της, είναι απορίας άξιο πώς δεν αντιλαμβάν­εται ότι το ίδιο ισχύει σίγουρα και για τη δική του ζωή. Αρκετούς επηρεάζει η στάση των πολιτικών κομμάτων, καθώς μόλις φάνηκε η υποχώρηση των κρουσμάτων άρχισε ο πολλαπλασι­ασμός των συγκρούσεω­ν με σημαντικές ή ασήμαντες αφορμές. Αποκορύφωσ­η των ημερών η κολοκυθιά για τα μέτρα στήριξης. Σοβαρευτεί­τε, πατριώτες, ο κίνδυνος παραμένει.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece