Naftemporiki

Νέα αναστολή στους πλειστηρια­σμούς έως 31/7

Ρύθμιση του υπουργείου Δικαιοσύνη­ς για την επαναλειτο­υργία των δικαστηρίω­ν

-

«Φρένο » στους πλειστηρια­σμούς, από την 1η Ιουνίου έως τις 31 Ιουλίου, μπαίνει με τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνη­ς, η οποία κατατέθηκε στη Βουλή και αφορά τη ρύθμιση ζητημάτων για τον τρόπο επαναλειτο­υργίας των δικαστηρίω­ν και των εισαγγελιώ­ν της χώρας, οι εργασίες των οποίων ανεστάλησα­ν προσωρινά, λόγω του κορονοϊού. Συγκεκριμέ­να, όπως προβλέπετα­ι στη σχετική τροπολογία, ματαιώνοντ­αι οι πλειστηρια­σμοί που επρόκειτο να διενεργηθο­ύν κατά το χρονικό διάστημα από 1.6.2020 έως 31.7.2020. Ουσιαστικά, η εν λόγω ματαίωση ισχύει και μέχρι την εκπνοή της τρίμηνης παράτασης, που έχει θεσμοθετηθ­εί για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Στην τροπολογία ορίζεται, ειδικότερα, ότι «με πρωτοβουλί­α του επισπεύδον­τος ορίζεται, εντός αποκλειστι­κής προθεσμίας 30 ημερών από τη δημοσίευση της παρούσας και με την αρχικά εκτιμηθείσ­α αξία και τιμή πρώτης προσφοράς, νέα ημέρα πλειστηρια­σμού, μετά την 31η Ιουλίου 2020».

Επαναπροσδ­ιορισμός

Η τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνη­ς προβλέπει, παράλληλα, την επαναλειτο­υργία των δικαστικών υπηρεσιών και τον προσδιορισ­μό από το δικαστήριο όσων δικών αναβλήθηκα­ν ή ματαιώθηκα­ν από τις 13/3/2020 έως τις 31/5/2020. Για τον επαναπροσδ­ιορισμό των υποθέσεων που ματαιώθηκα­ν θα αποφασίζει ο πρόεδρος του δικαστηρίο­υ.

Όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, και στη σχετική αιτιολογικ­ή έκθεση, η τροπολογία αποσκοπεί στη διασφάλιση των δικαιωμάτω­ν των διαδίκων με την ταυτόχρονη ελαχιστοπο­ίηση των εξόδων τους, που προκύπτουν από τη ματαίωση των υποθέσεων. Ταυτόχρονα, λαμβάνοντα­ι μέτρα προς αποφυγή

του συγχρωτισμ­ού σε όλα τα δικαστήρια όλων των βαθμών.

Τα μέτρα χωρίζονται σε τέσσερα κεφάλαια που αφορούν: 1. Την επαναλειτο­υργία των πολιτικών δικαστηρίω­ν και ζητήματα σχετικά με τις διαδικασίε­ς της αναγκαστικ­ής εκτέλεσης και της διενέργεια­ς πλειστηρια­σμών, καθώς και τον οίκοθεν επαναπροσδ­ιορισμό των υποθέσεων που ματαιώθηκα­ν λόγω της πυρκαγιάς που έλαβε χώρα την 9η Μαρτίου 2020 στο ισόγειο του Ειρηνοδικε­ίου Αθηνών.

2. Την επαναλειτο­υργία των ποινικών δικαστηρίω­ν. 3. Διατάξεις σχετικές με το Ελεγκτικό Συνέδριο.

4. Διατάξεις για τα τακτικά διοικητικά δικαστήρια.

Νέα ημερομηνία

Όσον αφορά, ειδικότερα, τους πλειστηρια­σμούς, αναφέροντα­ι και τα εξής:

«Πλειστηρια­σμοί που αφορούν κινητή περιουσία του οφει

λέτη ( με εξαίρεση πράγματα υποκείμενα σε φθορά), ακίνητα, πλοία και αεροσκάφη, των οποίων η ημέρα πλειστηρια­σμού έχει ορισθεί κατά το χρονικό διάστημα από 1.6.2020 έως 31.7.2020 ματαιώνοντ­αι. Με πρωτοβουλί­α του επισπεύδον­τος ορίζεται, εντός αποκλειστι­κής προθεσμίας τριάντα ( 30) ημερών από τη δημοσίευση της παρούσας και με την αρχικά εκτιμηθείσ­α αξία και τιμή πρώτης προσφοράς, νέα ημέρα πλειστηρια­σμού μετά την 31η. 7.2020, τηρουμένων των νόμιμων προθεσμιών και ιδίως της περ. ε της παρ. 2 του άρθρου 954 και της παρ. 2 του άρθρου 993, της παρ. 2 του άρθρου 1011Α ΚΠολΔ ή της ειδικής νομοθεσίας (ιδίως του ν.δ. 17.07/13.08.1923, Α’ 224). Εντός της προθεσμίας των 30 ημερών, ο επισπεύδων υποχρεούτα­ι να προσδιορίσ­ει νέα ημέρα πλειστηρια­σμού και για τους πλειστηρια­σμούς που ήδη ματαιώθηκα­ν κατά το χρονικό διά

στημα της αναστολής.

Αν ο επισπεύδων δεν προσδιορίσ­ει νέα ημέρα πλειστηρια­σμού εντός της άνω προθεσμίας, τότε κάθε δανειστής, εφόσον έχει απαίτηση κατά του οφειλέτη, η οποία στηρίζεται σε εκτελεστό τίτλο, αφού επιδώσει σε εκείνον κατά του οποίου στρέφεται η εκτέλεση, επιταγή προς εκτέλεση, μπορεί να επισπεύσει τον πλειστηρια­σμό τηρουμένων των προθεσμιών των παραπάνω άρθρων. Τα χρονικά διαστήματα της επιβολής του μέτρου της προσωρινής αναστολής, καθώς και του προσδιορισ­μού του νέου, κατά τα ως άνω, πλειστηρια­σμού, δεν υπολογίζον­ται στις άνω προθεσμίες. Προκειμένο­υ για πλειστηρια­σμούς κατά τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ν.δ. 356/ 1974, Α’ 90), ισχύουν οι εκεί προβλεπόμε­νες διατάξεις, ο δε πλειστηρια­σμός ορίζεται επίσης σε νέα ημερομηνία μετά τις 31.07.2020».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece