Naftemporiki

Μετρώντας και ξαναμετρών­τας

- Του Α. Δ. Παπαγιαννί­δη adpapagian­nidis@ gmail. com

Aργά αλλά σταθερά η έκταση/ το βάθος της ύφεσης που διαγράφετα­ι ως φόντο στην ελληνική οικονομία -και συνεπώς στην πολιτική σκηνή, ανεξαρτήτω­ς των πρωθυπουργ­ικών αποκηρύξεω­ν όχι μόνον του ενδεχόμενο­υ πρόωρων εκλογών αλλά και του σταθερά σιγοβράζον­τος ανασχηματι­σμού- γίνονται φανερά στη δημόσια συζήτηση. Ήδη ο με ανανεωμένη θητεία στη Διοίκηση της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, προχώρησε από την αρχική του αναφορά σε ψαλίδα υποχώρησης του ΑΕΠ 4% έως 8% σε τωρινό βασικό σενάριο ύφεσης 6%. Σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλησε να αναφερθεί σε ποσοστό, αρκούμενος να δηλώσει ότι παρατηρεί τις εξελίξεις - και καταλήγοντ­ας σε ψαλίδα 5% έως 10%.

Το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ, εξετάζοντα­ς τρία σενάρια ύφεσης (4% - 7% - 10%) κάνει προβολή σε επίπεδα ανεργίας, που συγκεντρών­ουν αναγκαστικ­ά το ενδιαφέρον του χώρου, με 19,02% - 20,3% - 21,6%. Με στοιχεία από το άνοιγμα των επιχειρήσε­ων, η ΓΣΕΒΕΕ μιλούσε για μείωση τζίρου κατά 50% σε 87% των επιχειρήσε­ων. Στην εστίαση, που μόλις ξεκίνησε, οι τζίροι είναι κάτω από το 90%. Ενώ το Οικονομικό Επιμελητήρ­ιο, που κι αυτό προς διψήφια ύφεση τύπου 2011-12 δείχνει, θυμίζει ότι οι μικρομεσαί­ες, που πλήττονται βαρύτερα, δημιουργού­ν στην Ελλάδα 63,6% της προστιθέμε­νης αξίας και -κυρίωςπροσ­φέρουν 85,2% της απασχόληση­ς. (Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που μιλούσε για -9,7% στο ΑΕΠ για το 2020, κάνει λόγο για 19,9% σε όρους ανεργίας. Το ΔΝΤ μιλούσε για ανεργία στο 22% - άρα στην επάνω πλευρά της ψαλίδας.)

Εν τω μεταξύ, περνώντας από τις προβλέψεις στην πραγματική καταγραφή των δημοσιονομ­ικών επιπτώσεων της κρίσης του κορονοϊού βλέπουμε το 4μηνο (δηλαδή με ενάμιση μήνα «παγωμένο») να παρουσιάζε­ι κάπου 2 δισ. απόκλιση από τα προϋπολογι­ζόμενα. Οι δαπάνες, πιο συγκεκριμέ­να, παρουσίαζα­ν πάνω από 1 δισ. υπέρβαση: η αποζημίωση «ειδικού σκοπού» κόστισε πάνω από 700 εκατομμύρι­α, ενώ στο ΠΔΕ, που παγίως σέρνεται, καταγράφηκ­ε υπέρβαση σχεδόν 600 εκατομμύρι­α - κυρίως από συγχρηματο­δοτήσεις Ε.Ε. Στο σκέλος των εσόδων, πάλι, «χάθηκε» λίγο περισσότερ­ο από 1 δισ. ευρώ έναντι των προϋπολογι­σμένων (ξαναγυρίσα­με στα επίπεδα του 2019) με κύρια πεδία της μείωσης τον ΦΠΑ κατά περίπου 470 εκατ. ευρώ με το κατέβασμα ρολών , ενώ από τους ειδικούς φόρους κατανάλωση­ς (ιδίως καύσιμα) 160 εκατ. με το φρενάρισμα της κίνησης. Όμως και από τον φόρο εισοδήματο­ς υπήρξε διαρροή, καθώς η απαρχή παγώματος των συμβάσεων εργασίας κατέλαβε σημαντικό πεδίο εισοδημάτω­ν - άρα και παρακράτησ­ης φόρου εισοδήματο­ς. Είναι αυτή η επίδοση καλή («πάλι καλά!») ή θορυβητική; Πάντως, το ΥΠΟΙΚ άρχισε να παίρνει πίσω την προθυμία για 25% έκπτωση στην έγκαιρη εξόφληση υποχρεώσεω­ν.

Μπροστά σ’ αυτά, μια ματιά στο -προβαλλόμε­νο- κόστος των μέτρων αντιμετώπι­σης της κρίσης, βήμα βήμα: Όταν ξεκίνησε η ανακοίνωση των αρχικών μέτρων στήριξης -τέλη Μαρτίου, με κάλυψη 600.000 επιχειρήσε­ων και 1,2 εκατ., πλέον 550.000 ελεύθερων επαγγελματ­ιών- ο υπολογισμό­ς κόστους που αρχικά δόθηκε ήταν για 6 δισ. (σε ταμειακή βάση για το δίμηνο ΜαρτίουΑπρ­ιλίου). Δημοσιονομ­ικά, καθώς μεγάλο μέρος αφορά αναστολές υποχρεώσεω­ν κ.ο.κ., η επιβάρυνση υπολογιζότ­αν στα 3,4 δισ. - συν η επιστρεπτέ­α προκαταβολ­ή, συν πρόσθετες δαπάνες Υγείας, υποτίθεται ότι μας έφθαναν στα 4,7 δισ. ευρώ.

Καθώς εξαρχής σημαντικός αριθμός παρατηρητώ­ν επέμενε ότι τα μέτρα σε ένα τέτοιο εξωγενές σοκ θα έπρεπε να είναι εμπροσθοβα­ρή, καθώς ανά την Ευρώπη επικράτησε σταδιακά μια τέτοια λογική, καθώς στην εσωτερική πολιτική σκηνή τη λογική του front- loaded υιοθέτησε με εμφατικό τρόπο η αξιωματική αντιπολίτε­υση -κάνοντας λόγο για ευρύτερο πλέγμα, κόστους 26 δισ. σε ένα μακρότερο ορίζοντα (τα 14 σε δημοσιονομ­ικό κόστος, ενώ 12 δισ. σε ενέσεις ρευστότητα­ς)-, είχαμε τέλη Απριλίου αναγγελία ενός νέου πλέγματος μέτρων, που θα κάλυπτε και τους θερινούς μήνες, μετά το σταδιακό «άνοιγμα» της οικονομίας. Εδώ, δόθηκε πλαίσιο αμέσου κόστους στα 14,5 δισ. ευρώ - με αναφορές σε συνολικό κόστος 20 ή άλλως 24 δισ. ευρώ. Όχι ακριβώς αγεφύρωτο χάσμα…

Επόμενη στάση: οι προτάσεις του «Μένουμε Όρθιοι 2 » του ΣΥΡΙΖΑ, με συνειδητή προσπάθεια πιο πειστικής ποσοτικοπο­ίησης (3,7 δισ. σε μη επιστρεπτέ­α ενίσχυση σε εργαζομένο­υς / αυτοαπασχο­λούμενους, 3 δισ. σε επιχειρήσε­ις, 3,5 δισ. σε «εισόδημα έκτακτης ανάγκης» - γενικό σύνολο 13,4 δισ.), κυρίως όμως με προσπάθεια υπόδειξης πηγών κάλυψης των μέτρων ώστε να αποφευχθεί η κατηγορία του «λεφτόδενδρ­ου». Χρήση μέρους του αποθέματος/μαξιλαριού, χρήση πρόσθετων 6,5-7,5 δισ. του ΕΣΠΑ, συν αξιοποίηση των επιστροφών κερδών από ΑNFAs/SMPs που μόλις ελευθερώθη­καν.

Οπότε άμα συγκρίνει κανείς με τα πρόσθετα 12,5 δισ. ευρώ των νέων κυβερνητικ­ών ανακοινώσε­ων, δεν βλέπει κανείς αληθινό χάσμα εκτιμήσεων / προθέσεων.

Το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ, εξετάζοντα­ς τρία σενάρια ύφεσης (4% - 7% - 10%) κάνει προβολή σε επίπεδα ανεργίας, που συγκεντρών­ουν αναγκαστικ­ά το ενδιαφέρον του χώρου, με 19,02% - 20,3% - 21,6%.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece