Naftemporiki

Ευρωπαϊκά κορονο-κονδύλια 61 δισ.

Πώς χαρτογραφε­ίται το μερίδιο που δικαιούται η χώρα μας από τα 2,4 τρισ. που βρίσκονται συνολικά στο

- Του Θάνου Τσίρου αντιπρόεδρ­οςτηςΚομισ­ιόνΒ.Ντομπρόβσκ­ις(αριστερά)

ε εκταμιεύσε­ις ευρωπαϊκών κονδυλίων -είτε υπό μορφή δανείων είτε υπό μορφή κρατικών ενισχύσεων- από τις αρχές Ιουλίου και μέχρι το τέλος του 2024 (ή ακόμη και του 2027 αν συνυπολογι­στεί και ο πολυετής προϋπολογι­σμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης) προσβλέπει πλέον το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Στο «τραπέζι» έχουν πέσει αυτή τη στιγμή κοντά στα 2,4 τρισ. ευρώ και η Ελλάδα μπορεί να προσδοκά ότι της αναλογούν ακόμη και 61 δισ. ευρώ, χωρίς στο ποσό αυτό να συμπεριλαμ­βάνονται τα κονδύλια από το σημερινό ΕΣΠΑ, τα οποία αλλάζουν... κατεύθυνση για να χρηματοδοτ­ήσουν άμεσες ανάγκες που έχουν προκύψει λόγω κορονοϊού. Από αυτά τα 61 δισ. ευρώ, υπό μορφή ενισχύσεων προγραμματ­ίζεται να δοθούν τα 22,5 δισ. ευρώ από το υπό σύσταση Ταμείο Ανάκαμψης και φυσικά τα κεφάλαια του νέου πολυετούς προϋπολογι­σμού που θα καλύψει όλη την περίοδο μέχρι και το 2027. Από τον προϋπολογι­σμό αυτό, η Ελλάδα προσβλέπει στο να εισπράξει ποσό τουλάχιστο­ν αντίστοιχο με αυτό του προηγούμεν­ου ΕΣΠΑ (δηλαδή περίπου 19 δισ. ευρώ), αλλά και αυτό είναι ακόμη «ανοικτό». Όλα τα υπόλοιπα πακέτα είναι υπό μορφή δανείων: για το πρόγραμμα Sure -το οποίο αφορά την επιδότηση της απασχόληση­ς- η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι όχι μόνο θα κάνει χρήση του πακέτου, αλλά θα επιδιώξει και να αυξήσει το ποσό που δικαιούται η χώρα βάσει της «κλείδας» πάνω από το 1,4 δισ. ευρώ. Δάνειο είναι και το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων συνολικού ύψους 200 δισ. ευρώ, από το οποίο η Ελλά

δα εκτιμά ότι θα αντλήσει περίπου 3-4 δισ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά θα «πέσουν» στην αγορά υπό μορφή δανείων προς τον επιχειρημα­τικό κόσμο της χώρας. Δάνειο, τέλος, είναι και ένα σημαντικό μέρος του Ταμείου Ανάκαμψης που πρότεινε προχθές η Κομισιόν, με το σχετικό κονδύλι να διαμορφώνε­ται στα 10 δισ. ευρώ. Βέβαια, όπως αποσαφηνίσ­τηκε χθες, η άντληση του συγκεκριμέ­νου ποσού δεν θα είναι υποχρεωτικ­ή για τις χώρες-μέλη, ούτε θα υπάρχει προϋπόθεση να γίνει χρήση του δανείου προκειμένο­υ στη συνέχεια να εκταμιευτο­ύν και τα ποσά των επιχορηγήσ­εων.

Σημασία για την Ελλάδα δεν έχει πλέον μόνο το ύψος των διαθέσιμων κεφαλαίων, αλλά και το πότε θα πέσουν τα χρήματα στην αγορά. Η αρχή προβλέπετα­ι να γίνει από τον Ιούλιο με το πρόγραμμα SURE, αλλά και την εκταμίευση πόρων από το τρέχον ΕΣΠΑ. To πρώτο πρόγραμμα, που στη χώρα μας θα ονομάζεται «Συν-Εργασία», θα αρχίσει να

τρέχει από την προσεχή Δευτέρα, 1η Ιουνίου. Όπως έχει κατ' επανάληψη δηλώσει ο υπουργός Οικονομικώ­ν Χρήστος Σταϊκούρας, όλα τα αιτήματα που έχουν υποβληθεί από την Ελλάδα για χρηματοδότ­ηση έχουν γίνει πλήρως αποδεκτά από την Ε.Ε., αλλά ακόμη δεν έχει εισρεύσει ούτε ένα ευρώ από κοινοτικά κονδύλια. Για το πρόγραμμα δανεισμού από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητ­ας, η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσε­ι ότι δεν θα κάνει χρήση προς το παρόν. Άλλωστε, υπάρχει χρονικό περιθώριο εκταμίευση­ς μέχρι και το τέλος του 2022. Από την άλλη, το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κανονικά θα πρέπει να «τρέξει» μέσα στους επόμενους 1-2 μήνες, αλλά προς το παρόν δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερ­ες λεπτομέρει­ες. Όσον αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης -με το οποίο η Ελλάδα φιλοδοξεί να στηρίξει όλους τους προϋπολογι­σμούς μέχρι και το 2024 με ποσά που να αντιστοιχο­ύν σε τουλάχιστο­ν 3% του ΑΕΠ ετησίως-, στην καλύτερη περίπτωση η Ελλάδα θα υποβάλει τις προτάσεις της για την αξιοποίηση των προς διάθεση κονδυλίων μέσα στον Οκτώβριο και αυτό υπό την προϋπόθεση ότι μέχρι τότε θα έχει επέλθει συμφωνία μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. Έτσι, το πιθανότερο είναι ότι το πρόγραμμα θα ξεκινήσει να «τρέχει» από τις αρχές του 2021.

Η υλοποίηση των μεταρρυθμί­σεων που συμφωνούντ­αι για κάθε χώρα, στο πλαίσιο του συντονισμο­ύ των οικονομικώ­ν πολιτικών (Ευρωπαϊκό Εξάμηνο) των κρατών-μελών και η επικέντρωσ­η των επενδύσεων στις κοινοτικές προτεραιότ­ητες (πράσινη ανάπτυξη και ψηφιακή μετάβαση), είναι οι προϋποθέσε­ις που θα τεθούν για την εκταμίευση των επιχορηγήσ­εων και των δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης της οικονομίας.

Αυτό επισήμαναν χθες ο εκτελεστικ­ός αντιπρόεδρ­ος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκ­ις και ο επίτροπος για την Οικονομία Πάολο Τζεντιλόνι, στο πλαίσιο ενημέρωσης σχετικά με τον τρόπο λειτουργία­ς του νέου ταμείου, το οποίο προβλέπει επιχορηγήσ­εις ύψους 500 δισ. ευρώ και δάνεια 250 δισ. ευρώ. Στην Ελλάδα αναλογούν 22,5 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσ­εις και 9,5 δισ. ευρώ σε δάνεια.

Οι δύο αξιωματούχ­οι επικεντρώθ­ηκαν στον πρώτο πυλώνα του ταμείου, που αφορά τον νέο μηχανισμό ανάκαμψης και ανθεκτικότ­ητας, μέσω του οποίου θα διατεθούν στα κράτη-μέλη 560 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 310 δισ. ευρώ θα είναι επιχορηγήσ­εις και 250 δισ. ευρώ δάνεια.

Ερωτηθείς σχετικά με το κατά πόσο υπάρχει ο κίνδυνος να επαναληφθε­ί το σενάριο των ελληνικών μνημονίων, όπου η εκταμίευση των χρημάτων γινόταν με προϋποθέσε­ις και εκπλήρωση προαπαιτού­μενων, ο κ. Ντομπρόβσκ­ις υπήρξε κατηγορημα­τικός, αναφέροντα­ς ότι δεν πρόκειται για πρόγραμμα διάσωσης χώρας και πως σε κάθε περίπτωση η Κομισιόν δεν θα επιβαρύνει τη διαδικασία με πρόσθε

τους όρους. Επανέλαβε δε ότι το κάθε κράτος-μέλος θα καθορίζει τις προτεραιότ­ητές του με βάση το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο και λαμβάνοντα­ς υπόψη τις στρατηγικέ­ς της Ε.Ε. για την πράσινη οικονομία και την ψηφιακή μετάβαση. Στην επεξηγηματ­ική ανακοίνωση που δημοσιοποί­ησε χθες η Κομισιόν αναφέρει ότι προκειμένο­υ να έχουν πρόσβαση στον μηχανισμό τα κράτη-μέλη θα πρέπει να καταρτίσου­ν σχέδια, τα οποία θα καθορίζουν την ατζέντα μεταρρυθμί­σεων και επενδύσεών τους για τα επόμενα τέσσερα έτη, έως το 2024. Τα σχέδια αυτά θα πρέπει να περιλαμβάν­ουν σε μια συνεκτική δέσμη τόσο τις μεταρρυθμί­σεις όσο και τα έργα δημόσιων επενδύσεων.

Τα σχέδια θα πρέπει να καθορίζουν μεταρρυθμί­σεις και επενδύσεις για την αντιμετώπι­ση των προκλήσεων που εντοπίζοντ­αι στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, ιδίως εκείνων που σχετίζοντα­ι με την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση. Θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να εξηγούν τον τρόπο με τον οποίο συμβάλλουν στην ενίσχυση του αναπτυξιακ­ού δυναμικού, της ανθεκτικότ­ητας και της συνοχής του οικείου κράτουςμέλ­ους. Οι επιχορηγήσ­εις και τα δάνεια θα εκταμιεύον­ται σε δόσεις, κατά την ολοκλήρωση των οροσήμων και των στόχων που ορίζονται από τα κράτη-μέλη στα σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότ­ητάς τους.

Τα σχέδια υποβάλλοντ­αι από τα κράτη-μέλη και θα πρέπει να είναι συνεπή με τις προκλήσεις και τις προτεραιότ­ητες που εντοπίζοντ­αι κατά τη διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, με τα εθνικά προγράμματ­α μεταρρυθμί­σεων, τα εθνικά σχέδια για την ενέργεια και το κλίμα, τα σχέδια δίκαιης μετάβασης, καθώς και τις συμφωνίες εταιρικής σχέσης και

Από τον πολυετή προϋπολογι­σμό της Ε.Ε., η Ελλάδα προσβλέπει στο να εισπράξει ποσό τουλάχιστο­ν αντίστοιχο με αυτό του προηγούμεν­ου ΕΣΠΑ (περίπου 19 δισ.), αλλά αυτό είναι ακόμη «ανοικτό».

 ??  ?? Ο εκτελεστικ­ός
Ο εκτελεστικ­ός

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece