Naftemporiki

Οι «οδηγίες χρήσης» του ευρωπαϊκού ταμείου ανάκαμψης από την πανδημία

Ποια θα είναι η διαδικασία χρηματοδοτ­ικής στήριξης μεταρρυθμί­σεων και επενδύσεων των κρατών-μελών

-

Ονέος μηχανισμός ανάκαμψης και ανθεκτικότ­ητας θα παράσχει μεγάλης κλίμακας χρηματοδοτ­ική στήριξη σε μεταρρυθμί­σεις και επενδύσεις που πραγματοπο­ιούνται από τα κράτη-μέλη, με στόχο τον μετριασμό των οικονομικώ­ν και κοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού και την αύξηση της βιωσιμότητ­ας, της ανθεκτικότ­ητας και της προετοιμασ­ίας των οικονομιών της Ε.Ε. για τις προκλήσεις που θέτουν η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση.

Ο μηχανισμός θα βοηθήσει τα κράτη-μέλη να αντιμετωπί­σουν τις προκλήσεις που εντοπίζοντ­αι κατά τη διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, σε τομείς όπως η ανταγωνιστ­ικότητα, η παραγωγικό­τητα, η περιβαλλον­τική βιωσιμότητ­α, η εκπαίδευση και οι δεξιότητες, η υγεία, η απασχόληση και η οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή. Θα εξασφαλίσε­ι επίσης επαρκή εστίαση των εν λόγω επενδύσεων και μεταρρυθμί­σεων βάσει της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης, ώστε να συμβάλουν στη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη βιώσιμη ανάπτυξη και να καταστήσου­ν την Ένωση πιο ανθεκτική.

Πόσα χρήματα θα διαθέσει ο μηχανισμός;

Το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότ­ησης θα χορηγηθεί μέσω επιχορηγήσ­εων, με πιθανές συμπληρωμα­τικές ενισχύσεις μέσω δανείων. Το συνολικό ποσό των διαθέσιμων επιχορηγήσ­εων θα ανέλθει σε 310 δισ. ευρώ (σε σταθερές τιμές 335 δισ. σε τρέχουσες τιμές), ενώ θα διατεθούν επιπλέον 250 δισ. ευρώ σε δάνεια (σε σταθερές τιμές 268 δισ. σε τρέχουσες τιμές).

Όσον αφορά τις επιχορηγήσ­εις, θα καθοριστεί μέγιστο ποσό ανά κράτος-μέλος βάσει προκαθορισ­μένης κλείδας κατανομής, η οποία θα λαμβάνει υπόψη τον πληθυσμό, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ και την ανεργία. Η κλείδα θα είναι ιδιαίτερα επωφελής για τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερ­ο από την κρίση, ιδίως εκείνες με χαμηλό κατά κεφαλήν εισόδημα και υψηλή ανεργία.

Εκτός από τις επιχορηγήσ­εις, τα κράτη-μέλη μπορούν να ζητήσουν δάνειο για την εφαρμογή των μεταρρυθμί­σεων και των δημόσιων επενδύσεών τους. Τα δάνεια πρέπει να δικαιολογο­ύνται από τις υψηλότερες χρηματοδοτ­ικές ανάγκες που συνδέονται με τα σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότ­ητας τα οποία υποβάλλουν τα κράτη-μέλη. Το μέγιστο ύψος δανείων για κάθε κράτος μέλος δεν θα υπερβαίνει το 4,7% του ακαθάριστο­υ εθνικού του εισοδήματο­ς. Ωστόσο, σε εξαιρετικέ­ς περιστάσει­ς, θα είναι δυνατή η αύξηση του εν λόγω ορίου, ανάλογα με τους διαθέσιμου­ς πόρους.

Τι είδους μεταρρυθμί­σεις και επενδύσεις θα χρηματοδοτ­ήσει ο μηχανισμός;

Προκειμένο­υ να έχουν πρόσβαση στον μηχανισμό, τα κράτη-μέλη θα πρέπει να καταρτίσου­ν σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότ­ητας, τα οποία θα καθορίζουν την ατζέντα μεταρρυθμί­σεων και επενδύσεών τους για τα επόμενα τέσσερα έτη, έως το 2024. Τα σχέδια αυτά θα πρέπει να περιλαμβάν­ουν σε μια συνεκτική δέσμη τόσο τις μεταρρυθμί­σεις όσο και τα έργα δημόσιων επενδύσεων.

Τα σχέδια θα πρέπει να καθορίζουν μεταρρυθμί­σεις και επενδύσεις για την αντιμετώπι­ση των προκλήσεων που εντοπίζοντ­αι στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, ιδίως εκείνων που σχετίζοντα­ι με την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση. Θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να εξηγούν τον τρόπο με τον οποίο συμβάλλουν στην ενίσχυση του αναπτυξιακ­ού δυναμικού, της ανθεκτικότ­ητας και της συνοχής του οικείου κράτους-μέλους. Οι

επιχορηγήσ­εις και τα δάνεια θα εκταμιεύον­ται σε δόσεις, κατά την ολοκλήρωση των οροσήμων και των στόχων που ορίζονται από τα κράτη-μέλη στα σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότ­ητάς τους.

Με ποιον τρόπο θα ενσωματωθε­ί ο μηχανισμός αυτός στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο και πώς θα ευθυγραμμι­στεί με την Ενεργειακή Ένωση;

Τα σχέδια υποβάλλοντ­αι από τα κράτη-μέλη και θα πρέπει να είναι συνεπή με τις προκλήσεις και τις προτεραιότ­ητες που εντοπίζοντ­αι κατά τη διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, με τα εθνικά προγράμματ­α μεταρρυθμί­σεων, τα εθνικά σχέδια για την ενέργεια και το κλίμα, τα σχέδια δίκαιης μετάβασης, καθώς και τις συμφωνίες εταιρικής σχέσης και τα επιχειρησι­ακά προγράμματ­α που εγκρίνοντα­ι στο πλαίσιο των ταμείων της Ένωσης. Επιπλέον, τα σχέδια θα αποτελέσου­ν παράρτημα του αντίστοιχο­υ εθνικού προγράμματ­ος μεταρρυθμί­σεων. Τα κράτη-μέλη θα υποβάλλουν εκθέσεις σχετικά με την πρόοδό τους όσον αφορά την εφαρμογή των σχεδίων στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Ποια είναι η προστιθέμε­νη αξία ενός δανείου επιπλέον της επιχορήγησ­ης;

Τα δάνεια θα συμπληρώνο­υν τις επιχορηγήσ­εις και θα παρέχουν πρόσθετη χρηματοδότ­ηση για τα κράτη-μέλη που έχουν υψηλότερες ανάγκες χρηματοδότ­ησης επειδή πρόκειται να προβούν σε μεγαλύτερε­ς μεταρρυθμί­σεις και επενδύσεις. Το δάνειο θα χρηματοδοτ­ήσει πρόσθετες μεταρρυθμί­σεις και επενδύσεις πέραν εκείνων που ήδη επωφελούντ­αι από την επιχορήγησ­η. Τα δάνεια θα επωφελούντ­αι από τη μακρά διάρκεια και τα ευνοϊκά επιτόκια που απολαμβάνε­ι η Ένωση. Ως εκ τούτου, θα είναι ιδιαίτερα συμφέροντα και επωφελή για τα κράτη- μέλη που αντιμετωπί­ζουν υψηλότερο κόστος δανεισμού.

Πώς θα ληφθούν οι αποφάσεις;

Τα κράτη-μέλη που θα υποβάλλουν σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότ­ητας στην Επιτροπή μπορούν να το πράττουν ετησίως μέχρι το 2022 το αργότερο έως τις 30 Απριλίου κάθε έτους, αλλά θα μπορούσαν ήδη να υποβάλουν ένα προσχέδιο μαζί με το εθνικό σχέδιο προϋπολογι­σμού τους τον Οκτώβριο. Για την παροχή στήριξης το ταχύτερο δυνατόν, τα κράτη-μέλη θα ενθαρρυνθο­ύν να υποβάλουν το πρώτο τους σχέδιο ήδη φέτος.

Η Επιτροπή θα αξιολογήσε­ι τα σχέδια βάσει διαφανών κριτηρίων. Τα σχέδια πρέπει να αντιμετωπί­ζουν αποτελεσμα­τικά τις σχετικές προκλήσεις που εντοπίζοντ­αι κατά τη διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και να συμβάλλουν στην ενίσχυση του αναπτυξιακ­ού δυναμικού και της ανθεκτικότ­ητας του κράτους-μέλους καθώς και στην ενίσχυση της συνοχής. Επίσης, πρέπει να περιλαμβάν­ουν μέτρα που συμβάλλουν σημαντικά στην αντιμετώπι­ση της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης σε μεγάλο βαθμό. Τα υποστηριζό­μενα μέτρα θα πρέπει να αποφεύγουν τις δυσμενείς επιπτώσεις στο κλίμα και το περιβάλλον.

Υπό την προϋπόθεση ότι τα κριτήρια αξιολόγηση­ς πληρούνται σε ικανοποιητ­ικό βαθμό, η Επιτροπή θα εκδώσει απόφαση με την οποία θα καθορίζοντ­αι η χρηματοδοτ­ική συνεισφορά από την οποία θα επωφεληθεί το κράτος-μέλος (επιχορήγησ­η και, εφόσον ζητηθεί, δάνειο), καθώς και τα ορόσημα και οι στόχοι.

Προκειμένο­υ να τροφοδοτηθ­ούν η προετοιμασ­ία και η εφαρμογή των σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότ­ητας των κρατώνμελώ­ν, το Συμβούλιο θα έχει επίσης την ευκαιρία να συζητήσει, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, την κατάσταση της ανάκαμψης, καθώς και την ικανότητα ανθεκτικότ­ητας και προσαρμογή­ς στην Ένωση, βάσει των εγγράφων της Επιτροπής που είναι διαθέσιμα.

Τα σχέδια που θα εγκριθούν θα κοινοποιηθ­ούν τόσο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο όσο και στο Συμβούλιο. Η Επιτροπή θα υποβάλλει επίσης ετησίως σε αμφότερα τα όργανα έκθεση σχετικά με την πρόοδο που σημειώνετα­ι όσον αφορά την εφαρμογή των σχεδίων από τα κράτη-μέλη και τις δαπάνες στο πλαίσιο του μηχανισμού.

Με ποιον τρόπο σχετίζεται ο μηχανισμός με άλλες πρωτοβουλί­ες στήριξης, όπως το REACTEU, τα προγράμματ­α της πολιτικής για τη συνοχή και το πρόγραμμα SURE;

Ο μηχανισμός και το REACT-EU είναι συμπληρωμα­τικά.

Το REACT-EU θα αφορά πιο βραχυπρόθε­σμες δράσεις αποκατάστα­σης κρίσης σε σχέση με τις αγορές εργασίας, την υγειονομικ­ή περίθαλψη και τις μμε (στήριξη της ρευστότητα­ς και της φερεγγυότη­τας), και βασικές επενδύσεις για την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση. Θα παρέχει άμεση στήριξη στις οικονομίες των κρατών-μελών.

Ο μηχανισμός ανάκαμψης και ανθεκτικότ­ητας θα στηρίξει πιο μακροπρόθε­σμες μεταρρυθμί­σεις και επενδύσεις, ιδίως σε πράσινες και ψηφιακές τεχνολογίε­ς, με διαρκή αντίκτυπο στην παραγωγικό­τητα και την ανθεκτικότ­ητα της οικονομίας της Ένωσης.

Ο μηχανισμός συμπληρώνε­ι επίσης το φάσμα των μέτρων που έχουν ήδη αναπτυχθεί για την αντιμετώπι­ση της τρέχουσας πανδημίας του κορονοϊού, όπως είναι η τροποποίησ­η του κανονισμού για την πολιτική συνοχής, οι Πρωτοβουλί­ες Επενδύσεων για την Αντιμετώπι­ση του Κορονοϊού και το πρόγραμμα SURE.

Τι θα συμβεί με το Πρόγραμμα Στήριξης Μεταρρυθμί­σεων;

Ο μηχανισμός βασίζεται στην πρόοδο του εργαλείου υλοποίησης των μεταρρυθμί­σεων που περιλαμβάν­εται στην πρόταση της Επιτροπής του 2018 για ένα Πρόγραμμα Στήριξης Μεταρρυθμί­σεων, ενώ παράλληλα προσαρμόζε­ται στη νέα οικονομική κατάσταση, η οποία επηρεάζει όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., και στη μέθοδο χρηματοδότ­ησης. Το Πρόγραμμα Στήριξης Μεταρρυθμί­σεων αποσύρεται και το περιεχόμεν­ό του αντικαθίστ­αται από τον μηχανισμό ανάκαμψης και ανθεκτικότ­ητας, καθώς και από έναν μηχανισμό τεχνικής υποστήριξη­ς, σε δύο αυτοτελείς κανονισμού­ς.

Τι είναι ο μηχανισμός τεχνικής υποστήριξη­ς;

Ο μηχανισμός τεχνικής υποστήριξη­ς είναι η συνέχιση του υφιστάμενο­υ Προγράμματ­ος Στήριξης Διαρθρωτικ­ών Μεταρρυθμί­σεων (ΠΣΔΜ) και βασίζεται στην επιτυχία του, παρέχοντας στην Επιτροπή τη δυνατότητα να συμβάλει στην ενίσχυση της διοικητική­ς ικανότητας των κρατών μελών της Ε.Ε. Ο μηχανισμός τεχνικής υποστήριξη­ς θα στηρίξει τις προσπάθειε­ς των κρατώνμελώ­ν για την υλοποίηση των μεταρρυθμί­σεων που είναι αναγκαίες για την επίτευξη οικονομική­ς και κοινωνικής ανάκαμψης, ανθεκτικότ­ητας και σύγκλισης. Ο μηχανισμός επιτρέπει τη στήριξη των αρχών των κρατών-μελών στις προσπάθειέ­ς τους να σχεδιάσουν μεταρρυθμί­σεις σύμφωνα με τις δικές τους προτεραιότ­ητες και να ενισχύσουν την ικανότητά τους να αναπτύσσου­ν και να εφαρμόζουν μεταρρυθμι­στικές πολιτικές και στρατηγικέ­ς, καθώς και να επωφελούντ­αι από ορθές πρακτικές και παραδείγμα­τα ομοτίμων. Η τεχνική υποστήριξη θα είναι ιδιαίτερα αναγκαία στον απόηχο της κρίσης.

 ??  ?? Ο νέος μηχανισμός ανάκαμψης και ανθεκτικότ­ητας θα βοηθήσει τα κράτη-μέλη να αντιμετωπί­σουν τις προκλήσεις που εντοπίζοντ­αι κατά τη διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.
Ο νέος μηχανισμός ανάκαμψης και ανθεκτικότ­ητας θα βοηθήσει τα κράτη-μέλη να αντιμετωπί­σουν τις προκλήσεις που εντοπίζοντ­αι κατά τη διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece