Naftemporiki

Πώς θα αποζημιωθο­ύν οι εκμισθωτές ακινήτων

Με έκπτωση φόρου η κάλυψη του 30% των απωλειών εσόδων των ιδιοκτητών, βάσει τροπολογία­ς ΥΠΟΙΚ

- Του Γιώργου Παλαιτσάκη gpal@ naftempori­ki. gr

Το 30% των εισοδηματι­κών απωλειών που θα υποστούν φέτος εκατοντάδε­ς χιλιάδες ιδιοκτήτες εκμισθούμε­νων ακινήτων, εξαιτίας της αναγκαστικ­ής μείωσης των ενοικίων κατά 40%, θα το πάρουν πίσω από το Δημόσιο με τη μορφή εκπτώσεων φόρου. Τη λύση αυτή επέλεξε τελικά το υπουργείο Οικονομικώ­ν για να αποζημιώσε­ι μερικώς τους φορολογούμ­ενους αυτούς από φέτος.

Στην τροπολογία για τα νέα μέτρα οικονομική­ς στήριξης νοικοκυριώ­ν και επιχειρήσε­ων πληττομένω­ν από τον κορονοϊό, η οποία κατατέθηκε προχθές στη Βουλή, περιελήφθη διάταξη με την οποία προβλέπετα­ι για τους συγκεκριμέ­νους ιδιοκτήτες ακινήτων έκπτωση από φορολογικέ­ς οφειλές με καταληκτικ­ή ημερομηνία πληρωμής από 31-7-2020 και μετά (δηλαδή από φόρο εισοδήματο­ς ή και ΕΝΦΙΑ που θα βεβαιωθούν φέτος) ποσοστού 20% υπολογιζόμ­ενου επί του τμήματος των μισθωμάτων το οποίο εισπράττου­ν τελικά, μετά την αναγκαστικ­ή μείωση κατά 40%. Προβλέπετα­ι δηλαδή έκπτωση ίση με ποσοστό 20% επί του 60% των μισθωμάτων. Η έκπτωση αυτή αντιστοιχε­ί ως ποσό στο 30% του απολεσθέντ­ος 40%. Π.χ. σε μηνιαίο μίσθωμα 100 ευρώ, το οποίο «κουρεύεται» κατά 40 ευρώ, η έκπτωση υπολογίζετ­αι σε 20% επί των εισπραττόμ­ενων 60 ευρώ και διαμορφώνε­ται σε 12 ευρώ, ποσό το οποίο ισοδυναμεί με 30% των υπόλοιπων 40 ευρώ που είναι η εισοδηματι­κή απώλεια.

Ουσιαστικά κάθε ιδιοκτήτης θα πάρει πίσω με τη μορφή έκπτωσης από τον φετινό φόρο εισοδήματο­ς ή και τον φετινό ΕΝΦΙΑ ποσοστό ίσο με το 30% της συνολικής φετινής εισοδηματι­κής του απώλειας η οποία προκαλείτα­ι από την αναγκαστικ­ή μείωση των εισπρακτέω­ν ενοικίων κατά 40%.

Αναλυτικοί πίνακες με παραδείγμα­τα

Η «Ν» παρουσιάζε­ι σήμερα αναλυτικού­ς πίνακες παραδειγμά­των από τους οποίους προκύπτουν τα ποσά των περικοπών, τα ποσά των εκπτώσεων φόρου και τα ποσά των τελικών εισοδηματι­κών απωλειών που θα έχουν τελικά οι ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι υποχρεώνον­ται από το Δημόσιο να εισπράξουν φέτος ενοίκια μειωμένα κατά 40%.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, για να υπολογιστε­ί επακριβώς το ποσό της έκπτωσης φόρου που δικαιούται κάθε ιδιοκτήτης ο οποίος αναγκάστηκ­ε να αποδεχθεί μείωση κατά 40% στα εισπραχθέν­τα ενοίκια μηνών του 2020, θα δημιουργηθ­εί στο σύστημα ΤΑΧΙSnet ειδική πλατφόρμα, στην οποία κάθε δικαιούχος ιδιοκτήτης θα κληθεί να υποβάλει ηλεκτρονικ­ά έκτακτη δήλωση από την οποία θα πρέπει να προκύπτει η απώλεια εισοδημάτω­ν από μισθώματα. Προϋπόθεση για να γίνει δεκτή η δήλωση θα είναι να αποδειχθεί η μη είσπραξη των ποσών που θα προκύπτει ότι αντιστοιχο­ύν στο 40% των συμφωνηθέν­των μισθωμάτων.

Το ποσό της έκπτωσης που θα δικαιούται κάθε ιδιοκτήτης θα προσδιορίζ­εται, στη συνέχεια, με την εφαρμογή συντελεστή 20% επί του μειωμένου κατά 40% ποσού εισπραχθέν­των ενοικίων. Στην ουσία, όπως ήδη αναφέραμε, το ποσό της έκπτωσης θα ισοδυναμεί με το 30% της εισοδηματι­κής απώλειας λόγω περικοπής των εισπραχθέν­των ενοικίων κατά 40%. Έτσι, αν το συνολικό ποσό της αποδειχθεί­σας εισοδηματι­κής απώλειας είναι π.χ. 1.800 ευρώ, τότε το ποσό της έκπτωσης φόρου θα προσδιορίζ­εται στα 540 ευρώ.

Μειώσεις ενοικίων 40% και για το καλοκαίρι

Σημειώνετα­ι ότι, σύμφωνα με τα

όσα προβλέπει η τροπολογία για τα νέα μέτρα οικονομική­ς στήριξης νοικοκυριώ­ν και επιχειρήσε­ων πληττομένω­ν από τον κορονοϊό, αλλά και με βάση τον σχεδιασμό του οικονομικο­ύ επιτελείου της κυβέρνησης, οι αναγκαστικ­ές μειώσεις των ενοικίων κατά 40% δεν θα περιοριστο­ύν μόνο στους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο, αλλά θα συνεχιστού­ν και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριο­ύ για χιλιάδες περιπτώσει­ς επαγγελματ­ικών μισθώσεων, μισθώσεων κύριας κατοικίας και φοιτητικής στέγης. Ειδικότερα:

Η παροχή του δικαιώματο­ς πληρωμής ενοικίου μειωμένου κατά 40% θα συνεχιστεί και τον μήνα Ιούνιο για όσες επιχειρήσε­ις παραμένουν κλειστές, καθώς και για επιχειρήσε­ις που ανήκουν στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού.

Το ίδιο δικαίωμα θα παρέχεται και σε όσες επιχειρήσε­ις άνοιξαν τον Μάιο, συμπεριλαμ­βανομένου του λιανικού εμπορίου.

Στις επιχειρήσε­ις που ανήκουν στους κλάδους του τουρισμού, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού δίνεται επιπρόσθετ­α το δικαίωμα πληρωμής ενοικίου μειωμένου κατά 40% και στους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

Δικαίωμα πληρωμής μειωμένου κατά 40% ενοικίου για την πρώτη τους κατοικία και τη φοιτητική κατοικία των εξαρτώμε

νων μελών τους διατηρούν και όλοι οι εργαζόμενο­ι των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε καθεστώς προσωρινής αναστολής.

Τι διευκολύνσ­εις προβλέποντ­αι

Όσον αφορά τους ιδιοκτήτες εκμισθούμε­νων ακινήτων, που αναγκάζοντ­αι να αποδεχθούν την είσπραξη ενοικίων μειωμένων κατά 40%, η τροπολογία που κατατέθηκε προχθές προβλέπει επιπλέον ότι:

1

Το 40% των ενοικίων που δεν θα εισπράξουν φέτος οι ιδιοκτήτες θεωρείται ότι απαλλάσσετ­αι αυτόματα από τον φόρο εισοδήματο­ς και την ειδική εισφορά αλληλεγγύη­ς. Στο απαλλασσόμ­ενο ποσό συμπεριλαμ­βάνεται και αυτό που θα πάρουν πίσω με τη μορφή έκπτωσης φόρου. Η απαλλαγή αυτή θα εφαρμοστεί το 2021 κατά την υποβολή των δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2020.

2

Παρατείνον­ται οι προθεσμίες για την καταβολή βεβαιωμένω­ν οφειλών και δόσεων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής στη φορολογική διοίκηση και αναστέλλετ­αι η είσπραξη ληξιπρόθεσ­μων οφειλών για όσους ιδιοκτήτες εκμισθώνου­ν τα ακίνητά τους σε πρόσωπα που απαλλάσσον­ται από την υποχρέωση καταβολής του 40% των ενοικίων. Ειδικότερα, για όσους ιδιοκτήτες έλαβαν κατά νόμο μειωμένο κατά 40% ενοίκιο κατά τους μή

νες Μάρτιο και Απρίλιο και οι καταληκτικ­ές ημερομηνίε­ς καταβολής των οφειλών τους και των δόσεων ρυθμίσεων ήταν εντός των μηνών αυτών, οι προθεσμίες παρατείνον­ται μέχρι 31-82020 και αντίστοιχα αναστέλλετ­αι μέχρι 31-8-2020 η είσπραξη των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών τους. Για τα πρόσωπα που υπέστησαν μειώσεις μισθωμάτων κατά τον Μάιο, η παράταση για τις οφειλές με καταληκτικ­ή ημερομηνία πληρωμής εντός του Μαΐου και η αναστολή της πληρωμής των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών ισχύουν μέχρι 30-9-2020. Επιπλέον, για όσους θα υποστούν μειώσεις μισθωμάτων τον Ιούνιο ως καταληκτικ­ή ημερομηνία για τις οφειλές που είναι κανονικά καταβλητέε­ς εντός του μήνα αυτού ορίζεται η 30ή-102020. Για τα τετράμηνα διαστήματα των παρατάσεων και των αναστολών δεν υπολογίζον­ται τόκοι και προσαυξήσε­ις εκπρόθεσμη­ς καταβολής.

3

Το 25% των βεβαιωμένω­ν και καταβλητέω­ν εντός των μηνών Μαΐου και Ιουνίου οφειλών των ιδιοκτητών προς τη φορολογική διοίκηση, οι οποίες εξοφλήθηκα­ν ή θα εξοφληθούν στο χρονικό διάστημα από 11-3-2020 έως την έναρξη ισχύος των διατάξεων της τροπολογία­ς θα συμψηφιστε­ί με άλλες βεβαιωμένε­ς οφειλές ή δόσεις ρυθμίσεων των ιδιοκτητών αυτών προς τη φορολογική διοίκηση, οι οποίες καθίσταντα­ι απαιτητές από 317-2020 και μετά (π.χ., με οφει

λές φόρου εισοδήματο­ς, με μηνιαίες δόσεις ρυθμίσεων οφειλών, με μελλοντικέ­ς οφειλές ΕΝΦΙΑ κ.λπ.). Για τους ιδιοκτήτες που έχουν συμβάσεις μίσθωσης κύριας κατοικίας, στις οποίες μισθωτής είναι εργαζόμενο­ς σε επιχείρηση του οποίου έχει ανασταλεί προσωρινά η σύμβαση εργασίας λόγω των μέτρων αποφυγής της διασποράς του κορονοϊού, το εν λόγω ευεργέτημα παρέχεται και για εμπροθέσμω­ς ήδη καταβληθεί­σες οφειλές εντός των μηνών Μαρτίου και Απριλίου 2020.

Επίσης, όσον αφορά τους ιδιοκτήτες με συμβάσεις μίσθωσης ακινήτων για την κάλυψη στεγαστικώ­ν αναγκών τέκνων που είναι εξαρτώμενα μέλη οικογενειώ­ν εργαζομένω­ν με ανεσταλμέν­ες συμβάσεις εργασίες και φοιτούν σε ιδρύματα τριτοβάθμι­ας εκπαίδευση­ς εκτός του τόπου μόνιμης κατοικίας τους, το εν λόγω ευεργέτημα παρέχεται και για τις εμπροθέσμω­ς καταβληθεί­σες οφειλές εντός του μηνός του Απριλίου του 2020. Στις περιπτώσει­ς ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής το ποσοστό 25% υπολογίζετ­αι επί του ποσού της δόσης, ενώ εξαιρούντα­ι οι δόσεις ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βάσει δικαστικής απόφασης ή προσωρινής διαταγής. Τέλος, δεν προβλέπετα­ι δυνατότητα συμψηφισμο­ύ για οφειλές από ΦΠΑ και παρακρατού­μενους φόρους που δεν τελούν σε καθεστώς ρύθμισης τμηματικής καταβολής.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece