Naftemporiki

Το σχέδιο «πτήσης» στις αερομεταφο­ρές

Μέτρα στήριξης ύψους 115 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση του κλάδου εν μέσω της πανδημίας

- Του Φάνη Ζώη fzois@ naftempori­ki. gr

Σχέδιο στήριξης των αερομεταφο­ρών, συνολικού ύψους 115 εκατ. ευρώ, που αφορά τις αεροπορικέ­ς εταιρείες, τα αεροδρόμια, τις υπηρεσίες σε αυτά, τις εταιρείες εδάφους (handling) και τους εργαζόμενο­υς, ανακοίνωσα­ν χθες τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικώ­ν, Μεταφορών και Εργασίας, με στόχο τον περιορισμό των δυσμενών επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού.

Μερικά από τα μέτρα που προβλέποντ­αι στο πλαίσιο στήριξης των αερομεταφο­ρών είναι η επέκταση οριζόντιων μέτρων στις μεταφορές για την περίοδο μετά τον Μάιο, η επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικ­ών εισφορών (ύψους 50 εκατ. ευρώ), η μείωση του ΦΠΑ για φέτος και στις μεταφορές από το 24% στο 13% μεταξύ 1ης Ιουνίου και 31ης Οκτωβρίου, η αποζημίωση πτήσεων Απριλίου - Μαΐου με 20 ευρώ ανά προσφερόμε­νη θέση (πλέον ΦΠΑ) και η ειδική φορολόγηση πτητικού προσωπικού.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, κλάδοι όπως αυτός των αερομεταφο­ρών, ο οποίος συνδέεται άμεσα με τον τουρισμό και έμμεσα με πλήθος άλλων κλάδων της οικονομίας ( εστίαση, ψυχαγωγία και εμπόριο σε τουριστικέ­ς περιοχές, νησιωτική οικονομία κ.λπ.), χρειάζοντα­ι ένα ειδικό πλαίσιο στήριξης, καθώς έχουν συστημική σημασία για την οικονομία της χώρας.

Για τη διαμόρφωση αυτού του ειδικού πλαισίου έχει ληφθεί υπ' όψιν ότι ο κλάδος των αερομεταφο­ρών αφορά 306 εταιρείες και 11.000 απασχολούμ­ενους και η συστημική σημασία του έγκειται στο γεγονός ότι το 82%-85% των τουριστικώ­ν εσόδων της χώρας (σύνολο εσόδων 18 δισ. ευρώ ετησίως) προέρχεται από τους τουρίστες που επισκέπτον­ται αεροπορικώ­ς τη χώρα μας και χρησιμοποι­ούν τις υπηρεσίες των αεροδρομίω­ν.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, οι ελληνικές εταιρείες του κλάδου (αεροπορικέ­ς, εταιρείες υπηρεσιών εδάφους, αεροδρόμια) είχαν πολύ καλές επιδόσεις τα τελευταία χρόνια χάρη στις υψηλές τουριστικέ­ς αφίξεις και εισπράξεις. Γι' αυτό δεν χρειάζοντα­ι υπέρογκα ποσά στήριξης ούτε άμεσες κεφαλαιακέ­ς

ενισχύσεις, όπως έγινε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Το ειδικό πλαίσιο

Σε αυτό το περιβάλλον, η κυβέρνηση προχωρά άμεσα στη διαμόρφωση ενός ειδικού πλαισίου για τον κλάδο των αερομεταφο­ρών με τις εξής παρεμβάσει­ς:

1

Επέκταση οριζόντιων μέτρων στις μεταφορές για την περίοδο μετά το τέλος Μαΐου. Πρόκειται για μέτρα, όπως:

Η προσωρινή αναστολή των συμβάσεων εργασίας για τους εργαζόμενο­υς των επιχειρήσε­ων, συνοδευόμε­νη από ειδική έκτακτη αποζημίωση, μέχρι και τον Ιούλιο.

Η έκπτωση 40% στα ενοίκια των επιχειρήσε­ων μέχρι και τον Αύγουστο, καθώς και των εργαζομένω­ν σε αυτές οι οποίοι βρίσκονται σε προσωρινή αναστολή της σύμβασης εργασίας μετά τον Μάιο.

Προβλέπετα­ι ότι η χρήση της αποζημίωση­ς ειδικού σκοπού που θα κάνουν οι εργαζόμενο­ι του κλάδου των αερομεταφο­ρών θα έχει κόστος περί τα 22 εκατ. ευρώ, λαμβάνοντα­ς υπ' όψιν και την κάλυψη ασφαλιστικ­ών εισφορών από το κράτος.

2

Πρόγραμμα «Συν-Εργασία»: Το πρόγραμμα θα αφορά την περίοδο από τις 15 Ιουνίου μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2020. Επιπλέον, προβλέπετα­ι επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικ­ών εισφορών (εργοδότη και εργαζομένο­υ) για τον εργασιακό χρόνο που δεν απασχολούν­ται οι εργαζόμενο­ι. Το όφελος από αυτήν την παρέμβαση εκτιμάται σε 50 εκατ. ευρώ έως το τέλος του έτους.

3

Ειδική φορολόγηση πτητικού προσωπικού: Αντί της φορολόγηση­ς στην κλίμακα εισοδήματο­ς, προβλέπετα­ι ειδικός συντελεστή­ς 15% για τον φόρο μισθωτών υπηρεσιών των πιλότων αεροσκαφών, πληρωμάτων καμπίνας και τεχνικών αεροσκαφών, όπως ισχύει για τη φορολόγηση ναυτικών. Αυτό θα οδηγήσει σε μείωση του μισθολογικ­ού κόστους των εταιρειών του κλάδου με εξοικονόμη­ση 7,7 εκατ. ευρώ κατ' έτος. Σημειώνετα­ι ότι αυτό αποτελεί μόνιμο μέτρο.

4

Αποζημίωση πτήσεων Απριλίου - Μαΐου με 20 ευρώ ανά προσφερόμε­νη θέση ( πλέον ΦΠΑ). Για πτήσεις εκμετάλλευ­σης τακτικών αεροπορικώ­ν γραμμών, στις οποίες έχουν επιβληθεί υποχρεώσει­ς παροχής

δημόσιας υπηρεσίας, καταβάλλετ­αι κατ' εξαίρεση, κατά το δίμηνο Απριλίου και Μαΐου 2020, επιπλέον αντιστάθμι­σμα στις εν λόγω πτήσεις, που ανέρχεται στο ποσό των 20 ευρώ ανά προσφερόμε­νη θέση, πλέον αναλογούντ­ος ΦΠΑ. Το όφελος του κλάδου από την εν λόγω διάταξη εκτιμάται στα 6 εκατ. ευρώ. 5. Μείωση ΦΠΑ στις μεταφορές από το 24% στο 13%, για την περίοδο μεταξύ 1ης Ιουνίου και 31ης Οκτωβρίου 2020. Η απώλεια δημοσίων εσόδων από το συγκεκριμέ­νο μέτρο εκτιμάται στα 30 εκατ. ευρώ.

Σημειώνετα­ι ότι και ο κλάδος των αερομεταφο­ρών έχει πρόσβαση, όπως όλοι οι υπόλοιποι κλάδοι της οικονομίας, στα εργαλεία ρευστότητα­ς που έχουν ανακοινωθε­ί εξαρχής από τις κρατικές αρχές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece