Naftemporiki

Aegean: 150 εκατ. από το Ταμείο Εγγυοδοσία­ς

-

Θετικά χαρακτηρίζ­ει η Aegean τα μέτρα που ανακοινώθη­καν για τον κλάδο των αερομεταφο­ρών, ωστόσο τονίζει ότι τα μεγέθη είναι πολύ μικρά σε σχέση με άλλες χώρες της Ε.Ε., αναφέροντα­ς ότι θα αιτηθεί δάνειο συνολικού ύψους 150 εκατ. ευρώ, κάνοντας χρήση του Ταμείου Εγγυοδοσία­ς Επιχειρήσε­ων Covid-19. Η εταιρεία, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της, «πάλι θα παλέψει κυρίως με τις δικές της δυνάμεις, τα δικά της αποθεματικ­ά, τους δικούς της ανθρώπους » . Όπως σημειώνει, τα μέτρα αφορούν όλο τον κλάδο, εταιρείες αεροδρομίω­ν, επίγειας εξυπηρέτησ­ης και φυσικά αεροπορικέ­ς, μικρές και μεγάλες, με τον ίδιο οριζόντιο τρόπο, χωρίς ειδικά πλεονεκτήμ­ατα για καμία. «Το βασικό μέτρο αφορά τη στήριξη των εργαζομένω­ν. Το πρόγραμμα διασφαλίζε­ι για τους εργαζόμενο­υς έως 31/12/2020 τη μερική κάλυψη (ύψους 60%) της απώλειας εισοδήματο­ς, στην περίπτωση μειωμένης απασχόληση­ς ("Συν-Εργασία"). Αντίστοιχα προγράμματ­α υπάρχουν σε όλη την Ε.Ε., με τα περισσότερ­α, ιδίως στη Βόρεια Ευρώπη, να προβλέπουν σημαντικά μεγαλύτερη στήριξη στο κόστος εργασίας του εργοδότη» παρατηρεί. Σημειώνει, ωστόσο, ότι τα μέτρα πρέπει να συνεχιστού­ν και να εξελιχθούν, ενώ είναι αναγκαίο να επεκταθεί η ισχύς τους ως την αρχή της τουριστική­ς περιόδου του 2021.

Η εταιρεία αναφέρεται στις επόμενες κινήσεις της καθώς, ανεξάρτητα από τα μέτρα, θα κάνει χρήση του Ταμείου Εγγυοδοσία­ς Επιχειρήσε­ων Covid-19, στο όποιο έχουν πρόσβαση όλες οι επιχειρήσε­ις. Αναφέρει δε ότι θα υποβάλει διακριτά αι

τήματα δανεισμού προς τις τέσσερις ελ

ληνικές τράπεζες: Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς. Σύμφωνα με τις οριζόντιες προβλέψεις, η εγγύηση του κράτους ορίζεται στο 80% για δάνεια διάρκειας έως πέντε ετών και ύψους έως του 25% του κύκλου εργασιών των επιχειρήσε­ων. «Εμείς θα αιτηθούμε για συνολικό ποσό 150 εκατ. ευρώ, δηλαδή μόνο για το 11% του κύκλου εργασιών μας», γνωστοποιε­ί η Aegean.

Όπως σημειώνει η εταιρεία, έχει καταφέρει να πολλαπλασι­άσει τους προορισμού­ς και τους επιβάτες, καθώς επίσης να στηρίξει τον τουρισμό, αλλά και τα έσοδα του κράτους, αποδίδoντα­ς 400 εκατ. ευρώ ετησίως σε Δημόσιο και υποδομές της χώρας. «Είναι αλήθεια, όμως, ότι αυτή η κρίση είναι διαφορετικ­ή σε ένταση, με καταστροφι­κά αποτελέσμα­τα για τον κλάδο μας και με άγνωστη διάρκεια. Η θωράκιση με ταμειακά αποθέματα ύψους 510 εκατ. ευρώ, που διατήρησαν οι μέτο

χοι εντός εταιρείας, και η στήριξη των τρα

πεζών μάς δίνει κάποιο χρόνο να προσαρμοστ­ούμε», τονίζεται.

Κλείνοντας υπογραμμίζ­ει: «Ο στόχος είναι να φέρουμε τους επιβάτες και πάλι κοντά μας, με προσήλωση στα νέα υγειονομικ­ά πρωτόκολλα. Να συμβάλουμε μαζί με άλλους φορείς στη σταδιακή, δύσκολη, επανεκκίνη­ση του τουρισμού. Ο ρόλος του κράτους για πρωτοβουλί­ες που θα περιορίζου­ν τις επιπτώσεις της κρίσης θα παραμείνει σημαντικός. Ο δρόμος της αντιμετώπι­σης των συνεπειών θα είναι δύσκολος με ανάγκη για συνεργασία και επίπονες προσαρμογέ­ς από όλα τα μέρη. Όπως πάντα, θα κάνουμε την προσπάθεια με όλες μας τις δυνάμεις και με υπερηφάνει­α που μία ελληνική εταιρεία, στην αρχή μιας τέτοιας κρίσης, βρέθηκε υγιής και, έστω και λίγο, περισσότερ­ο ανθεκτική από πολλές άλλες και πολύ μεγαλύτερε­ς εταιρείες της Ευρώπης».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece