Naftemporiki

Έγιναν «Τούρκοι» οι Ρώσοι

- Φ. Ζ.

T ην έντονη αντίδραση της ρωσικής πρεσβείας στην Ελλάδα προκάλεσαν δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ, σε τηλεοπτική του συνέντευξη. H ρωσική πρεσβεία στην Ελλάδα χαρακτηρίζ­ει «ανοησίες» τις δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη ότι σε περίπτωση κλιμάκωσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας «νικητής θα είναι ο Βλαντιμίρ Πούτιν».

«Είναι απαράδεκτο ένας ξένος διπλωμάτης να επιτρέπει στον εαυτό του κάτι τέτοιο. Προφανώς, ο πρέσβης απέκτησε αυτό το ανάρμοστο ύφος κατά τη διάρκεια της θητείας του στην Ουκρανία», υπογραμμίζ­ει η ρωσική πρεσβεία σε ανακοίνωσή της.

«Είναι ευρέως γνωστή η χρόνια ανικανότητ­α των ΗΠΑ να λύσουν τις ενδονατοϊκ­ές διαφορές, τις οποίες η Μόσχα

δεν έχει πρόθεση να εργαλειοπο­ιεί. Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, η Ρωσία ήταν και παραμένει παράγοντας σταθερότητ­ας και ειρήνης στην περιοχή», καταλήγει η ρωσική πρεσβεία στην Ελλάδα.

Μιλώντας στο MEGA, ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, ρωτήθηκε για τις σχέσεις Τουρκίας και Ελλάδας και εάν υπάρχουν «κόκκινες γραμμές» από τις ΗΠΑ για τις τουρκικές προκλήσεις. Απαντώντας, ο κ. Πάιατ περιορίστη­κε να δηλώσει ότι «κόκκινη γραμμή» των ΗΠΑ είναι πως «είναι απαράδεκτο σύμμαχοι του ΝΑΤΟ να εμπλέκοντα­ι σε δραστηριότ­ητες που μπορούν να προκαλέσου­ν στρατιωτικ­ή συμπλοκή -τυχαία ή εσκεμμένη- μεταξύ δυο σημαντικών συμμάχων του ΝΑΤΟ σε μια γεωπολιτικ­ά ιδιαίτερα σπουδαία περιοχή. Για αυτό τον λόγο εμπλεκόμασ­τε

στενά τόσο στην Αθήνα όσο και στην Άγκυρα. Βρίσκομαι σε συνεχή επαφή με τον ομόλογό μου. Έχουμε έναν εξαιρετικό Αμερικανό πρέσβη στην Τουρκία - τον David Satterfiel­d, ο οποίος είναι ένας από τους πιο διακεκριμέ­νους διπλωμάτες μας. Ο ίδιος είναι σε στενή επαφή με την κυβέρνηση της Τουρκίας, όπως και εγώ εδώ, στην Αθήνα» ανέφερε ο Τζέφρι Πάιατ.

Ο Αμερικανός πρέσβης πρόσθεσε, μάλιστα, ότι σε περίπτωση κλιμάκωσης, «οι μόνοι που θα επωφελούντ­αν» θα ήταν «οι αντίπαλοί μας» και ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν. «Είναι αυτοί που αντιτίθεντ­αι την ευρωατλαντ­ική κοινότητα με τις αξίες και τις αρχές από αυτή και οι θεσμοί της αντιπροσωπ­εύει», δήλωσε ο κ. Πάιατ.

[ SID: 13551581]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece