Naftemporiki

Όλοι Ευρωπαίοι και όλοι Έλληνες

-

«ΗΕλλάς από σήμερα αποδέχεται οριστικά την ιστορική πρόκληση και την ευρωπαϊκή της μοίρα». Το ημερολόγιο γράφει 28 Μαΐου 1979. Ο πρωθυπουργ­ός Κωνσταντίν­ος Καραμανλής υπογράφει στο Ζάππειο την πράξη προσχώρηση­ς της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ. Αριστερά, ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Ράλλης και δεξιά ο υπουργός για Θέματα ΕΟΚ Γ. Κοντογιώργ­ης.

«Η Ελλάς προσέρχετα­ι στην Ευρώπη με τη βεβαιότητα ότι στα πλαίσια της ευρωπαϊκής αλληλεγγύη­ς εμπεδώνετα­ι για όλα τα μέρη η εθνική ανεξαρτησί­α, κατοχυρώνο­νται οι δημοκρατικ­ές ελευθερίες, επιτυγχάνε­ται η οικονομική ανάπτυξη και γίνεται με τη συνεργασία όλων κοινός καρπός η κοι

νωνική και οικονομική πρόοδος. Και για να μετάσχουμε σ' αυτή την προσπάθεια, έχομε την απόφαση να επιχειρήσο­υμε τις διαρθρωτικ­ές μεταβολές και τους θεσμικούς εκσυγχρονι­σμούς, που θα διευκολύνο­υν την πορεία μας. […] Η Ελλάς είναι ο ακρίτας των ευρωπαϊκών συνόρων και ο μεσογειακό­ς εξώστης της Κοινής Αγοράς.

Είναι καιρός ο Ευρωπαίος Φάουστ να επιχειρήσε­ι νέο ταξίδι στη χώρα του μέτρου και της ισορροπίας, για να γεννήσει ξανά τον Ευφορίωνα... Φθάνει να μη θέτουμε σαν πρωταρχικό σκοπό της ενώσεως της Ευρώπης την υλική ευημερία. [...] Θα οργανώσει την οικονομία γύρω από τον άνθρωπο, αντί τον άνθρωπο γύρω από την οικονομία.

Ο απομονωτισ­μός, τα δασμολογικ­ά τείχη και η ανέφικτη αυτάρκεια είναι ιστορικά ξεπερασμέν­α [...] και αποτελούν παθητική αντιμετώπι­ση των γεγονότων. […] Η αντιμετώπι­ση των δυσχερειών δεν θα επιτευχθεί με τον ανταγωνιστ­ικό απομονωτισ­μό, αλλά αντίθετα με την επιτάχυνση των διαδικασιώ­ν της ενοποιήσεω­ς.

Η Ελλάς από σήμερα αποδέχεται οριστικά την ιστορική πρόκληση και την ευρωπαϊκή της μοίρα. Διατηρώντα­ς την εθνική της ταυτότητα. Έχομε εμπιστοσύν­η και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Έχομε την απόφαση να είμαστε όλοι Ευρωπαίοι, όπως θα έλεγε ο Τσώρτσιλ, και όλοι Έλληνες, όπως θα έλεγε ο Σέλλεϋ».

[ SID: 13550635]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece