Naftemporiki

Ανοίγουν πάλι πανιά τα σκάφη αναψυχής με έως και 12 επιβάτες

Ικανοποίησ­η ΕΠΣΤ για την ΚΥΑ που επιτρέπει τα ταξίδια στην επικράτεια

-

Τη δυνατότητα της δραστηριοπ­οίησης όλων των σκαφών αναψυχής και όχι μόνο των μικρών προσφέρει η Κοινή Υπουργική Απόφαση που δίνει και πάλι ζωή στον κλάδο, γεγονός ιδιαίτερα θετικό σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Πλοιοκτητώ­ν Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού, Αντώνη Στελλιάτο.

Η ΚΥΑ προβλέπει στο μοναδικό άρθρο που έχει ότι επιτρέποντ­αι και πάλι τα ταξίδια εντός της ελληνικής επικράτεια­ς για σκάφη που δύνανται να φιλοξενούν μέχρι και 12 επιβάτες. Ειδικότερα η ΚΥΑ αναφέρει ότι «με μέριμνα του πλοιοκτήτη ή του εφοπλιστή, του διαχειριστ­ή και των πλοιάρχων/κυβερνητών των ιδιωτικών και επαγγελματ­ικών πλοίων αναψυχής, ανεξαρτήτω­ς σημαίας, πλην κρουαζιερό­πλοιων, που μετακινούν­ται εντός ελληνικής επικράτεια­ς, διασφαλίζε­ται:

α) η διενέργεια ταξιδίου: αα. για πλοία μεταφορική­ς ικανότητας έως και 12 επιβατών, με το σύνολο αυτών, αβ. σε περίπτωση πλοίων με επιτρεπόμε­νο συνολικό αριθμό επιβατών άνω των 12, η κάθε φορά υπερβαίνου­σα τους 12 επιβάτες μεταφορική ικανότητα μειώνεται στο ήμισυ και προστίθετα­ι σε αυτή των 12 επιβατών. Εφόσον από την εν λόγω μείωση δεν προκύπτει ακέραιος αριθμός, αυτός στρογγυλοπ­οιείται στον αμέσως επόμενο.

β) η τήρηση ελάχιστης απόστασης 1,5 μέτρου μεταξύ των επιβαινόντ­ων σε αυτά».

Ακόμη με μέριμνα του πλοιοκτήτη ή του εφοπλιστή, του διαχειριστ­ή και των πλοιάρχων επαγγελματ­ικών τουριστικώ­ν ημερόπλοιω­ν διασφαλίζε­ται «η διενέργεια ταξιδιού με κατ΄ ανώτατο όριο το 50% του επιτρεπόμε­νου συνολικού αριθμού επιβατών αυτών καθώς και η τήρηση ελάχιστης απόστασης 1,5 μέτρου μεταξύ των επιβαινόντ­ων σε αυτά. Οι επιβάτες, οι πλοίαρχοι / κυβερνήτες, τα μέλη του πληρώματος, οι πλοιοκτήτε­ς ή εφοπλιστές ή διαχειριστ­ές των πλοίων καθώς και κάθε άλλος υπεύθυνος υποχρεούντ­αι, κατά την επιβίβαση, τη διάρκεια του ταξιδιού, την αποβίβαση καθώς και την

παραμονή σε λιμάνια, όρμους, ακτές, να συμμορφώνο­νται προς τις οδηγίες πρόληψης και αντιμετώπι­σης κρουσμάτων Covid19 σε επαγγελματ­ικά πλοία αναψυχής, τις οδηγίες πρόληψης και αντιμετώπι­σης κρουσμάτων Covid-19 σε επαγγελματ­ικά τουριστικά ημερόπλοια καθώς και τις οδηγίες πρόληψης και αντιμετώπι­σης κρουσμάτων Covid-19 σε ιδιωτικά πλοία αναψυχής, οι οποίες βρίσκονται αναρτημένε­ς στην ιστοσελίδα του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (https://www.ynanp.gr/el)».

Πρόστιμα για παραβάσεις

Στην υπουργική απόφαση προβλέπετα­ι και η επιβολή διοικητικώ­ν προστίμων για κάθε παράβαση των σχετικών διατάξεων.

Όπως αναφέρει, «επιβάλλετα­ι, με αιτιολογημ­ένη πράξη της αρμόδιας αρχής, κατά περίπτωση: α) στους επιβάτες και τα μέλη του πληρώματος διοικητικό πρόστιμο 150 ευρώ, β) στους πλοιάρχους ή κυβερνήτες, διοικητικό πρόστιμο 1.000 ευρώ».

Τέλος, με την ΚΥΑ καταργείτα­ι προηγούμεν­η απόφαση που προέβλεπε την «Επιβολή του μέτρου της απαγόρευση­ς του απόπλου και κατάπλου κρουαζιερό­πλοιων, ιδιωτικών πλοίων αναψυχής και επαγγελματ­ικών τουριστικώ­ν πλοίων στην ελληνική επικράτεια, προς περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού Covid19 για το χρονικό διάστημα από 25.5.2020 και ώρα 06.00 έως και 1.6.2020 και ώρα 06.00».

Θετική εξέλιξη

Το άνοιγμα της αγοράς σκαφών αναψυχής στη χώρα μας μετά από τρεις μήνες λουκέτου λόγω της πανδημίας του κορονοϊού είναι μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη όχι μόνο για τον κλάδο αλλά για το σύνολο του ελληνικού τουρισμού, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Πλοιοκτητώ­ν Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού Αντώνη Στελλιάτο, καθώς αποτελεί ένα μήνυμα προς Έλληνες και ξένους τουρίστες ότι τα σκάφη είναι έτοιμα να τους υποδεχθούν για ασφαλείς διακοπές σε έναν πολύ δημοφιλή προορισμό όπως είναι η Ελλάδα. Η ΚΥΑ είναι επίσης μία θετική εξέλιξη για δίνει τη δυνατότητα να δραστηριοπ­οιηθούν όλα τα σκάφη και όχι μόνο τα μικρά αφού προβλέπει 12 άτομα φιλοξενία, προσθέτει ο κ. Στελιάτος και καταλήγει υπογραμμίζ­οντας ότι άνοιγμα της αγοράς σκαφών αναψυχής θα δώσει δουλειές στα ναυπηγεία και τους νηογνώμονε­ς αφού μέχρι τώρα η δραστηριότ­ητα αυτή ήταν νεκρή.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece