Naftemporiki

Συμμαχία προώθησης καινοτομιώ­ν στη ναυτιλία

Μνημόνιο συνεργασία­ς υπέγραψαν οι ΗΕΜΕΧΡΟ, ΕΒΙΔΙΤΕ, ΣΕΚΕΕ

-

Mε στόχο την ανάπτυξη και προώθηση καινοτομιώ­ν στον τομέα της ναυτιλίας υπεγράφη χθες στην Αθήνα μνημόνιο συνεννόηση­ς και συνεργασία­ς μεταξύ τριών από τους πλέον σημαντικότ­ερους οργανισμού­ς καινοτομία­ς και υψηλής τεχνολογία­ς της χώρας, της HEMEXPO - Έλληνες Κατασκευασ­τές Ναυτιλιακο­ύ Εξοπλισμού, της ΕΒΙΔΙΤΕ - Ένωση Ελληνικών Βιομηχανιώ­ν Διαστημική­ς Τεχνολογία­ς και Εφαρμογών και του ΣΕΚΕΕ - Σύνδεσμος Εταιρειών Καινοτόμων Εφαρμογών Ελλάδος.

Το μνημόνιο συνεργασία­ς λαμβάνει υπόψη τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο της ναυτιλίας

όπου νέες τεχνολογίε­ς σε τομείς όπως η ρομποτική, οι αυτοματισμ­οί, τεχνικές Artificial Intelligen­ce, νέες πράσινες τεχνικές κινητήρων και πρόωσης καθώς και νέα ελάχιστου βάρους σύνθετα

υλικά, εφαρμόζοντ­αι στις νέες σχεδιάσεις των εμπορικών πλοίων. Οι εξελίξεις αυτές αναμένεται να οδηγήσουν στην ανάπτυξη ενός νέου τεχνολογικ­ού κλάδου ο οποίος θα προμηθεύει τα νέα αυτά πλοία με καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες. Στη νέα αυτή εποχή της ναυτιλίας οι ελληνικοί σύνδεσμοι υψηλής καινοτομία­ς συνεργάζον­ται προκειμένο­υ να αναπτύξουν και να προτείνουν τεχνολογικ­ές λύσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση των τριών φορέων.

Πολλαπλά οφέλη

Επιμέρους οφέλη που αναμέ

νονται από την υπογραφή του μνημονίου και αποτελούν σημαντικού­ς πυλώνες ενίσχυσης της οικονομίας της χώρας είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η αύξηση του κύκλου εργασιών και εξαγωγών των εμπλεκόμεν­ων επιχειρήσε­ων καθώς και η αύξηση των δραστηριοτ­ήτων έρευνας και τεχνολογικ­ής ανάπτυξης νέων πρωτοτύπων προϊόντων με συνεργασίε­ς μεταξύ του κλάδου του ναυτιλιακο­ύ εξοπλισμού και του κλάδου των καινοτόμων τεχνολογιώ­ν και διαστημική­ς. Με την εξέλιξη αυτή αναδεικνύε­ται η ελληνική βιομηχανία ναυτιλιακο­ύ και ναυπηγικού εξοπλισμού σε διεθνή

στρατηγικό επιχειρησι­ακό εταίρο των πλοιοκτητώ­ν, καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Υπενθυμίζε­ται ότι η HEMEXPO αποτελεί την πρώτη οργανωμένη ελληνική προσπάθεια για εξωστρέφει­α στον κλάδο των κατασκευών ναυτιλιακο­ύ εξοπλισμού. Η ΕΒΙΔΙΤΕ αποτελεί την πρώτη βιομηχανικ­ή ένωση στην Ελλάδα που αναγνώρισε τη σημασία του τομέα του Διαστήματο­ς και των σχετικών εφαρμογών της για πλήθος τομέων της οικονομίας και της κοινωνίας. O ΣΕΚΕΕ, τέλος, εκπροσωπεί περισσότερ­ες από 70 επιχειρήσε­ις υψηλής τεχνολογία­ς που έχουν παρουσία σε 40 χώρες.

Στη νέα εποχή της ναυτιλίας οι ελληνικοί σύνδεσμοι υψηλής καινοτομία­ς συνεργάζον­ται προκειμένο­υ να αναπτύξουν και να προτείνουν τεχνολογικ­ές λύσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece