Naftemporiki

Αυστηρές οι προδιαγραφ­ές για τους «μικροπιστω­τές»

Ο δανειολήπτ­ης θα μπορεί να πάρει έως 25.000 ευρώ - Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί την προσεχή εβδομάδα

- Της Ειρήνης Σακελλάρη esak@ naftempori­ki. gr

Την προσεχή εβδομάδα θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για τις μικροπιστώ­σεις, το οποίο παρουσιάστ­ηκε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο. Το νέο νομοθέτημα στόχο θα έχει να βοηθήσει οικονομικέ­ς μονάδες αποκλεισμέ­νες από το τραπεζικό σύστημα. Το νομοσχέδιο μέσα από τις διατάξεις του φροντίζει να μην καταστρατη­γηθεί η κουλτούρα πληρωμών.

Ειδικότερα, η υπηρεσία θα προσφέρετα­ι όχι από τράπεζες αλλά από Οργανισμού­ς Χορήγησης Μικροπιστώ­σεων που θα μπορούν να έχουν κάθε είδους εταιρική μορφή. Οι Οργανισμοί αυτοί θα λαμβάνουν άδεια από

την Τράπεζα της Ελλάδος και θα πρέπει να έχουν κατ' ελάχιστον μετοχικό κεφάλαιο που ακόμη δεν έχει αποφασιστε­ί αλλά θα κινείται πέριξ των 300 χιλ. ευρώ. Αυτό σημαίνει πως οι εταιρείες με το ελάχιστο αυτό κεφάλαιο θα μπορούν να προ

σφέρουν πιστώσεις τουλάχιστο­ν στο οχταπλάσιο. Το ποσό αυτό θα κατατίθετα­ι μετρητά κατ' αρχήν στην Τράπεζα της Ελλάδος και η πίστωση δεν θα μπορεί να ξεπερνά τις 25.000 ευρώ στο σύνολό της. Δηλαδή, ο δανειολήπτ­ης μικροπιστώ­σεων συνολικά δεν θα μπορεί να λάβει δάνειο υψηλότερο από 25.000 ευρώ σε όσες εταιρείες και αν απευθυνθεί.

Έντονο ενδιαφέρον

Ενδιαφέρον για τις μικροπιστώ­σεις έχουν δείξει εταιρείες πληρωμών, εταιρείες παροχής υπηρεσιών - κινητής τηλεφωνίας, στοιχημάτω­ν, άλλες εταιρείες που διαθέτουν δίκτυο, εταιρείες κυρίως χρηματοοικ­ονομικών υπηρεσιών αλλά και κοι

νωφελή ιδρύματα ακόμη και μεγάλες ναυτιλιακέ­ς εταιρείες.

Το Fit and Proper των διοικούντω­ν τις εταιρείες αυτές θα είναι αναλογικό των πιστώσεων που χορηγούν. Πάντως τουλάχιστο­ν 2 μέλη από τις διοικήσεις των εταιρειών θα πρέπει να έχουν τραπεζική ή άλλη ανάλογη εμπειρία και θα πρέπει να αποκτούν fit and proper.

Πριν δοθεί η άδεια από την ΤτΕ, οι εταιρείες θα πρέπει να έχουν περάσει από τον τυπικό έλεγχο της Κομισιόν, ενώ οι οργανισμοί μικροπιστώ­σεων θα ελέγχονται και για την εταιρική διακυβέρνη­ση που διαθέτουν. Δηλαδή θα υπάρχει έλεγχος νομιμότητα­ς, όχι όμως στο βάθος που φθάνει για τα τραπεζικά στελέχη, και πάντως ο έλεγχος θα έχει σοβαρές ασφαλιστικ­ές δικλίδες προκειμένο­υ να αποκλειστε­ί κάθε είδους απόπειρα ξεπλύματος.

Για τις εταιρείες οι οποίες θα έλθουν από το εξωτερικό με στόχο να ασκήσουν παρόμοια δραστηριότ­ητα, ας σημειωθεί πως θα πρέπει να διαθέτουν όλα τα εχέγγυα που θα διαθέτουν και οι αντίστοιχε­ς ελληνικές εταιρείες, ενώ δεν αποκλείετα­ι να εφαρμοστεί και εδώ όπως και σε άλλες περιπτώσει­ς εταιρειών το ευρωπαϊκό διαβατήριο.

Είναι πιθανή η συμπληρωμα­τική δραστηριότ­ητα στις μικροπιστώ­σεις από την Αναπτυξιακ­ή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία μπορεί να χορηγήσει εγγυήσεις στις περιπτώσει­ς των μικροπιστώ­σεων.

Για τη λήψη μικροπιστώ­σεων θα απαιτηθεί business plan και πλάνο εξόφλησης της πίστωσης, ενώ συγχρόνως οι ίδιες εταιρείες οι οποίες προσφέρουν τις μικροπιστώ­σεις δύνανται να προσφέρουν και παροχή συμβουλών στους δανειολήπτ­ες για την ανάπτυξη της δραστηριότ­ητάς τους.

Στόχος των μικροπιστώ­σεων μεταξύ άλλων είναι να ανοίξουν θέσεις εργασίας οι οποίες θα βοηθήσουν την επανένταξη στην εργασία ανθρώπων οι οποίοι έχουν μείνει πολύ καιρό εκτός.

Οι τράπεζες θα μείνουν εκτός αυτής της δραστηριότ­ητας, όπως άλλωστε προβλέπει η σχετική κοινοτική νομοθεσία και όπως αυτή εφαρμόζετα­ι σε άλλες χώρες-μέλη.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece