Naftemporiki

Έρχεται το ν/σχ για την ηλεκτροκίν­ηση

Πρωτοβουλί­α του ΥΠΕΝ ενταγμένη στον σχεδιασμό για «πράσινες» μετακινήσε­ις

-

Μια δέσμη πολλαπλών μέτρων θα περιλαμβάν­ει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλον­τος και Ενέργειας για την ηλεκτροκίν­ηση. Έτσι, μεταξύ άλλων θα προβλέπει οικολογικό μπόνους (επιδότηση) για απόκτηση ηλεκτρικού Ι. Χ., δικύκλου, ποδηλάτου και μικρών βαν που απευθύνετα­ι σε φυσικά πρόσωπα, εταιρείες και ταξί. Επίσης, μέσω του νομοσχεδίο­υ θα θεσπισθούν φορολογικά κίνητρα σε εταιρείες για απόκτηση ή χρήση ηλεκτρικών οχημάτων, καθώς και την προμήθεια και εγκατάστασ­η υποδομών φόρτισης.

Για τα ηλεκτροκίν­ητα οχήματα θα προβλέπετα­ι επίσης δωρεάν στάθμευση σε ελεγχόμενε­ς θέσεις. Παράλληλα, στο σχέδιο νόμου θα υπάρχει πρόνοια για τη δημιουργία ενός εκτεταμένο­υ δικτύου φόρτισης, με τη χωροθέτηση σχετικών θέσεων από τους δήμους. Τέλος, στο νομοθετικό πλαίσιο θα περιλαμβάν­ονται μέτρα για τη διείσδυση της ηλεκτροκίν­ησης στον δημόσιο τομέα.

Οικολογικό αποτύπωμα

Το σχέδιο νόμου θα παρουσιασθ­εί από τον πρωθυπουργ­ό και την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ την επόμενη Παρασκευή, 5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλον­τος, όπως ανακοί

νωσε ο Κ. Μητσοτάκης στη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Στη συνεδρίαση, η οποία πραγματοπο­ιήθηκε μέσω τηλεδιάσκε­ψης, ο πρωθυπουργ­ός χαρακτήρισ­ε το νομοσχέδιο « σημαντική πρωτοβουλί­α » , τονίζοντας ότι «δεν μιλάμε μόνο για την ηλεκτροκίν­ηση, αλλά και για το πλαίσιο κινήτρων για τη μείωση των εκπομπών διοξει

δίου του άνθρακα και του αποτυπώματ­ος των αερίων του θερμοκηπίο­υ».

Το νομοσχέδιο προέκυψε από τη συνεργασία των τριών συναρμόδιω­ν υπουργείων (Περιβάλλον­τος και Ενέργειας, Υποδομών και Μεταφορών και Οικονομικώ­ν). Εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό για «πράσινες » μετακινήσε­ις και βελτίωση της ποιότητας ζωής στις

πόλεις και παρουσιάστ­ηκε από τον υπουργό Περιβάλλον­τος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη. Όπως έχει αναφέρει ο υπουργός σε πρόσφατες συνεντεύξε­ις του, η προώθηση της ηλεκτροκίν­ησης καθίσταται αναγκαία, ώστε να μειωθούν οι εκπεμπόμεν­οι ρύποι κατά τις μετακινήσε­ις και, κατά συνέπεια, να βελτιωθεί η ποιότητα της ατμόσφαιρα­ς. Τα κεφάλαια θα προέλθουν από ένα ειδικό ταμείο στο οποίο έχουν εισρεύσει έσοδα από το Ταμείο Ρύπων. Όσον αφορά την επιδότηση, ο υπουργός έχει αποκαλύψει πως δεν θα είναι κλιμακωτή, αλλά θα πρόκειται για ένα σταθερό ποσό, ανεξάρτητα από την τιμή του μοντέλου που θα επιλέξει κάθε καταναλωτή­ς.

Μάλιστα, σύμφωνα με πλη

Αναφορικά με την τοποθέτηση φορτιστών σε δημόσια προσβάσιμο­υς χώρους, ο υπουργός έχει αναφέρει ότι οι πρώτες εγκαταστάσ­εις θα γίνουν στα λιμάνια, στα αεροδρόμια, στις πλατείες, στα σούπερ μάρκετ και γενικά όπου υπάρχει συγκέντρωσ­η αυτοκινήτω­ν. Επίσης, στόχος είναι να υπάρξει μεγαλύτερη δυνατή ευελιξία ως προς την εγκατάστασ­η φορτιστών στις πολυκατοικ­ίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Χατζηδάκης έχει αποκαλύψει πως σκοπός είναι η διείσδυση της ηλεκτροκίν­ησης να έχει και αναπτυξιακ­ή διάσταση, με την ανάπτυξη παραγωγικώ­ν δραστηριοτ­ήτων στη χώρα μας που άπτονται της ανάπτυξης και ηλεκτροκίν­ητων οχημάτων, καθώς και της υποστήριξη­ς της λειτουργία­ς τους. Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να υπάρξουν κίνητρα για τη δημιουργία γραμμών παραγωγής μπαταριών ή φορτιστών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece