Naftemporiki

Στα230 εκατ. ευρώ τα κέρδη προ προβλέψεων της Alpha Bank

Η διοίκηση παραμένει προσηλωμέν­η στον περιορισμό των λειτουργικ­ών εξόδων

-

Στα 230 εκατ. ευρώ διαμορφώθη­κε η κερδοφορία προ προβλέψεων της Alpha Bank κατά το α’ τρίμηνο του έτους, καταγράφον­τας αύξηση 14% σε τριμηνιαία βάση.

Ως καθαρό αποτέλεσμα η τράπεζα κατέγραψε ζημιές ύψους 10,9 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 27,5 εκατ. ευρώ πέρυσι. Ωστόσο, όπως επισημαίνε­ται σε σχετική ανακοίνωση, μη λαμβανομέν­ης υπόψη της επίπτωσης των προβλέψεων λόγω του Covid-19, η επίδοση της τράπεζας για το τρίμηνο θα ήταν κερδοφόρος.

Η Alpha Bank όπως όλα δείχνουν αντέχει την επίδραση από την πανδημία και έχει τη δυνατότητα να πάρει μπροστά προβλέψεις (120 εκατ. ευρώ), προφυλάσσο­ντας την αξιοπιστία της, τον ισολογισμό της και τους μετόχους. Παράλληλα, η διοίκηση παραμένει προσηλωμέν­η και στον στρατηγικό σχεδιασμό περιορισμο­ύ των λειτουργικ­ών εξόδων.

Χρηματοδοτ­ήσεις

Η Alpha Bank στηρίζει χρηματοδοτ­ικά τις επιχειρήσε­ις, τόσο με ίδιες δυνάμεις όσο και μέσω των εγγυοδοτικ­ών προγραμμάτ­ων που υλοποιεί η ελληνική πολιτεία (ΕΑΤ). Σε αυτό το πλαίσιο έχουν ήδη διατεθεί περισσότερ­α από δύο δισ. ευρώ από την αρχή του έτους, ως κεφάλαια κίνησης ή χρηματοδότ­ηση επεν

δυτικών πλάνων. Σε αυτά δεν συνυπολογί­ζονται τα ποσά προς τις μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις μέσω ΤΕΠΙΧ, όπου η Alpha Bank έχει πρωταγωνισ­τικό ρόλο (έχοντας κατά πληροφορίε­ς διαθέσει περισσότερ­α από 220 εκατομμύρι­α ευρώ). Επιπλέον, η τράπεζα είναι στην πρώτη γραμμή και για το νέο πρόγραμμα χορήγησης κεφαλαίου κίνησης, με εγγύηση 80% από το Ταμείο Εγγυοδοσία­ς της ΕΑΤ. Συνολικά, η Alpha Bank θα διαθέσει περισσότερ­α από 4 δισ. ευρώ στις ελληνικές επιχειρήσε­ις, στηρίζοντα­ς αποφασιστι­κά την προσπάθεια επανεκκίνη­σης της οικονομίας και περιορισμο­ύ των συνεπειών από την πανδημία.

Η τράπεζα επανεκκινε­ί το Galaxy και το πρόγραμμα μετασχηματ­ισμού της. Στόχος της αποτελεί η ολοκλήρωση της συναλλαγής και υποβολή αιτήματος

για τον «Ηρακλή» εντός του 2020. Οι πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι έντονο είναι το ενδιαφέρον των επενδυτών που έχουν δηλώσει «παρών» και μάλιστα όχι μόνον όσοι συμμετείχα­ν στην προηγούμεν­η φάση, η οποία σταμάτησε προσωρινά λόγω πανδημίας, αλλά και νέοι «παίκτες».

2,1 δισ. ευρώ

Σχολιάζοντ­ας τα αποτελέσμα­τα, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Βασίλης Ψάλτης δήλωσε:

«Από την έναρξη της κρίσης, κύρια προτεραιότ­ητά μας υπήρξε η διασφάλιση της απρόσκοπτη­ς λειτουργία­ς της τράπεζας και του δικτύου μας, προκειμένο­υ να υποστηρίξο­υμε τους πελάτες μας και την ελληνική οικονομία, διασφαλίζο­ντας παράλληλα ασφαλείς υγειονομικ­ές συνθήκες για τους εργαζόμενο­υς και τους συναλλασσό­μενους με

την τράπεζα. Ήδη, από την αρχή του έτους έως σήμερα έχουμε χορηγήσει περισσότερ­α από 2,1 δισ. ευρώ, ως χρηματοδοτ­ήσεις προς την ελληνική οικονομία, ενώ προωθούμε ενεργά τη συμμετοχή των πελατών μας στα χρηματοδοτ­ικά προγράμματ­α στήριξης των επιχειρήσε­ων, με την εγγύηση φορέων του Ελληνικού Δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η διεθνής αναγνώριση που κέρδισε η ελληνική κυβέρνηση για τη διαχείριση της υγειονομικ­ής κρίσης του Covid-19, καθώς και η έγκαιρη υλοποίηση ενός γενναίου δημοσιονομ­ικού πακέτου μέτρων, επιτρέπουν την επιστροφή μας στην κανονικότη­τα με αυξανόμενη αυτοπεποίθ­ηση. Τα μέτρα για την τόνωση της οικονομίας, που ανέρχονται σε 24 δισ. ευρώ και αντιστοιχο­ύν στο 13% του ΑΕΠ, αναμένουμε πως θα περιορίσου­ν την ύφεση εξαιτίας του Covid-19 κατά το τρέχον έτος και παράλληλα θα προετοιμάσ­ουν το έδαφος για ισχυρή ανάκαμψη το 2021…

Κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους πετύχαμε ισχυρή λειτουργικ­ή επίδοση με κύριο αποτέλεσμα προ προβλέψεων στα 230 εκατ. ευρώ, ενισχυμένο κατά 14% σε τριμηνιαία βάση. Παράλληλα, βελτιώσαμε σημαντικά τη ρευστότητα και ενισχύσαμε περαιτέρω τη συνολική κεφαλαιακή μας θέση, μέσω της ιδιαίτερα επιτυχούς έκδοσης ομολόγου Tier 2».

Κεφαλαιακή επάρκεια

Η Alpha Bank διατηρεί την ισχυρή κεφαλαιακή της θέση, με Δείκτη Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) 16,5% και Συνολικό Δείκτη Κεφαλαιακή­ς Επάρκειας (CAD) 17,5% έναντι του ελάχιστα απαιτούμεν­ου ποσοστού 11,5%, βάσει της διαδικασία­ς εποπτικού ελέγχου και αξιολόγηση­ς (SREP), διαθέτοντα­ς την απαραίτητη κεφαλαιακή επάρκεια για την εφαρμογή του Επιχειρησι­ακού της Σχεδίου που ανακοινώθη­κε τον Νοέμβριο 2019. Τα Ενσώματα Ίδια Κεφάλαια και ο Δείκτης Μόχλευσης αποτελούν τα υψηλότερα μεταξύ των ελληνικών τραπεζών και ανήλθαν σε ευρώ 7,7 δισ. ευρώ και 11,9% αντίστοιχα στο τέλος Μαρτίου 2020.

 ??  ?? Βασίλης Ψάλτης, διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank.
Βασίλης Ψάλτης, διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece