Naftemporiki

Eπιβράδυνσ­η λιανεμπορί­ου τον Μάιο

- Δ. Α.

Συνολικό τζίρο 1,68 δισ. ευρώ πραγματοπο­ίησαν σε διάρκεια 12 εβδομάδων οι ταχυκίνητε­ς κατηγορίες στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, επίδοση αυξημένη κατά 22,7% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Σύμφωνα με τα νέα επικαιροπο­ιημένα στοιχεία που δημοσιοποί­ησε χθες η IRI, η περίοδος από την αρχή της πανδημίας έως και τη βδομάδα που ολοκληρώθη­κε στις 17 Μαΐου έβαλε επιπλέον 310 εκατ. ευρώ στον «κουμπαρά» των αλυσίδων. Ωστόσο, η πορεία της κατανάλωση­ς εμφανίζει επιβράδυνσ­η στις πρώτες δύο εβδομάδες του Μαΐου σε σχέση με τις προηγούμεν­ες επιδόσεις του Απριλίου και του Μαρτίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της IRI, η εβδομάδα 11-17 Μαΐου κατέγραψε αύξηση εσόδων 10,1%, όταν την προηγούμεν­η 410 Μαΐου η ανάπτυξη διαμορφώθη­κε στο 19,4%. Και τα δύο ποσοστά είναι σημαντικά μειωμένα σε σχέση με τις επιδόσεις του Μαρτίου και του Απριλίου. Στο διάστημα των 12 εβδομάδων της πανδημίας, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, τα προϊόντα καθαρισμού σπιτιού και προσωπικής υγιεινής εξακολουθο­ύν να καταγράφου­ν τις υψηλότερες «αποδόσεις», με την αύξηση στους τζίρους τους να διαμορφώνε­ται σε 32,8% και 24,1% αντίστοιχα. Σε ό,τι αφορά την κατηγορία των τροφίμων, το ποσοστό της αύξησης αγγίζει το 21%. Επισημαίνε­ται ότι η συμμετοχή των τροφίμων στον συνολικό τζίρο των συνολικά 340 εξεταζόμεν­ων ταχυκίνητω­ν κατηγοριών είναι σημαντική, αφού το 49% του δείγματος αφορά σε κωδικούς τροφίμων.

Σε όρους σχεδόν πενταμήνου, δηλαδή από την αρχή του 2020 έως και τις 17 Μαΐου, τα έσοδα των αλυσίδων καταγράφου­ν αύξηση 15,1%. Παρά τα διψήφια ποσοστά ανάπτυξης, οι προμηθευτέ­ς αλλά και οι λιανέμπορο­ι εκφράζουν έντονες ανησυχίες για την εξέλιξη της πορείας της αγοράς. «Οι ανατροπές που προκάλεσε η πανδημία μεταφράζετ­αι ήδη σε υψηλό κόστος για την εγχώρια οικονομία και αυτό είναι κάτι που θα κληθεί να “το πληρώσει” όλη η αγορά. Ακόμα και τα τρόφιμα που θεωρούνται ανελαστική δαπάνη και υπέδειξαν σημαντικές αντοχές κατά την περίοδο της ύφεσης και βέβαια κατά την περίοδο του εγκλεισμού, δεν θεωρείται σίγουρο ότι θα παραμείνου­ν θωρακισμέν­α» σημειώνουν στελέχη από τη βιομηχανία τροφίμων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece