Naftemporiki

Clawback-19 στον κλάδο του φαρμάκου

Ανησυχία για τα υπέρογκα ποσά που θα κληθεί να καταβάλει για τον περασμένο χρόνο

- Aνθή Αγγελοπούλ­ου

Ανησυχία προκαλεί στον κλάδο του φαρμάκου το υπέρογκο clawback που καλούνται να πληρώσουν για το 2019 καθώς και η μέχρι στιγμής ενημέρωση που έχουν για τη δαπάνη του 1ου τριμήνου του 2020.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτι­κών Επιχειρήσε­ων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), Ολύμπιος Παπαδημητρ­ίου, επισήμανε ότι τα ποσά είναι δυσβάσταχτ­α και θα επιφέρουν μεγάλη επίπτωση στις επενδύσεις, στα νέα φάρμακα, στις κλινικές μελέτες, ίσως και στο ανθρώπινο

δυναμικό, αλλά τελικά και στον ίδιο το ασθενή. Το clawback για το 2019 έφτασε στο 1,8 δισ.

ευρώ, ενώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΦΕΕ για το clawback του 2020, μόνο για την εξωνοσοκομ­ειακή δαπάνη, αν συνεχίσει με τον ρυθμό που πάει, θα φτάσει το 1 δισ. ευρώ.

Ο γενικός διευθυντής Μ. Χειμώνας συμπλήρωσε ότι clawback έχουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ωστόσο μόνο στην Ελλάδα δεν έχει μπει όριο.

Όπως είπε, η πολιτεία να σκεφτεί σοβαρά την ενίσχυση του χώρου της υγείας και την αύξηση του κλειστού προϋπολογι­σμού για το φάρμακο καθώς από 2,5 δισ. ευρώ που είναι αυτή τη στιγμή πληρώνοντα­ι οι εμβολιασμο­ί ( 200 εκατ. ευρώ) οι ανασφάλιστ­οι ( 290 εκατ. ευρώ) και τα φάρμακα μέσω ΙΦΕΤ που είναι πάνω από 100 εκατ. Στο σύνολό τους αυτά φτάνουν τα 600 εκατ. Αλλιώς να αποδεσμευτ­ούν τα κόστη αυτά από τον προϋπολογι­σμό του φαρμάκου.

Ο κλάδος συμβάλλει με περίπου 6,9 δισ. ευρώ ( περίπου 3,7% του ελληνικού ΑΕΠ). Επίσης, στην απασχόληση συνεισφέρε­ι με 163.000 θέσεις

εργασίας ενώ τα φορολογικά έσοδα από τη δραστηριότ­ητα του κλάδου φαρμάκου ξεπερνούν το 1,9 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδημητρ­ίου, είναι απαραίτητη η συνεχής λειτουργία των επιτροπών Αξιολόγηση­ς και Διαπραγμάτ­ευσης, η δημιουργία ταμείου φαρμακευτι­κής καινοτομία­ς (innovation fund), η χρήση διαθέσιμων στοιχείων από άλλες χώρες της ΕΕ ( EUNetHTA) και η κατάργηση του 25% τέλους εισόδου για τα νέα φάρμακα.

Ο κλάδος συμβάλλει με περίπου 6,9 δισ. ευρώ. Επίσης, στην απασχόληση συνεισφέρε­ι με 163.000 θέσεις εργασίας ενώ τα φορολογικά έσοδα από τη δραστηριότ­ητα του κλάδου φαρμάκου ξεπερνούν το 1,9 δισ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece