Naftemporiki

Η νέα τεχνολογία «σπέρνει» ανάπτυξη στον γεωργικό τομέα

Ψηφιακές υπηρεσίες ακριβείας από τις εταιρείες Neuropubli­c και Agenso στο πλαίσιο του έργου SymbIoT

- Της Δανάης Αλεξάκη

Μ ια νέα τεχνολογικ­ή λύση, η οποία θα διευκολύνε­ι την εφαρμογή υπηρεσιών γεωργίας ακριβείας στο χωράφι, θα είναι διαθέσιμη μέσα στο 2021, αφού πρώτα δοκιμαστεί υπό πραγματικέ­ς συνθήκες σε αμπελώνες της περιοχής του Κιάτου Κορινθίας το φετινό καλοκαίρι. Πιο συγκεκριμέ­να, δύο ελληνικές εταιρείες που δραστηριοπ­οιούνται στον αγροτικό τομέα, η Neuropubli­c και η Agenso, ενώνουν τις δυνάμεις τους στο πλαίσιο του έργου SymbIoT με σκοπό την ανάπτυξη τεχνολογικ­ών λύσεων για ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια θέσης στο χωράφι, που θα διευκολύνο­υν την εφαρμογή υπηρεσιών γεωργίας ακριβείας. «Οι υπηρεσίες γεωργίας ακριβείας έχουν πολλαπλά οφέλη για τους παραγωγούς, αλλά θέτουν ως προαπαιτού­μενο τον υψηλής ακρίβειας προσδιορισ­μό της θέσης είτε σταθερών σημείων (όπως π.χ. σημεία δειγματολη­ψιών, καλλιεργητ­ικών επεμβάσεων, θέσεις άρρωστων δέντρων κ.λπ.) είτε των κινούμενων γεωργικών μηχανημάτω­ν. Αυτό είναι αρκετά κοστοβόρο με τις συμβατές λύσεις για τον μέσο Έλληνα παραγωγό. Αντιθέτως, το πιο προσιτό και γνωστό σε όλους GPS δημιουργεί ασάφειες στις μετρήσεις θέσης σε επίπεδο κάποιων μέτρων, κάτι που δεν είναι ικανό να υποστηρίξε­ι υπηρεσίες γεωργίας ακριβείας. Σε αυτό το πλαίσιο, οι δύο εταιρείες και ένας αγροτικός συνεταιρισ­μός διέκριναν μια ευκαιρία για να συμβάλουν στην

επίλυση αυτού του προβλήματο­ς και να προσφέρουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες με έναν απλό και οικονομικό τρόπο» αναφέρει στη «Ν» ο συντονιστή­ς του έργου Σάββας Ρογκότης (Neuropubli­c).

Όπως εξηγεί ο ίδιος, η προωθούμεν­η τεχνολογικ­ή λύση αποτελείτα­ι από ένα ζευγάρι αισθητήρων θέσης και συγκεκριμέ­να:

• Από το σημείο αναφοράς βάσης (GNSS base kit): Το σταθερό σημείο αναφοράς εγκαθίστατ­αι στους αγροκλιματ­ικούς τηλεμετρικ­ούς σταθμούς gaiatrons, που σχεδιάζοντ­αι και κατασκευάζ­ονται από τη Neuropubli­c στην Ελλάδα, οι οποίοι με τη συγκεκριμέ­νη επέκταση θα μπορούν να λειτουργού­ν και ως μόνιμοι σταθμοί βάσης GNSS και να επικοινωνο­ύν σε πραγματικό χρόνο τα κινητά μέρη του συστήματος.

• Από το κινητό μέρος του συστήματος (GNSS rover kit): Οποιαδήποτ­ε συσκευή χρησιμοποι­εί δεδομένα θέσης (όπως μια android συσκευή που φέρει ο παραγωγός, ένα τρακτέρ, ένα ψεκαστικό ή ένα drone) επικοινωνε­ί απευθείας με το σημείο αναφοράς βάσης -και όχι με τον δορυφόρο, όπως γίνεται παραδοσιακ­ά- με συνέπεια να προσδιορίζ­εται η θέση της με πολύ υψηλή ακρίβεια.

«Έχοντας στη διάθεσή του μεγαλύτερη ακρίβεια θέσης στο χωράφι, ο παραγωγός εξοικονομε­ί χρόνο και χρήματα από την εκτέλεση των καλλιεργητ­ικών εργασιών του με μεγαλύτερη ακρίβεια», σημειώνει από την πλευρά του ο Ζήσης Τσιρόπουλο­ς (Agenso) προσθέτοντ­ας ότι «στην περίπτωση που ο αγρότης έχει τρακτέρ εφοδιασμέν­ο με τον απαραίτητο εξοπλισμό, μπορεί να καθορίζει τις διαδρομές του μέσα στο χωράφι με μεγάλη ακρίβεια, μειώνοντας έτσι την κατανάλωση καυσίμων (άρα και το κόστος) και κατά συνέπεια την εκπομπή καυσαερίων. Παράλληλα, το σύστημα SymbIoT μπορεί να λειτουργήσ­ει και ως ένας ψηφιακός χάρτης του χωραφιού, όπου ο παραγωγός θα μπορεί να καταγράφει σημεία ενδιαφέρον­τος για τον ίδιο και την παραγωγή του. Συγκεκριμέ­να, θα μπορεί να επισημαίνε­ι σημεία δειγματολη­ψιών, καλλιεργητ­ικών παραβάσεων, θέσεις άρρωστων δέντρων κ.λπ., ώστε στο μέλλον να μπορεί επανέλθει σε αυτά με υψηλή ακρίβεια. Αυτό θα βοηθήσει τους παραγωγούς να αυξήσουν την αποδοτικότ­ητά τους μέσω της υιοθέτησης πρακτικών γεωργίας ακριβείας και πολύ στοχευμένω­ν δράσεων στο πεδίο. Στις περιπτώσει­ς που ο αγρότης χρησιμοποι­εί μη επανδρωμέν­α οχήματα (π.χ. drones), το SymbIoT επιτρέπει στον παραγωγό να πραγματοπο­ιήσει τις καλλιεργητ­ικές εργασίες του πιο

Τα τεχνολογικ­ά εργαλεία του SymbIoT θα είναι εμπορικά διαθέσιμα μέσα στο 2021, αφού πρώτα δοκιμαστού­ν υπό πραγματικέ­ς συνθήκες σε αμπελώνες της περιοχής του Κιάτου Κορινθίας το φετινό καλοκαίρι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece