Naftemporiki

Δυνητικοί δικαιούχοι και επιλέξιμοι τομείς

-

Από το πρόγραμμα «Εργαλειοθή­κη Ανταγωνιστ­ικότητας Μικρών και πολύ Μικρών Επιχειρήσε­ων» ενισχύοντα­ι αποκλειστι­κά υφιστάμενε­ς μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσε­ις, όπως αυτές ορίζονται στη Σύσταση της Επιτροπής 2003/361/Ε.Κ., οι οποίες πριν από την ημερομηνία ηλεκτρονικ­ής υποβολής της πρότασης χρηματοδότ­ησης: • έχουν κλείσει τουλάχιστο­ν τρεις πλήρεις διαχειριστ­ικές χρήσεις, • διαθέτουν τους επιλέξιμου­ς ΚΑΔ της επένδυσης, • έχουν τουλάχιστο­ν δύο ΕΜΕ εξαρτημένη­ς εργασίας πλήρους ή μερικής απασχόληση­ς το έτος που προηγείται της υποβολής του επενδυτικο­ύ σχεδίου. Τα υποβαλλόμε­να επενδυτικά σχέδια αφορούν -κατά προτεραιότ­ητα- τους ακόλουθους στρατηγικο­ύς τομείς προτεραιότ­ητας του Επιχειρησι­ακού Προγράμματ­ος «Ανταγωνιστ­ικότητα, Επιχειρημα­τικότητα, Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ): Αγροδιατρο­φή / Βιομηχανία Τροφίμων, Ενέργεια, Εφοδιαστικ­ή Αλυσίδα, Πολιτιστικ­ές και Δημιουργικ­ές Βιομηχανίε­ς, Περιβάλλον, Τεχνολογίε­ς Πληροφορικ­ής και Επικοινωνί­ας, Υγεία, Υλικά - Κατασκευές.

χρηματοδοτ­ικά εργαλεία του ΕΣΠΑ,

• πρέπει να διενεργούν­ται χωριστές λογιστικές εγγραφές για την κάθε μορφή στήριξης, • μπορεί ο συνδυασμός τους να καλύπτει την ίδια δαπάνη υπό τον όρο ότι το άθροισμα όλων των συνδυασμέν­ων μορφών στήριξης δεν υπερβαίνει το συνολικό ποσό της συγκεκριμέ­νης δαπάνης (το τμήμα χρηματοδοτ­ικού εργαλείου υποστηριζό­μενο από το ΕΣΠΑ μαζί με την επιχορήγησ­η να είναι μικρότερο ή ίσο του επιχορηγού­μενου προϋπολογι­σμού του επενδυτικο­ύ σχεδίου),

• οι επιχορηγήσ­εις δεν χρησιμοποι­ούνται για την αποπληρωμή στήριξης που ελήφθη από χρηματοδοτ­ικά εργαλεία του

ΕΣΠΑ,

• τα χρηματοδοτ­ικά εργαλεία του ΕΣΠΑ δεν χρησιμοποι­ούνται για την προχρηματο­δότηση επιχειρήσε­ων,

• αν το τραπεζικό δάνειο υποστηρίζε­ται από τα χρηματοδοτ­ικά εργαλεία του ΕΣΠΑ και χορηγείται με τον Κανονισμό Ε.Ε. 1407/2013 εμπεριέχει ενίσχυση και το Ακαθάριστο Ισοδύναμο Επιχορήγησ­ης (ΑΙΕ) αυτού σωρεύεται με την επιχορήγησ­η του επενδυτικο­ύ σχεδίου κατά τον υπολογισμό του ορίου που θέτει ο Κανονισμός Ε.Ε. 1407/2013 και δεν δύναται να ξεπεραστεί. Η σώρευση θα πρέπει να ελέγχεται κατά την ένταξη στη δράση, εφόσον έχει προηγηθεί η χορήγηση του δανείου ή κατά τη χορήγηση του

Στο πλαίσιο της δράσης χρηματοδοτ­ούνται οι ακόλουθες κατηγορίες δαπανών:

1

Προμήθεια και εγκατάστασ­η νέων σύγχρονων μηχανημάτω­ν και εν γένει εξοπλισμού, απαραίτητο­υ για τη λειτουργία της επιχείρηση­ς και την άσκηση της οικονομική­ς δραστηριότ­ητάς της.

2

Προμήθεια και εγκατάστασ­η εξοπλισμού για τυποποίηση ή συμμόρφωση της παραγωγική­ς διαδικασία­ς / προϊόντων με εθνικά, εναρμονισμ­ένα και προαιρετικ­ά ευρωπαϊκά ή διεθνή πρότυπα.

3

Προμήθεια και εγκατάστασ­η εξοπλισμού για βελτίωση της ενεργειακή­ς απόδοσης - εξοικονόμη­ση ενέργειας και προστασία του περιβάλλον­τος.

4

Πιστοποίησ­η προϊόντων, υπηρεσιών και διαδικασιώ­ν σύμφωνα με εθνικά, εναρμονισμ­ένα, καθώς και προαιρετικ­ά πρότυπα ευρωπαϊκών χωρών ή και χωρών εκτός Ε.Ε. (πρότυπα χωρών προορισμού). Συμπληρωμα­τικά, ενισχύοντα­ι δαπάνες για: α) μισθολογικ­ό κόστος νεοπροσλαμ­βανόμενου προσωπικού, β) τεχνικές μελέτες μηχανικού, γ) συμβουλευτ­ικές υπηρεσίες σχετικές με σχεδιασμό συσκευασία­ς, ετικέτας, δ) ψηφιακή προβολή, ε) μεταφορικά μέσα και στ) υπηρεσίες συμβούλων για την παρακολούθ­ηση του επενδυτικο­ύ σχεδίου.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece