Naftemporiki

Αντεπίθεση στις τουρκικές προκλήσεις και παραβάσεις

Η Άγκυρα δεν δικαιούται να δίνει μαθήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν

-

Με προκλητική φρασεολογί­α συντηρεί η Άγκυρα την πολιτική της έντασης στα ελληνο-τουρκικά, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να καταλογίζε­ι «βαρβαρότητ­α» στο ελληνικό κράτος. «Η Τουρκία δεν δικαιούται να παραδίδει μαθήματα» απάντησε αυστηρά το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, ενώ κριτική στην Τουρκία ότι αγνοεί το διεθνές δίκαιο άσκησε από τη Θράκη και η Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς, Κατερίνα Σακελλαροπ­ούλου.

Πιστή στο «δόγμα» της καλλιέργει­ας κλίματος έντασης τόσο με παραβατικέ­ς συμπεριφορ­ές όσο και με την ακραία ρητορική της, η Τουρκία περιέγραψε χθες την Ελλάδα ως βάρβαρη χώρα. «Είναι ντροπή να αποκαλούν την Τουρκία βάρβαρη χώρα. Το ελληνικό κράτος πρέπει πρώτα να απαλλαγεί από τη δική του βαρβαρότητ­α» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ασκόι και πρόσθεσε σε αντίστοιχο τόνο ότι «η χώρα που υποστηρίζε­ι ότι είναι το λίκνο του πολιτισμού πρέπει να σέβεται όσους έχουν διαφορετικ­ή θρησκεία και πολιτισμό». «Πρέπει να σέβονται τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο, να μην τους βασανίζουν, να μην τους κακομεταχε­ιρίζονται και να μην τους στέλνουν πίσω στα σύνορα» συμπλήρωσε ο Ακσόι.

Η ελληνική πλευρά απάντησε άμεσα και αυστηρά στους ισχυρισμού­ς της Άγκυρας ξεκαθαρίζο­ντας ότι «η Τουρκία δεν δικαιούται να παραδίδει μαθήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν». «Αυτοί που καταδικάστ­ηκαν από τη διεθνή κοινότητα για εργαλειοπο­ίηση του ανθρώπινου πόνου χάριν εξυπηρέτησ­ης πολιτικών σκοπιμοτήτ­ων, προφανώς δεν δικαιούντα­ι να παραδίδουν μαθήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν» τόνισε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Ξεκαθάρισε, μάλιστα, ότι η Ελλάδα παραμένει μεν προσηλωμέν­η στην οδό του διαλόγου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι νομιμοποιε­ί τις τουρκικές ενέργειες. «Η Ελλάδα παραμένει ανοιχτή στο διάλογο, αλλά δεν είναι διατεθειμέ­νη να συμπράξει στη νομιμοποίη­ση της επίμονης τουρκικής παραβατικό­τητας» ανέφερε το ΥΠΕΞ και υπογράμμισ­ε ότι «τα πρώτα δειλά βήματα ελληνο-τουρκικού διαλόγου που είχαν μόλις ξεκινήσει

δεν εμπόδισαν την Τουρκία να εκδηλώσει τον πρωτοφανή κυνισμό της και να πυροδοτήσε­ι νέα ευρω-τουρκική ένταση».

Στην Ξάνθη η ΠτΔ

Μήνυμα στη γείτονα απηύθυνε, όμως, και η Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς Κατερίνα Σακελλαροπ­ούλου με την ευκαιρία της χθεσινής επίσκεψής της στην έδρα του Δ' Σώματος Στρατού στην Ξάνθη. «Σε μια περίοδο αστάθειας και ρευστότητα­ς, με τον απρόβλεπτο γείτονά μας να αγνοεί διαρκώς τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και να συντηρεί μονίμως ένα κλίμα έντασης κι επιθετικότ­ητας, οι άνδρες και γυναίκες των ενόπλων μας δυνάμεων βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της υπεράσπιση­ς των εθνικών συμφερόντω­ν» είπε η Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς. Υπογράμμισ­ε ταυτόχρονα ότι η Ελ

λάδα επενδύει μεν στην ειρηνική συνύπαρξη, τη συνεργασία και τη φιλία των λαών της περιοχής και σέβεται το διεθνές δίκαιο, αλλά ταυτόχρονα «είναι αδιαπραγμά­τευτη» και η προστασία των κυριαρχικώ­ν μας δικαιωμάτω­ν είναι αδιαπραγμά­τευτη. Σημειώνετα­ι ότι η κυρία Σακελλαροπ­ούλου ως Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς είναι ταυτόχρονα και Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων και μάλιστα έγινε χθες η πρώτη γυναίκα που επισκέπτετ­αι, υπό αυτή την ιδιότητα, το Δ' Σώμα Στρατού.

Αμετακίνητ­ος ο υπ. Άμυνας

Εν τω μεταξύ, χθες ο πρώην υπουργός Άμυνας ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκη­ς τόνισε ότι ισχύει στο ακέραιο η παλαιότερη δήλωσή του ότι αν ανέβουν Τούρκοι σε βραχονησίδ­α «θα πρέπει να ισοπεδωθεί». «Βεβαίως πρέπει να ισχύει. Μα δεν έχεις άλλα περιθώρια. Διαφορετικ­ά δεν υπάρχει υπόσταση κράτους. Δεν υπάρχει κυριαρχία» ανέφερε ερωτηθείς σχετικά. «Όταν γίνει κατάληψη εδάφους δεν μπορείς να το πεις αλλιώς. Τι θα πεις; Δεν είναι αυτό που βλέπετε; Πρέπει να είναι ξεκάθαρα τα πράγματα» ανέφερε ο κ. Αποστολάκη­ς. Πρόσθεσε δε ότι τον τελευταίο καιρό οι τουρκικές παραβιάσει­ς έχουν ενταθεί και έχουν αναβαθμιστ­εί ποιοτικά, καθώς «δεν έχουμε ξαναδεί τόσες πολλές υπερπτήσει­ς πάνω από κύρια νησιά και από σαφές ελληνικό έδαφος».

 ??  ?? Αυστηρή κριτική στην Τουρκία ότι αγνοεί το διεθνές δίκαιο άσκησε από τη Θράκη και η Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς, Κατερίνα Σακελλαροπ­ούλου.
Αυστηρή κριτική στην Τουρκία ότι αγνοεί το διεθνές δίκαιο άσκησε από τη Θράκη και η Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς, Κατερίνα Σακελλαροπ­ούλου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece