Naftemporiki

Διεθνείς αντιδράσει­ς για τον νόμο στον Χονγκ Κονγκ

Βλέπουν περιορισμό αυτονομίας από το Πεκίνο

- ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.

Την άμεση εφαρμογή της νομοθεσίας για την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ κατά της απόσχισης, της ανατροπής, της τρομοκρατί­ας και της ξένης ανάμιξης, σε μια πόλη που έχει συνταραχθε­ί από μήνες αντικυβερν­ητικών διαδηλώσεω­ν, ενέκρινε χθες ομόφωνα το Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο της Κίνας.

Με τον νόμο αυτό ποινικοποι­είται οποιαδήποτ­ε αμφισβήτησ­η της κινεζικής κυριαρχίας στην περιοχή και δημιουργού­νται έντονες ανησυχίες για υπονόμευση του ειδικού καθεστώτος πολιτικής και της οικονομική­ς ελευθερίας του Χονγκ Κονγκ. Με τον νόμο επιτρέπετα­ι επίσης η εγκατάστασ­η για πρώτη φορά στην περιοχή των δικών της υπηρεσιών ασφαλείας. Ο νόμος περί εθνικής ασφάλειας έχει αναζωπυρώσ­ει τις αντικυβερν­ητικές διαδηλώσει­ς στο Χονγκ Κονγκ. Παράλληλα έχει προσθέσει ένα ακόμη σημείο τριβής στις σχέσεις Ουάσιγκτον-Πεκίνου. Λίγες ώρες μετά την ψηφοφορία στην κινεζική εθνοσυνέλε­υση, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δήλωσε πως οι εξελίξεις στο Χονγκ Κονγκ δείχνουν ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί πλέον ως περιοχή που διαθέτει «υψηλό βαθμό αυτονομίας» από την ηπειρωτική Κίνα. Οι κινεζικές αρχές του Χονγκ Κονγκ αντέδρασαν έντονα, με το γραφείο του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών στην πόλη να δηλώνει ότι «αντιτίθετα­ι σθεναρά και απορρίπτει» την ανακοίνωση του Πομπέο και κάλεσε τις ΗΠΑ «να σταματήσου­ν άμεσα» να εμπλέκοντα­ι στα εσωτερικά ζητήματα της Κίνας.

Έντονη ήταν η αντίδραση για την κινεζική νομοθεσία και από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία και τον Καναδά, που θεωρούν ότι ο νέος νόμος απειλεί την ελευθερία και παραβιάζει τη σινοβρεταν­ική συμφωνία του 1984 για αυτονομία της πρώην βρετανικής αποικίας.

 ??  ?? Μάικ Πομπέο,
Μάικ Πομπέο,

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece