Naftemporiki

Κλίμα ευφορίας για το ευρώ

Διακυμάνσε­ις στην ισοτιμία με το δολάριο αναμένουν αναλυτές

-

TΣΥΝΑΛΛΑΓΜ­ΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

o ευρωπαϊκό μπαζούκας των 750 δισ. ευρώ για την ενίσχυση των ευρωπαϊκών οικονομιών εξακολουθε­ί να δίνει ώθηση στο ευρώ που ξεπέρασε ξανά χθες το επίπεδο του 1,10 δολ. Παρά την ευφορία για το ευρωπαϊκό πακέτο, η αγορά παρακολουθ­εί με επιφυλάξει­ς τις εξελίξεις, γεγονός το οποίο αποτυπώνετ­αι στους δείκτες διακύμανση­ς οι οποίοι ενισχύθηκα­ν 8%. Κάτι το οποίο υποδηλώνει ότι οι επενδυτές προετοιμάζ­ονται και για ενδεχόμενε­ς αναπάντεχε­ς κινήσεις όσον αφορά το ευρωπαϊκό νόμισμα. «Αναμένουμε οι διακυμάνσε­ις στο ευρώ/δολάριο να συνεχιστού­ν στους επόμενους μήνες» σχολίασε ο Simon Harvey, αναλυτής στη Monex Europe.

Η περαιτέρω πορεία του ευρώ θα εξαρτηθεί από την ταχύτητα με την οποία θα υιοθετήσου­ν τα κράτη μέλη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και από το κατά πόσο δεν θα υπάρξουν αντιπαραθέ­σεις εντός Ε.Ε.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικώ­ν Μπρούνο Λεμέρ μιλώντας στο γαλλικό κανάλι France 2 εμφανίστηκ­ε αισιόδοξος πως η Ε.Ε. θα καταλήξει σε συμφωνία για το πακέτο των 750 δισ. ευρώ μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Με προίκα λοιπόν τα 750 δισ. ευρώ, το ευρωπαϊκό νόμισμα έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο των δύο μηνών στο 1,1051 δολ. To ευρωπαϊκό νόμισμα έχει ενισχυθεί 1,5% μέσα σε τρεις ημέρες. Ενισχύθηκε επίσης 0,1% έναντι του ελβετικού φράγκου στο 1,0670 φράγκο, έχοντας κατά τη διάρκεια της ημέρας φθάσει κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των τριών μηνών.

Η στερλίνα μετά την υποχώρησή της 1% προχθές συνέχισε την πτωτική πορεία. Διαμορφώθη­κε έναντι του δολαρίου χαμηλότερα 0,1% στο 1,2249 δολ. Έναντι του ευρώ ενισχύθηκε 0,1% στις 89,85 πένες. Την τελευταία φορά που η αγγλική λίρα βρισκόταν στα επίπεδα αυτά ήταν στις αρχές Οκτωβρίου 2019, όταν κυριαρχούσ­ε η ανησυχία ότι το άτακτο Brexit βρισκόταν προ των πυλών.

Στο υψηλότερο επίπεδο των έξι εβδομάδων έφθασε η κορόνα Τσεχίας έναντι του ευρώ, λόγω της βελτίωσης του κλίματος όσον αφορά τις αγορές της κεντρικής Ευρώπης. Η κορόνα ενισχύθηκε 0,75% στις 26,936 ως προς το ευρώ, έχοντας νωρίτερα φθάσει υψηλότερα στις 26,93.

Χαμηλότερα έναντι του αμερικανικ­ού δολαρίου κινήθηκε το δολάριο Καναδά, λόγω της υποχώρησης της τιμής του πετρελαίου και της αύξησης του καναδικού ελλείμματο­ς τρεχουσών συναλλαγών. Παρά την εξασθένιση το καναδικό νόμισμα παραμένει πολύ κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των δυόμισι μηνών. Το καναδικό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε στα 11,1 δισ. δολάρια Καναδά το πρώτο τρίμηνο από το αναθεωρημέ­νο έλλειμμα των 9,3 δισ. καναδικών δολαρίων του τελευταίου τριμήνου πέρυσι. Το καναδικό δολάριο υποχώρησε 0,1% στο 1,3765 ως προς το αμερικανικ­ό δολάριο, έχοντας προχθές φθάσει στο υψηλότερο των δυόμισι μηνών στο 1,3723.

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ ΤΗΣ 29ης ΜΑΪΟΥ 2020

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece