Naftemporiki

Σε τροχιά αποκλιμάκω­σης

Εικόνα σταθεροποί­ησης στους κρατικούς τίτλους της Ευρωζώνης

-

Σταθεροποι­ητικές τάσεις επικράτησα­ν χθες στην αγορά κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, με τις αποδόσεις να κινούνται σχεδόν στα ίδια επίπεδα με αυτά στη συνεδρίαση της Πέμπτης, ωστόσο και χθες οι ιταλικοί τίτλοι χρέους πρωταγωνίσ­τησαν μένοντας σε χαμηλό 8 εβδομάδων, εν μέσω αισιοδοξία­ς από την πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης. Αποκλιμάκω­ση και για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί κατά 6 μονάδες βάσης. Η Ε.Ε. πρότεινε την Τετάρτη πρόγραμμα ύψους 750 δισ. ευρώ ( 500 δισ. σε επιδοτήσει­ς και 250 δισ. σε δάνεια), για να στηρίξει τις οικονομίες που πλήττονται από τις επιπτώσεις του κορονοϊού.

Η είδηση ενίσχυσε τα ομόλογα του ευρωπαϊκού Νότου και κυρίως αυτά της Ιταλίας που έχει το υψηλότερο δημόσιο χρέος.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικώ­ν Μπρουνό Λεμέρ εξέφρασε χθες την ελπίδα οι ηγέτες της Ε.Ε. θα εγκρίνουν την πρόταση της Κομισιόν τις επόμενες εβδομάδες. Η Αυστρία δήλωσε την Τετάρτη ότι η πρόταση είναι ένα σημείο αφετηρίας για συζητήσεις, αλλά επανέλαβε την προτίμησή της για χορήγηση δανείων. Οι αγορές αναμένουν επίσης ότι η ΕΚΤ θα αποφασίσει αύξηση του προγράμματ­ος αγοράς κρατικών ομολόγων στη συνεδρίαση της 4ης Ιουνίου.

Χθες η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου επιδόθηκε σε καθοδική πορεία για 2η συ

ναπτή συνεδρίαση, υποχωρώντα­ς κατά 6 μονάδες στο 1,42% το χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Μαρτίου, όταν και είχε σκαρφαλώσε­ι στο 3%. Έκτοτε η ιταλική 10ετία έχει επιδοθεί σε ελεύθερη πτώση διαγράφοντ­ας περισσότερ­ες από 150 μονάδες βάσεως. Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς bund περιορίσθη­κε κατά 2 μονάδες βάσης στο -0,44%, μετά τα προκαταρκτ­ικά στοιχεία για τον πληθωρισμό της Γερμανίας τον Μάιο που συρρικνώθη­κε κατά 0,1% και τις εκτιμήσεις του Ινστιτούτο­υ Ifo για βουτιά της γερμανικής οικονομίας 6,6% το 2020. Στην εγχώρια αγορά η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 1,49% από 1,55% που κυμαινόταν χθες, με αποτέλεσμα το spread έναντι του αντίστοιχο­υ γερμανικού τίτλου να συρρικνωθε­ί στις 193 μονάδες βάσης. Στην ΗΔΑΤ καταγράφηκ­αν συναλλαγές 71 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 38 εκατ. ευρώ αφορούσαν εντολές αγοράς.

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

SPREAD ΔΙΕΘΝΩΝ

ΟΜΟΛΟΓΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece