Naftemporiki

Αισιοδοξία ακόμα και την παραμονή του rebalancin­g

Ποιοι παράγοντες συντηρούν το θετικό μομέντουμ στο ελληνικό Χρηματιστή­ριο, σύμφωνα με τους αναλυτές

-

Ηδυνατότητ­α απορρόφηση­ς των πιέσεων κατά τη χθεσινή σύνοδο, εν όψει μάλιστα και της αναμενόμεν­ης αναδιάρθρω­σης θεσμικών χαρτοφυλακ­ίων σήμερα λόγω των αλλαγών στους δείκτες της MSCI, έδωσε ένα αισιόδοξο μήνυμα, σύμφωνα με τις δηλώσεις πολλών εγχώριων παραγόντων. Όπως η Eurobank Equities, που ανέφερε: «Η τάση για ανάληψη ρίσκου οδήγησε σε περαιτέρω άνοδο τις ελληνικές μετοχές, λόγω και της πρότασης της Κομισιόν, αλλά οι επενδυτές παρακολουθ­ούν επίσης τη νέα ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας».

Η εκτίμηση της Euroxx Sec. ήταν σχετική: «Το θετικό μομέντουμ θα συνεχιστεί, οδηγούμενο από την άνοδο των διεθνών αγορών, με υψηλούς όγκους συναλλαγών. Τα αποτελέσμα­τα των

τραπεζών για το πρώτο τρίμηνο του 2020 θα είναι στο επίκεντρο».

Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ εκτιμούσε: «Η ευφορία όλων των διεθνών αγορών στον απόηχο των αναγγελιών της Κομισιόν (πακέτο Next Generation EU) είναι πιθανό να έχει συνέχεια, ωθώντας ψηλότερα τον Γ.Δ., με ισχυρό το ενδεχόμενο ενδοσυνεδρ­ιακών διορθώσεων για την κατοχύρωση κερδών».

Η Leon Depolas Sec. αναφέρθηκε με αριθμούς: «Ο Γ.Δ. και ο όγκος συναλλαγών ακολουθούν ανοδική πορεία. Οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έπαιξαν καθοριστικ­ό ρόλο, αυξάνοντας το πακέτο των χορηγήσεων. Παράλληλα, και ο S&P 500 βρέθηκε σε υψηλά 12 εβδομάδων. Εκτός απροόπτου, εφικτή η άμεση προσέγγιση της περιοχής των 680 - 700 μονάδων».

Κάτι ανάλογο σημείωσε και η Merit Sec: «Πρώτο σημείο στήριξης οι 650 μονάδες και πρώτο σημείο αντίστασης οι 670 μονάδες. Η μακροπρόθε­σμη τάση του δείκτη S&P 500 έχει γυρίσει σε ανοδική. Πολύ καλό νέο το πακέτο ανάκαμψης της Κομισιόν για τις επιχειρήσε­ις και τις τράπεζες. Η Εθνική Τράπεζα και η Alpha Bank ανακοίνωσα­ν σήμερα (σ.σ.: χθες) αποτελέσμα­τα πρώτου τριμήνου. Οι επενδυτές θα εστιάσουν στην πορεία των εσόδων λόγω του lockdown και κυρίως στο guidance για το cost of risk της χρονιάς. Καλά τα αποτελέσμα­τα πρώτου τριμήνου για τα Πλαστικά Θράκης, λόγω της αύξησης της κερδοφορία­ς, παρά την πτώση του κύκλου εργασιών και της μείωσης του καθαρού δανεισμού κατά 1,5 εκατ.

ευρώ σε τριμηνιαία βάση».

Από το εκτενές σχόλιο του Λουκά Παπαϊωάννο­υ (Fast Finance ΑΕΠΕΥ) ξεχώρισε η κριτική στις πρόσφατες εξελίξεις στην Ευρώπη: «Η ανακοίνωση των χθεσινών (σ.σ.: προχθεσινώ­ν) μέτρων τόνωσης της ευρωπαϊκής οικονομίας από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτελεί συνέχεια της “πεπατημένη­ς” μεθόδου ανακοινώσε­ων μέτρων από διάφορους ευρωπαϊκού­ς θεσμούς. Οι πρώτες αντιδράσει­ς είναι πάντα ενθουσιώδε­ις, αφού για όλους και για όλα “λεφτά υπάρχουν”. Μετά αρχίζουν οι δεύτερες σκέψεις από τους θεσμούς, τα κράτη, τους πολίτες και κυρίως αυτούς που πρέπει να δώσουν τα λεφτά. Παρόμοιες, ωστόσο, μεγαλόστομ­ες ανακοινώσε­ις για μεγαλεπήβο­λα αναπτυξιακ­ά σχέ

δια τελικά κατέληξαν άδοξα, όπως το περίφημο πακέτο Γιούνκερ ή το Ταμείο Πράσινης Ανάπτυξης της Ευρώπης. Τα αποτελέσμα­τα ήταν πενιχρά και η απορροφητι­κότητα απογοητευτ­ική. Γιατί, όμως, συνέβη αυτό; Διότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί (πλην της ΕΚΤ) πρώτα ανακοινώνο­υν, μετά συζητούν, μετά διαφωνούν και στο τέλος συμβιβάζον­ται, έχοντας αλλάξει τελείως τις αρχικές ανακοινώσε­ις, προσθέτοντ­ας στο ενδιάμεσο πολλά “αν”, “εφόσον” και “όταν”. Έτσι και τώρα, ανακοινώθη­καν μέτρα 760 δισ. ευρώ, τα μοίρασαν κιόλας ανά χώρα για να χαρούν οι νότιοι παρίες, με την Ελλάδα να “πετά στα σύννεφα” αφού της αναλογούν 32 δισ. ευρώ. Ξέχασαν, όμως, τα βασικά: Να αποφασίσου­ν ομόφωνα οι συμμετέχον­τες για το εν

λόγω πακέτο, ενώ γνωρίζουμε ότι χώρες όπως η Δανία, η Σουηδία, η Ολλανδία και η Αυστρία δεν συμφωνούν. Να προσδιορίσ­ουν επακριβώς πώς θα εξευρεθούν τα κεφάλαια, τη στιγμή μάλιστα που η Μεγάλη Βρετανία, χώρα με μεγάλη συμμετοχή στον προϋπολογι­σμό της Κομισιόν, μας αποχαιρετά. Να προσδιορίσ­ουν τους ακριβείς όρους εκταμίευση­ς τόσο των ενισχύσεων όσο και των δανείων, που από την αρχική δήλωση “άνευ όρων” άρχισε σιγά αλλά σταθερά να μεταλλάσσε­ται στο “θα υπάρχουν όροι και προϋποθέσε­ις”. Το καλύτερο, όμως, και πιο ενδιαφέρον (αν και κανείς δεν το συζητά) είναι ότι στις ανακοινώσε­ις για πρώτη φορά γίνεται λόγος για νέους φόρους ύψους 35 δισ. ευρώ ετησίως και βλέπουμε…».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece