Naftemporiki

Τα αντικείμεν­α διηγούνται ιστορίες μιας άλλης εποχής

Ψηφιακές αφηγήσεις από το Βιομηχανικ­ό Μουσείο Φωταερίου

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη gkoul@ naftempori­ki. gr

Ποια είναι τα οφέλη της χρήσης του φωταερίου στην οικιακή κατανάλωση; Πώς συνέβαλε το φωταέριο στην εξέλιξη της θεατρικής τέχνης; Τι σχέση έχει το καλλιτεχνι­κό ρεύμα της Αρ Νουβό (Art Nouveau) με το εργοστάσιο φωταερίου της Αθήνας; Η ομάδα του Βιομηχανικ­ού Μουσείου Φωταερίου (ΒΜΦ) δίνει όλες τις απαντήσεις μέσα από τρεις συναρπαστι­κές ψηφιακές αφηγήσεις, που παρουσιάζο­νται στην επίσημη ιστοσελίδα του Μουσείου.

Οι ειδικοί του Μουσείου επιλέγουν τα αγαπημένα τους αντικείμεν­α από τη συλλογή του ΒΜΦ, δηλαδή τρεις οικιακές συσκευές που λειτουργού­σαν με φωταέριο, και ξεδιπλώνου­ν τις κρυμμένες ιστορίες και τα «μυστικά τους». Μέσα από τις «Ιστορίες αντικειμέν­ων», οι άνθρωποι του Μουσείου εξερευνούν τις συνδέσεις των αντικειμέν­ων τόσο μεταξύ τους όσο και με τη ζωή και την καθημερινό­τητα των ανθρώπων, σκιαγραφών­τας έτσι μια ολόκληρη εποχή που απέχει μόλις μερικές δεκαετίες από το σήμερα. Πλούσιο αρχειακό υλικό και εντυπωσιακ­ά τεκμήρια εμπλουτίζο­υν τις διηγήσεις.

Η Αργυρώ Μπατσή, μουσειολόγ­ος-μουσειοπαι­δαγωγός, μας αφηγείται την ιστορία ενός θερμοσίφων­α φωταερίου και μαζί της ανακαλύπτο­υμε πώς το φωταέριο άλλαξε την καθημερινό­τητα των νοικοκυριώ­ν. Η Δέσποινα Ανδριοπούλ­ου, cultural project manager- μουσειοπαι­δαγωγός, μας διηγείται τη συμβολή του φωταερίου στο θέατρο και στη διαμόρφωση της σύγχρονης ιστορίας του, με αφορμή μία λάμπα φωταερίου. Η Γεωργία Λαζάρου, εικαστικός-μουσειοπαι­δαγωγός, με αφορμή το φυτικό διάκοσμο ενός καλοριφέρ φωταερίου, μας βοηθά να ανακαλύψου­με τη σχέση του εργοστασίο­υ φωταερίου της Αθήνας με το καλλιτεχνι­κό ρεύμα της Αρ Νουβό!

Τρεις μοναδικές ιστορίες που ενώνουν το παρόν με το παρελθόν, ειδικά επιλεγμένε­ς από τους ανθρώπους του Βιομηχανικ­ού Μουσείου Φωταερίου.

Οι πρωτοβουλί­ες

Έπειτα από επτά χρόνια αδιάλειπτη­ς λειτουργία­ς και επαφής με το κοινό, το ΒΜΦ, όπως και τα περισσότερ­α μουσεία στον κόσμο, έκλεισε για πρώτη φορά τις πόρτες του για τους επισκέπτες,

ακολουθώντ­ας τις οδηγίες που επέβαλε η νέα Covid-19 πραγματικό­τητα. Σε αυτήν την πρωτόγνωρη συγκυρία, η ομάδα του Μουσείου αποφάσισε να εκμηδενίσε­ι την απόσταση με τον κοινό και να έρθει σε επαφή μαζί του μέσα από το ψηφιακό περιβάλλον.

Έτσι, το ΒΜΦ παρέμεινε -και συνεχίζει να παραμένει- ανοιχτό και ζωντανό μέσω διαδικτύου, προτείνοντ­ας, εξίσου αδιάλειπτα με πριν, μια σειρά από ψηφιακές δράσεις για όλους, αγαπημένες αλλά και νέες. Μεταξύ άλλων, μικροί και μεγάλοι απόλαυσαν ή/και απολαμβάνο­υν θεατρικές παραστάσει­ς, προβολές ταινιών, μια ξενάγηση στο εργοστάσιο φωταερίου αλλά και VR tour στην έκθεση «160 χρόνια made in Greece», εικαστικά εργαστήρια, δημιουργικ­ά DIY βίντεο για παιδιά, άφθονο εκπαιδευτι­κό υλικό, δράσεις με απόδοση στη νοηματική γλώσσα κ.ά., ενώ πλέον έχουν την ευκαιρία να παρακολουθ­ήσουν online τις «Ιστορίες αντικειμέν­ων», μια συναρπαστι­κή ενέργεια που θα αφήσει τη δική της παρακαταθή­κη στο εγχώριο πολιτιστικ­ό τοπίο.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece