Naftemporiki

Ιστορική πρόταση, μεγάλο στοίχημα

- ΓΝΩΜΗ kkok@ naftempori­ki. gr

Μία μεγάλη ευκαιρία που δεν πρέπει να πάει χαμένη έχει η κυβέρνηση, μετά το τολμηρό ευρωπαϊκό βήμα για ένα Ταμείο Ανάκαμψης. Το ευρωπαϊκό «σχέδιο Μάρσαλ» μπορεί να γιατρέψει τις πληγές του κορονοϊού στην ελληνική οικονομία αλλά παράλληλα και να συμβάλει στην υλοποίηση ενός φιλόδοξου σχεδίου μεταρρυθμί­σεων και ενός νέου αναπτυξιακ­ού μοντέλου.

Το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης είναι να ξεδιπλώσει ένα συνεκτικό σχέδιο, που θα επιτρέψει την άμεση αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων χωρίς χρονοβόρες γραφειοκρα­τικές διαδικασίε­ς. Ταυτόχρονα πρέπει να διασφαλίσε­ι πως τα χρήματα θα καλύψουν πραγματικέ­ς ανάγκες της ελληνικής οικονομίας και δεν θα επαναληφθο­ύν λάθη του παρελθόντο­ς.

Το momentum δεν πρέπει να χαθεί και είναι η ευκαιρία για να ξεδιπλωθεί μία φιλο-επενδυτική ατζέντα, που θα δίνει βαρύτητα στην πράσινη οικονομία, στον ψηφιακό εκσυγχρονι­σμό και στη στήριξη φιλόδοξων startup επιχειρήσε­ων. Άλλωστε, με αυτή την ατζέντα εξελέγη πέρυσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τώρα είναι η ώρα για την εκπόνηση ενός ολοκληρωμέ­νου σχεδίου ανασυγκρότ­ησης.

Το νομοθετικό ... σπριντ που σχεδιάζει η κυβέρνηση αποτελεί ένα πρώτο βήμα, με πρωτοβουλί­ες να ξεδιπλώνον­ται για την ενίσχυση της ρευστότητα­ς των επιχειρήσε­ων. Η καλή πορεία της χώρας στη μάχη κατά της πανδημίας ενίσχυσε την αξιοπιστία στο εξωτερικό και γκρέμισε αρκετούς μύθους. Από εκεί και πέρα χρειάζεται συνέχεια και συνέπεια για την ταχύτερη επιστροφή στην κανονικότη­τα.

Ο δρόμος είναι μακρύς και τα εμπόδια παραμένουν. Η χρονιά θα κλείσει με ύφεση, ενώ οι επιπτώσεις της πανδημίας στην αγορά εργασίας τώρα αρχίζουν να φαίνονται. Ωστόσο, μετά και την ιστορική πρόταση της Κομισιόν δημιουργού­νται οι κατάλληλες προϋποθέσε­ις για μία δυναμική επιστροφή την επόμενη χρονιά. Οι αστάθμητοι παράγοντες παραμένουν βέβαια, με την ιατρική κοινότητα να δίνει μάχη με τον χρόνο για να βρεθεί το εμβόλιο και να αποφευχθεί νέο κύμα της πανδημίας το φθινόπωρο.

Σε αυτή τη φάση πάντως το «μπαλάκι» πάει στους Ευρωπαίους ηγέτες που καλούνται ομόφωνα να καταλήξουν σε μία ιστορική απόφαση και να κάνουν ένα μεγάλο άλμα προς τα εμπρός. Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη

[SID:13551977]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece