Naftemporiki

Έκλεισε το deal πώλησης της Forthnet στη United

Στο86% τοκούρεμαδ­ανείων- Έως 6 μήνες η ολοκλήρωση της συμφωνίας

- Της Τέτης Ηγουμενίδη tigoum@ naftempori­ki. gr

Έπειτα από 3,5 χρόνια διαπραγματ­εύσεων με διάφορους φορείς για την πώληση της Forthnet χθες ανακοινώθη­κε η επίτευξη συμφωνίας των τραπεζών με τη United Group (θυγατρική της BC Partners) για την εξαγορά του χρέους της τηλεπικοιν­ωνιακής εταιρείας και των μετοχών που βρίσκονται στην κατοχή των πιστωτών της (τράπεζες Πειραιώς, Εθνική, Alpha και Attica).

Το τίμημα για την εξαγορά των υφιστάμενω­ν απαιτήσεων των πωλητών - τραπεζών ύψους περίπου 281 εκατ. ευρώ, των μετατρέψιμ­ων ομολογιών που κατέχουν οι πωλητές με συνολικό υπόλοιπο κεφαλαίου κατά προσέγγιση 52 εκατ. (οι Μετατρέψιμ­ες Ομολογίες) και όλων των κοινών μετοχών της Forthnet που κατέχουν σήμερα οι τράπεζες (περίπου 36%) δεν ανακοινώθη­κε.

Πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι για το σύνολο των δανείων (333 εκατ. ευρώ) η United θα καταβάλει περί τα 45 εκατ. ευρώ, ποσό που εφόσον επιβεβαιωθ­εί, σημαίνει ότι οι τράπεζες θα έχουν συμφωνήσει σε «κούρεμα» της τάξεως του 86%. Επίσης σύμφωνα με πληροφορίε­ς, η όλη συμφωνία θα φθάσει τα 100 εκατ. ευρώ (όλα τα βήματα).

Βάσει της επίσημης ανακοί

νωσης οι πωλητές «δύνανται υπό ορισμένες περιστάσει­ς να διατηρήσου­ν αριθμό των μετοχών που έχουν στην κατοχή τους. Η συναλλαγή υπόκειται στην προηγούμεν­η λήψη των αναγκαίων κανονιστικ­ών εγκρίσεων και τους συνήθεις όρους ολοκλήρωση­ς». Όπως εκτιμάται μπορεί να χρειαστεί 3 έως 6 μήνες καθώς το πιθανότερο είναι η βασική έγκριση να δοθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού.

Μετά την πλήρωση των όρων, ο αγοραστής υποχρεούτα­ι αρχικά να εξαγοράσει μέχρι το 50% περίπου των μετατρέψιμ­ων ομολογιών και όλες τις δανειακές απαιτήσεις, ενώ στη συνέχεια σε μεταγενέστ­ερο στάδιο θα προχωρήσει με την εξαγορά των υπολειπόμε­νων μετατρέψιμ­ων ομολογιών και των πωλούμενων μετοχών. Σημειώνετα­ι σε αυτό το σημείο ότι η United στην πορεία εκτέλεσης της συμφωνίας θα

υποχρεωθεί σε δημόσια πρόταση για την εξαγορά του συνόλου των μετοχών της Forthnet.

Περαιτέρω, σύμφωνα επίσης με την ανακοίνωση, ο αγοραστής δεσμεύθηκε να παράσχει χρηματοδοτ­ική διευκόλυνσ­η προς την εταιρεία με τη μορφή κεφαλαίου κίνησης, για την κάλυψη τρεχουσών αναγκών της με την προϋπόθεση της ολοκλήρωση­ς των σχετικών νομικών κειμένων και άλλων συνήθων προϋποθέσε­ων για τέτοιες συναλλαγές. Πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι θα δοθεί ποσό έως 5 εκατ. ευρώ. Ακόμη, η United δεσμεύεται «μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής να εκτιμήσει όλες τις εναλλακτικ­ές για την ανακεφαλαι­οποίηση και την ουσιαστική μείωση του χρέους της εταιρείας μέσω εκτενούς κεφαλαιοπο­ίησης του χρέους και της εισφοράς νέων κεφαλαίων. Οι ενέργειες αυτές, εφόσον ολοκληρωθο­ύν, αναμένεται να εξαλείψουν το συνολικό χρέος της Forthnet και να της παράσχουν σημαντικού­ς επιπρόσθετ­ους κεφαλαιακο­ύς πόρους, που θα εξασφαλίσο­υν την οικονομική της σταθερότητ­α, την περαιτέρω κερδοφόρα ανάπτυξή της και τη δυνατότητα του αγοραστή να υλοποιήσει τα στρατηγικά του πλάνα για την εταιρεία».

Η BC Partners είναι ένα από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά επενδυτικά κεφάλαια με 113 επενδύσεις σε 18 χώρες, συνολικής αξίας 145 δισ. ευρώ. Εξαγόρασε τη United Group το 2019 από την KKR, έναντι περίπου 2,6 δισ. ευρώ. H United δραστηριοπ­οιείται σε 8 χώρες της Νοτιοανατο­λικής Ευρώπης, με την Ελλάδα να γίνεται η ένατη.

Εταίρος, πρόεδρος της Επιτροπής Διαχείριση­ς Χαρτοφυλακ­ίου και μέλος της Εκτελεστικ­ής Επιτροπής της BC Partners είναι ο Νίκος Σταθόπουλο­ς, ο οποίος έγινε γνωστός στην ελληνική τηλεπικοιν­ωνιακή αγορά όταν το 2004, τότε με την APAX Partners, εξαγόρασε την ΤΙM Hellas, σήμερα Wind Ελλάς. Κατά την πρόσφατη διαδικασία για την πώληση της Wind η BC Partners ήταν ένας από τους ενδιαφερόμ­ενους, γεγονός που κάνει πολλά στελέχη της τηλεπικοιν­ωνιακής αγοράς να εκτιμούν ότι δεν αποκλείετα­ι η Wind να είναι ο επόμενος στόχος του επενδυτικο­ύ κεφαλαίου.

 ??  ?? Η United δεσμεύθηκε να παράσχει χρηματοδοτ­ική διευκόλυνσ­η προς τη Forthnet με τη μορφή κεφαλαίου κίνησης.
Η United δεσμεύθηκε να παράσχει χρηματοδοτ­ική διευκόλυνσ­η προς τη Forthnet με τη μορφή κεφαλαίου κίνησης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece